14.12.2010

Jäisiä karpaloita ja kinuskikastiketta

Tämä nyt ei ole ruokaohje mutta pakko postata tämä kuitenkin.

Lyhyesti, pohjalle hiukan takkatulta ja grillibalkania. Sitten eukkoseni toi yllätystuliaisiksi joulutorilta jäisiä karpaloita, kotona niiden päälle runsaasti kuumaa kinuskikastiketta (köyhänmiehenversio tälläkertaa, purkki Rainbow kinuskia mikron kautta). Ja kylkeen sormenleveys yhdentähden Brandyä.

Jumal*uta että joku näin yksinkertainen voi olla näin hyvää!

13.12.2010

Kylmäsavulohipizzaa ja savuporopastaa

Vaikka alinna oleva savuporopasta on paras pastakastike mitä olen koskaan tehnyt, aloitetaan kylmäsavulohipizzasta joka on "ihan kelvollista" sekin.

KylmäsavulohipizzaTämä ohje olkoon enemmänkin ideana, kovin tarkkoja ohjeita en tästä viitsi kirjoittaa, koska pizzan päälle nyt voi roiskaista käytännössä melkein mitä hyvänsä.

PohjaPohjastakin vain sen verran että älkää tehkö etenkään tähän sellaista paksua pulla pohjaa. Omaan pohjaani en koskaan käytä edes hiivaa, vain muutama desilitra vehnäjauhoja, hiukan suolaa ja hiukan vettä. Niin, ja pari tippaa oliiviöljyä. Tämän jälkeen 5 minuuttia kovaa vaivaamista ja taikinan kaulitseminen noin 3mm paksuksi levyksi.

KastikeTomaattikastikkeeseen laitan vähän ketsuppia ja vajaan desilitran tomaattipyrettä, pieni ripaus sokeria, jauhettua mustaapippuria ja oreganoa.

TäyteKun pohja on kaulittu, levitä sille tomaattikastike tasaisesti. Tomaattikastikkeen päälle kerros ohuita sipulirenkaita (1 keskikokoinen sipuli) ja tämän päälle kylmäsavulohifileitä niin että pitsan päällinen on mukavasti peitossa. Tämän jälkeen sinne tänne ruokalusikalla creme fraichea noin 5 kekoa (älä levitä!) ja koko hoidon päälle reilusti mozzarellaraastetta.

Paista uunissa 275-300 asteessa (kiertoilma) grilli/ylävastuksen alla noin 4-5 minuuttia.

Ja tarjoiluun pizzan päälle basilikanlehtiä.

***

Savuporopastakastike 100g savuporoleikkelettä
3 valkosipulinkynttä
Sipuli
½ paprika
Purkki ruokakermaa
pippuria
paprikajauhetta
suolaa
mustapippurirouhetta
oreganoa
(Pari tuoretta chiliä)
(½ omena)

- Pilko kiinteät aineet ja kuullota hetki voissa. Halutessasi voit lisätä ½ omenan tai jättää chilin pois (Itse käytän 1 Aji Benito ja 1 Lemon drop, Habanerokin menisi riippuen paljonko potkua haluat saada)
- Lisää kerma ja hauduta hetki

Tarjoile pastan kanssa ja lisää annoksen päälle vähän ketsuppia (tuo hieman makeutta) ja lusikallinen pestoa (tuo mukavaa yrttisyyttä ja suolaisuutta).

3.12.2010

Lihapullamies

Paluu perusasioiden äärelle, meitsi on nimittäin lihapullamiehiä. Tavoitteena olisi joskus pystyä tekemään samanlaisia lihapullia kuin mummini, mutta se jäänee valitettavasti haaveeksi, en usko että kukaan pääse eden likimain samoille leveleille lihapullien, ruskeankastikkeen ja muusin valmistamisessa. Itse teen soosin kuitenkin näin, joka on "hieman siihen suuntaan":

Lihapullat: 400 g Naudan/sikanauta jauskia
1 sipuli
1 dl korppujauhoja
2 munaa
paprikajauhetta
mustapippurirouhetta
grillimaustetta (vaikka tätä)
suolaa
herkkusienisoijaa

- laita uuni päälle 220'C (ei kiertoilma)
- pilko sipuli ja laita kulhoon
- lisää kulhoon jauskit
- lisää kulhoon munat
- lisää korppujauho
- lisää loput aineet/mausteet
- sekoita hyvin
- tee pieniä lihapullia pellille (tästä määrästä tulee noi 40 lihapullaa)
- anna kypsyä uunissa 15 minuuttia
- kun pullat tulevat uunissa, paista niiden pinta voissa pannulla

Ruskea kastike:1 cm siivu voita
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippurirouhetta
suolaa
3 dl vettä

- ota lihapullat pois pannulta ja poista kuumalta pannulta mahdolliset "roskat" (=sipulinpalat jne)
- Sulata voi pannulla
- lisää sulan voin sekaan jauhot ja sekoita (tämän pitääkin olla hyvin nestemäistä)
- TÄRKEÄÄ: kun jauhot+voi ovat ruskistuneet kaada pienissä erissä vesi pannulle ja sekoita taukoamatta, muuten kastike paakkuuntuu
- Lisää pippuri ja suola
- Lisää lihapullat ja anna muhia miedolla/keskilämmöllä 10 min

Jostain syystä tämä muuten tulee paljon paremman makuiseksi valurautapannulla, ei tosin mitään vikaa ole normaalissa pannussakaan.

Nauti kastike muusin (ei missään nimessä sitä hirveää pussimuusia!) tai jonkin siron makaroni tyypin kera. Tai Ruisleivän päällä emmentaalin ja suolakurkun kanssa. Tai ihan miten haluat.



Muusin jokainen tekee haluamallaan tavalla, joten siihen en ota tämän enempää kantaa: Muussaa ei-aivan-kypsäksi-keitetyt perunat , lisää maitoa, voita (1/5 perunamäärästä), hiukan suolaa ja ripaus sokeria. Ja halutessa hiukan ruohosipulisilppua.

2.12.2010

Erilaiset makkaraperunat

Siinäpä taas omaperäinen otsikko, mutta olkoon, ei se makuun vaikuta.

Tämä on oikeastaan vielä entisestäänkin yksinkertaistettu ohje tästä ohjeestani. Koko ruoan laittoon kuluu aikaa 20 minuuttia (ranskalaisten kypsymisaika) ja tämä on mukavaa vaihtelua perinteiselle makkaraperunaosastolle.

Makkaraperunat 1 Pussi Ranskalaisia
1 Sipuli
3 kynttä valkosipulia
2 Makkaraa
1 pieni (tai puolikas) omena
1 Purkki Ruokakermaa
(noin) 2 tl Pippuria
(noin) 2 tl Oreganoa
(noin) 2 tl Paprikajauhetta
(noin) 1 tl Dijonsinappia
(noin) 1 rkl Ketsuppia
(Chiliä)
Voita

- Laita Ranskanperunat (Rainbow Crispy Longsit on melkohyviä) uuniin 225'C 20 minuutiksi
- Paloittele Sipuli, valkosipuli omena ja makkarat
- Sulata nokare voita kuumalla pannulla ja kaada sekaan pilkotut ainekset
- Kun sipuli on kuullottunut ja makkara hiukan ruskistunut lisää mausteet ja sekoita hetki
- Lisää Kerma ja sekoita
- Lisää sinappi ja ketsuppi ja sekoita
- Anna porista hiljalleen kunnes perunat ovat valmiita

Kun perunat ovat valmiita, lisää päälle suolaa makusi mukaan ja nosta perunat annoslautasille. Kaada saman tien päälle kastiketta ja lisää annokseen hieman suolaa. Nauti. Kylkeen voi vielä pistää jotain raikasta salaattia, ja mielestäni persilja voisi istua tuohon annoksen päälle.
Tai suolakurkkukuutioita.
[imo]:
Itse lisäsin annokseen melko isolla kädellä viimekesän kuivattua chilisekoitustani. Lisäksi kastikkeeseen kannattaa mielestäni lisätä pieni ripaus sokeria, joka korostaa paksun kastikkeen aromeita. Valmiiseen annokseen kannattaa myös lisätä vähän ketsuppia päälle, sillä se tuo raikkautta ja mehukkuutta annokseen.