30.11.2010

Tuoreita yrttejä ja rutosti chiliä

Sananen kotikasvattajan elämästä.

Kuten aiemmin mainitsin olen muutaman vuoden viljellyt tomaatteja, yrttejä paprikoita ja chilejä. Koko touhun aloitin jo reilut kymmenen vuotta sitten asuessani poikamiesboksissani, jossa eräänä keväänä päätin kokeilla paprikan siemenillä ja ämpäriperunalla ikkunalaudalla ja parvekkeella. Sittemmin mukaan on pikkuhiljaa kertynyt yhtä jos toista (erityisesti rakennettuani taloni "maalle") ja parivuotta sitten mukaan kuvioon astui kasvihuone. Viime kesänä viljelin siis:

Makeat Paprikat ja Chilit:

Capsicum Annuum:
Baby Bell Pepper
Ramiro
Thai

Capsicum Baccatum:Aji Amarillo
Starfish
Champion
Aji Benito
Lemon Drop

Capsicum Pubescens:Canario
Ultra Pube

Muut:Dutch-Habanero F5

Leikatut talvehtineet:Dutch-Habanero F4
Lemon Drop
Short Yellow Tabasco

Tomaatit:Roma
Delizie F1
Pensastomaatti

Yrtit:Salvia
Timjami
Korianteri
Minttu
Sveitsinminttu
Kanelibasilika
Sitruunalippia
Thai-Basilika
Mäkimeirami - Oregano (vanha, talvehtii pihalla)

Ruohosipuli (vanha, talvehtii pihalla)

Muut kasvit:Mango
Kurkku (Chinese snake)

Lisäksi kesäkurpitsat, kurkut yms ja kasvimaalta sipulit, valkosipulit, juurekset, marjat ja hedelmät.


Kasvit saivat lisäksi 100% luomukasvatuksen, ei torjunta aineita (lukuunottamatta Mäntysuopaa, leppäkerttuja ja hämähäkkejä) ja kasteluvetenä pelkkää puhdasta kaivovettä.

Tässä vaiheessa vuotta pitää todeta että chilikausi oli kohtalainen, ja sisälle talvehtimaan otettu Short Yellow Tabasco (nelivuotias veteraani) tuottaa edelleen viimeistä satoa. Sisällä myös talvehtii harvinaisemmat chilit, Amarillo, Canario ja Ultra Pube.

Pakastimessa on mukava setti chilejä, tomaattisalsaa ja pussikaupalla yrttejä ja marjoja. Näillä pitäisi sinnitellä talven yli, enkä yhtään epäile ettenkö selviäisi. Lisäksi chilejä löytyy erilaisista maustesekoituksista ja kuivattuna.

Lisäksi ikkunalaudalla on edelleen tuoretta basilikaa, timjamia, herneenversoja ja suolaheinää kasvamassa.

Ensivuonna yritän pitää kasvimäärän samana, mutta pitää yrittää moninkertaistaa sadonmäärää jollain konstilla, siten että pärjäisin omavaraisena kasvisten suhteen vielä hieman pidemmälle. Ainakin kasvimaan koko tulee kolminkertaistumaan.

Onhan tästä jonkin verran vaivaa, mutta on makukin sangen mukavaa ja kasvatus palkitsee. Ensin itäessä, sitten sadon tullessa ja kolmannen kerran tässä vaiheessa kun ulkona on -20'C pakkasta ja saat nauttia sisällä satoa. Kastikkeissa, Mojitoissa, missä vaan.

28.11.2010

Pakkaspäivän Hernari - With a Twist

Tapanani on ollut tehdä hernekeitto alusta alkaen itse, ja jättää ne säilyketölkkihernarit kaupan hyllylle. Hernekeitosta tulee takuulla hyvää ja siitä saa tehtyä helposti juuri sellaista omaan makuun istuvaa. Lissäksi kattilallisesta yleensä riittää pakastettavaksikin. Eli ruoka on todella helppoa valmistaa, herkullista, riittoisaa ja halpaa.

Perusohje hernekeittoon½ pussia (250g) kuivattuja keltaisia herneitä
½ pussia (250g) kuivattuja vihreitä herneitä
1 sipuli
2-3 litraa vettä
Suolaa

- Laita herneet likoamaan yön yli kattilaan jossa on huoneen lämpöistä vettä. Pinnalle nousevat roskat voi poistaa.
- Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita kattilaan litra vettä
- Lisää pieneksi silputtu sipuli kattilaan
- Ala keittämään soppaa keskilämmöllä. Keittoaika noin 2 tuntia, MUISTA SEKOITTAA VÄLILLÄ ettei soppa pala pohjaan. Lisää vettä aina sitä mukaan kun se haihtuu kattilasta, ja riippuen kuinka paksua soppaa haluat tehdä. Itse pidän hiukan sakeammasta sopasta ja kohdallani 2 litraa vettä on sopiva määrä.
- Kun soppa on lähes valmista, lisää makusi mukaan suolaa.

Samalla kun lisäät sipulit, voit halutessasi lisätä vaikka porkkananpaloja, chiliä yms. Kun soppa on valmista itse lisään vasta tässä vaiheessa annoslautaselle paistetun, chilipitoisen jauhelihan (en siis sekoita niitä ennenkuin lautasella).

With a TwistSopasta tulee käsittämättömän hyvää kun lisäät annoslautaselle myös noin 1 tl curryä ja suuhun sopivan määrän habanero-tabascoa (muutama rivakka ravistus). Hernekeiton, curryn, chilin (tabascon) ja jauhelihan maut istuvat hämmästyttävän hyvin toisiinsa, ja jo ennestään herkulliseen perus-soppaan saa mielenkiintoisen vivahteen.

Ei minulla muuta tänään, moro.

20.11.2010

Yksinkertainen matka etelä-Eurooppaan

Pitkästä aikaa teki mieli tehdä safkaa oikein kunnon menu. Tämä olikin vierailu koko etelä-Eurooopan keittiöihin, jossa mielestäni ruoat istuivat sangen erinomaisesti toisiinsa, ollen samalla äärimmäisen yksinkertaisia, eikä ruoan laittaminen vienyt aikaa kuin hetken.

Juustoa ja ilmakuivattua kinkkuaHain kauppahallista Manchegojuustoa (ei kuivaa) ja Serranokinkkua. Käärin nopan kokoiset Manchegopalaset Serranoon, cocktail tikulla kiinni ja päällimmäksi viinirypäle. Päälle kaadoin hieman valkosipulilla ja timjamilla maustettua oliiviöljyä jonka tein jo aiemmin (muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä jonka sekaan puristin valkosipulin kynnen ja hieman timjamia ja annoin maustua tovin). Kyytipojaksi joku mukava Cava tai siideriä.

Vitello Tonnato Piispan tapaanPurkillinen tonnikalaa, pari ruokalusikallista kapriksia, lusikallinen kapristen "lientä", puolikas valkosipulin kynsi, 1 tl sitruunamehua ja puoli teelusikkaa Dijon sinappia sekä reilu 1 dl majoneesia. Koko hoito sauvasekoittimella kunnolla hienoksi ja tarjoillaan vasikan, pastramin tai suolalihan (jota itse käytän) päällä. Kyytipojaksi Crowmoor Extra dry.

Ranskalainen SipulikeittoOhje täällä. Seuralaiseksi vaikka joku maanläheinen siideri.

Pihvi ja salaattiaPaista perus-entrecote pippurilla, suolalla ja rosmariinilla maustettuna (ja laita pohjalle), päälle viinisuolaheinää, herneenversoja ja salottisipulia. Päälle kaadetaan pihvin paistinrasva. Tarjoa vaikka Yellow Tail Shiraz:n kanssa.

VaniljapyörreJos saat jostain Pasteis de Belem tyylisiä leivonnaisia, osta ne suoraan kondiittorilta ja tarjoa sellaisenaan Espresson/Cappucinon ja Baileysin kera.

Jäätelöä suolapähkinöillä ja kinuskikastikkeellaVaniljajäätelöä ja suolapähkinöitä joiden päälle kaadetaan kinuskikastiketta. Kyytipojaksi Ron Zacapa Centenario 23 anos.

Smokehead Islay Single Malt


PS: Jos pidätte ruokablogia, älkää käyttäkö kuvaamiseen kännykkää vaan kunnon kameraa, säästytte paljolta harmilta...

6.11.2010

Yksinkertainen on hyvää

Tämän osaa tehdä vähän tyhmempi orangutangikin. Yksinkertaista, estettisesti tylsää ja herkullista iltapalaa. Sen kummemmin jaarittelematta:

- Ota juustopatonki ja leikkaa se kolmeen osaan
- Koverra patonki/painele ontoksi (jätä toinen pää ehjäksi)
- Vedä onton hylsyn reunaan viiva hyvää sinappia ja chiliketsuppia
- Lisää hylsyyn lusikallinen hyvin hienoksi hakattua sipulia
- Lisää hylsyyn pitkittäin leikattu suolakurkku siivu (ei niitä makeita maustekurkkuja)
- Työnnä hylsy täyteen hyviä nakkeja (jotka olet uunissa/pannulla paistanut)

Nauti.

.