13.6.2011

Kermainen Balkan pata

Tulinen balkan...pata(?)
Piti kirjoittaa resepti taas yhteen versioon hyvästä makkarapadasta, mutta keskittymiskyky ei riitä. Kalifornian reissu on liian lähellä. Siispä totean lyhyesti,  periaatteessa aloita tekemään pyttis balkaninmakkarasta, lisää joukkoon hieman rakuunaa, lehtipersiljaa ja valkosipulia ja tuunaa se jollain tiukalla silputulla chilillä (itse käytin Amarilloa ja Ultrapubea, mutta chilisoosit tai Habanero käy yhtä hyvin). Kaada lopuksi sekaan purkki kermaa, lusilkallinen Dijon sinappia ja kiehauta muutama minuutti. Vot.

***

Siis viikko vielä ja Kalifornia kutsuu. Kuten todettua, alla Detroitilaista patarautaa ja edessä muutama sata mailia kestopäällystettä. Ja toivon mukaan hyviä Dinereitä.

Hyvää kesää ihmiset, palaan asiaan reissun jälkeen uusin ideoin (ellen nyt sitten innostu raportoimaan jotain tien päältä wifin kohdalle sattuessa).



9.6.2011

Cajunmaustetta ja tonnikalatahnaa

Omalta ryytimaalta alkaa löytymään mukavasti materiaalia erilaisiin mausteisiin. Valkosipulin varsia, ruohosipulia, minttuja, rakuunaa, lehtipersijaa. Korianteria, lipstikkaa, basilikaa, villirucolaa, oreganoa (mäkimeirami) ja niin edelleen. Chilit ja paprikat kypsyvät kovaa vauhtia, ensimmäiset Amarillot, jalapenot ja Ultra Pubet on jo syöty, tomaatit kukkivat ja maissit ovat hyvällä mallilla. Kasvimaasta puhumattakaan!


No, mennään asiaan.

Cajunmauste
10 lehteä rakuunaa
10 lehteä Basilikaa
2 tl mustapippuria
1 tl merisuolaa
1 tl sinappijauhetta
1 tl kuminaa
1 rkl paprikajauhetta
3 lehteä valkosipulia (tai tuoretta kynttä)
1½ rkl paahdettua sipulia
vajaa tl sokeria


- Kaikki morttelissa hienoksi


Mausteseoksen voi hangata suoraan lihan/kalan/kanan kylkeen, sen voi kuivata leivinpaperilla ja purkittaa tai siihen voi sekoittaa vaikka hieman majoneesia ja tehdä "Cajun" majoneesin leivänpäälle.


Tonnikalatahna
1 purkki tonnikalaa
paketti maustamatonta creme bonjouria
1 sipuli
1 rkl kapriksia
muutama oliivi
1 rkl majoneesi
tiraus sitruunamehua

- Silppua sipuli, kaprikset ja oliivi erittäin hienoksi ja sekoita aineet keskenään
- Anna olla hetki jääkaapissa maustumassa. Voi nauttia hetikin, mutta maku paranee koko ajan ollen seuraavana päivänä parhaimmillaan.
- Nauti hyvän leivän päällä.

Omalla kohdalla on tapana tehdä tästä aamiainen; joskin tuhti sellainen; laittaa tahnaa leivän päälle, hieman Emmentalia (tai muuta vahvempaa juustoa) ja hetkeksi uuniin.


Päälle raikkaaksi kruunuksi sopii pieni kasvis-salsa; yksinkertaisuudessaan paprikaa, kurkkua, makeaa sipulia tai ruohosipulia silputtuna. Tomaattia en tähän käytä ettei tahnasta tule liian vetistä. Kylkeen tuoremehua, marjoja ja hyvät kahvit.

Itseasiassa veikkaan että tuo cajunmauste-tuorejuusto-tonnikala-sipuli combo voisi toimia aika hyvinkin. Tomaattia vielä päälle tässä tapauksessa. Pitääkin kokeilla!

3.6.2011

Bourbon BBQ soosi

Muistutan taas BBQ kastikkeista joita on hyvin helppo tehdä itsekin, erityisesti timangista Bourbon Barbequekastikkeesta, mutta tänään taas tein koko kesän riittävän satsin (3 lasipurkillista), ja ohjeesta on pakko muistuttaa. Niiiiiiin hyvää se on.


Bourbon BBQ soosi
5 dl Ketsuppi
2½ dl Ruskea sokeri
2 dl Jim Beam (Muukin bourbon/viski käy)
2 rkl Dijon
4 rkl Valkoviinietikka
4 rkl Soijakastike
2 tl Cayennejauhe
2 tl Habanerojauhe tms chilijauhe
turaus "nestesavua"


- Kaikki aineet sekaisin
- Nopea kiehautus (sekoita)
- Lämpötilan pudotus ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 20 min sekoittaen


Tällä kertaa korvasin habaneron ½ tl savustetulla Naga Morich jauheella ja ryydittämään laitoin vielä 5 kuivattua Short Yellow Tabascoa (morttelissa hienoksi). Nyt on sopivasti potkua, olematta kuitenkaan liikaa "tavalliseenkaan" makuun.

Fuerza Loco! Muy Caliente!

1.6.2011

Espanjalainen picknick takaterassilla. Grillichorizoa.

Myrskytaivas muutaman vuoden takaa.
Galleriani verkossa
Voiko olla uhkaavampaa keliä? Lämpömittarin elohopea raapi 28'C kun ilma yhtäkkiä pysähtyi ja jostain kaukaa kuului matala jyrinä. Suunnitelmissa oli tehdä maissit, halloumit, makkarat yms perusgrilli setti, mutta keli pakotti toimimaan nopeasti. Nopeasti kasaan jotain grillattavaa ennenkuin alkaa sataa.

Sillävälin kun itse latasin grillin täyteen puuhiiliä ja hieman hikkorilastua ja tuikkasin koko roskan palamaan, vaimoni tökki sisällä puutikkuihin jättiläiskatkaravunpyrstöjä ja pilkkoi robusteiksi paloiksi paprikaa, sieniä ja sipulia, päälle hieman oliiviöljyä, paprikajauhetta, suolaa ja sokeria.


Kun parila oli kuumentunut kylliksi laitoin lämpenemään kymmenkunta pientä Espanjalaista raakachorizomakkaraa (uutuus S-marketissa, en ainakaan ole ennen huomannut) keuumalle puolelle. Samalla lisäsin kasvikset keskilämmölle (lämmönsäätely hiiligrillissäni täällä). Chorizoja grillasin viitisentoinsta minuuttia silloin tällöin käännellen, samoin piti olla tarkkana ettei kasvikset pala ja käännellä niitä sen mukaan (paprikat saavatkin kärähtää hieman).


Kun Chorizo ja kasvikset olivat valmiina, siirsin ne kokoneen "kylmälle" puolelle, jossa ne eivät enää kypsy mutta pysyvät lämpiminä. Samalla laitoin parilan kuumimpaan kohtaan maalaisleipää paahtumaan, jonka päälle penslasin voisulaa jonka sekaan oli silputtu muutama kynsi tuoretta valkosipulia. Ja kääntö leiville ja sama homma uudelleen.

Lopuksi nostin leivät sivuun ja hyvin nopeasti (45 sek per puoli) paistoin parilalla scampivartaat joita penslasin myös valkosipulivoisulalla ja päälle pieni puristus sitruunamehua.


Kesä ja grillikausi on taas täällä.
Galleriani verkossa
Ja kaikki ruoat pöytään, leipien kyytipojaksi luumutomaatteja (Pa amb tomaquet hengessä) ja kulhollinen oliiveita mukaan. Lisäksi mukana oli dippi/kastike partaäijästä (Turkkilainen jogurtti), valkosipulista, yrteistä ja paprikajauheesta tehtynä. Ja seuralaiseksi Icono CabSav 2009, joka istui ruokaan kuin valettu.


Koko aterian laittoon meni noin 30 minuuttia kahdelta hengeltä, oli erittäin maukasta ja yksinkertaista ja väitän tämän olleen aitoEspanjalaisin tekemämme ruoka, vaikka nyt ei ollut mitään teemaa vaan piti vain raapaista kokoon jotain nopeaa ja yksinkertaista. Erinomaista vaihtelua sille pihvi/makkara + maissi + halloumille (vaikka sekin on kyllä erittäin hyvää).


Capsicum Baccatum Aji Benito
Galleriani verkossa
Sananen tuosta Chorizosta, se taitaa olla kesän hitti. En muista pitkään aikaan syöneeni yhtähyvää grillimakkaraa. Koostunut mahtava hieman rakeinen (vähän niinkuin grilliryynäri), maku kuin grillimakkaran ja mausteisen salamin välimaastosta.