31.8.2011

Chilipikkelssiä ja etikkasäilöntää

Tosiaan, sato pitää jotenkin säilöäkin. On narussa roikkuvia kuivattuja chilinauhoja, jauhetta, savujauhetta, salsoja ja pakasteita. Päätin kokeilla myös ensimmäistä kertaa etikka-säilöntää ja löysin hyvän perusohjeen foorumilta josta tuunasin kevyesti oman versioni.

Etikassa säilötyt chilit
Pussillinen Chilejä
4 kynttä valkosipulia
1 dl valkoviinietikka
1 dl punaviinietikka
0,5 dl väkiviinaetikka
1 dl hunajaa
1 rkl suolaa
nippu basilikaa
määrät siis "noin-määriä", maista


- Viipaloi chilit ja poista siemenet (ota ne talteen jotta voit ensivuonna kasvattaa niistä taimet). Itse tosiaan käytin 3 osaa Cristal, 1 osa Rocoto sekoitusta (ja muutama Ultra), mutta tähänhän voi käyttää mitä chiliä haluaa.
- Sekoita kattilassa etikat, hunaja ja suola ja kiehauta
- Kaada chiliviipaleiden päälle ja anna seistä parikymmentä minuuttia
- Viipaloi valkosipuli
- Siivilöi etikkaliemi takaisin kattilaan ja kiehauta
- Laita kerroksittain chilejä, valkosipulia ja basilikaa (käytin omaa kanelibasilikaa) desinfioituun purkkiin kunnes purkki on täynnä. Helpoiten desinfioit purkin kun laitat sen uuniin 110'C:n 10 minuutiksi).
- Kaada päälle kuuma etikkaliemi siten että purkki on piripintaan täynnä.
- sulje purkki ja jätä tiskipöydälle jäähtymään. ÄLÄ poista roiskeita ainakaan kylmällä vedellä ennenkuin purkit ovat jäähtyneet. Kun purkit jäähtyvät, korkit napsahtavat sisään muodostuneen alipaineen ansiosta (umpiointi).
- Laita jäähtyneet purkit seuraavana päivänä jääkaappiin ja yritä odotella pari viikkoa.


Tuli hyvä liemi. Tähän sopisi hieman sinapinsiemeniäkin, mitä pitääkin kokeilla ensivuonna. Liemi on niin hyvä perusliemi, että taidan tehdä vielä tomaatti-paprikapikkelssin samaan pohjaan tälle vuodelle. Ja DIY maustekurkkuja! Ehdottomasti!

25.8.2011

Makeahko Homejuusto-BBQ leipä

Kohtuukombo taasen. Meinasin aluksi tehdä mureketta, sitten pohjattoman pizzan ja lopulta päädyin niiden hybridiin. Miksei tästä pihvejäkin voisi tehdä.
 

Jauheliha(lätty?)
700g Jauhelihaa
1 muna
1,5 dl korppujauhoa
1 iso sipuli
1 rkl mustapippurirouhetta
1 rkl grillimaustetta (esim tätä)
reilusti (= kourallinen) pilkottua rakuunaa
0,5 dl BBQ soosia (esim tätä)
Pirkka auringonkukkaleipää
Sinihomejuustoa
Aiolia (ohje alhaalla)

Salaattia
Tomaattia

- Pilko sipuli
- Sekoita jauski, muna, korppujauho, mustapippuri, rakuuna ja grillimauste sipulin kanssa taikinaksi
- Tasoita pellille 1 cm paksuksi levyksi
- Paistakiertoilmauunin keskitasolla 225'C 4 minuuttia
- Ota lätty uunista ja kaade/pyyhi paperilla ironnut rasva pois
- levitä lusikalla päälle BBQ kastike ohueksi kerrokseksi
- Siirrä grillivastuksen alle 250'C ja kypsennä 10 minuuttia tai kunnes BBQ soosi on muodostanut haluamasi glaseerauksen lätyn päälle ja ota pois uunista.
- Levitä kerros aiolia auringonkukaleivälle, sen päälle 2mm kerros sinihomejuustoa ja sopiva pala jauhelihalimpusta
- Päälle rapea salaatinlehti ja tomaatinsiivu

Toimii kuin ajatus. Suolainen sinihomejuusto ja aioli toimivat erinomaisesti makeahkon BBQ kastikkeen ja rakuunan tuoman makeuden kanssa.

Itse tein BBQ kastikkeen ja murskasin siihen kaikki vanhat savustetut Habanerot ja vaihdoin ketsupin tilalle tomaattimurskan ja pyreen
. Tämä makeahko kastike toimii erinomaisesti myös pirullisen tulisena. Mukava jälkipotku.

Juomaksi nautin pullollisen Trappistia kyytipojaksi jonka sahtinen soundi toimii hyvin osana makukonaisuutta.

Ai niin, se aioli! Tai ei tämä aioli ole vaan valkosipulimajoneesi, mutta itse kutsun tätä aioliksi.

Aioli

2 kananmunaa
1 rkl Dijon sinappia
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
1 rkl etikkaa
4 dl hyvää oliiviöljyä (itse teen 50-50 sekoituksella oliiviöljy-rypsiöljy)
4-5 kynttä valkosipulia

HUOM! Tee huoneenlämpöisiin aineisiin ettei juoksetu!
- Erottele keltuaiset
- Lisää sinappi, suola, valkopippuri ja puserrettu valkosipuli
- Sekoita hetki haarukalla
- Lisää etikka
- sekoita vatkaimella ja kaada joukkoon öljy ohuena norona kunnes majoneesi paksuuntuu.

21.8.2011

Virtaa chileistä

Cristal, Rocoto
Jalapeno
Tällä kasvukaudella ei kaikki mennyt aivan putkeen kotikasvarissa. Oikeastaan ainoat mitkä tuottivat kunnolla satoa olivat Ramirot, Aji Amarillo, Ultra Pube ja Jalapenot. Kaikki muut jäivät nollasaldoon. Ehkä vikana on Kalifornianreissu jolloin puskat olivat minimihoidolla. Vasta nyt lajikkeet ovat alkaneet kukkimaan kunnolla, mutta nyt on jo auttamatta myöhäistä. Olenkin kaivanut maasta muutaman Habaneron, Canarion ja Pimenta de Cheiron sisälle josko jotain vielä ehtisi...


Mutta onneksi on nämä Chilifestivaalit ja erityisesti Heinän Puutarha. Visiteerasin chilifesteillä ja mukaan tarttui paitsi gutaa fiilinkiä, myös turski kassillinen Rocotoja, Cristalleja ja Jalluja. Maistelin muuten Naga Morichia festareilla ja täytyy sanoa että ei sen kanssa leikkimistä ole. Vaikka polte suussa ei mikään armoton ole, itselläni limakalvoilta alkoi irtoamaan siihen malliin tavaraa että piti oikein mennä niistämään ja syleksimään kirkkopuistoon vartiksi, lisäksi vatsassa polte oli kokolailla riittävä. Saahan nagasta ihan mukavan endorfiiniryöpyn kun vain tahdonvoima ensin riittää käsittelemään poltteen. En siis suosittele kokemattomille, tai edes itselleni ihan äkkiä toiste. Fataliin savunaga jauhetta tulee kumminkin käytettyä, se saa riittää jatkossa.



Omaa satoa
Lisäksi maistelin festivaalin chilimakkaratarjonnan, kun nyt Tammelan grillimakkarafestarit jäi tänävuonna väliin. Ilahduttavan hyvää vaikka pienet makkaranvalmistajat puuttuivat. Savuhovin Raivo oli paras, sangen mukava, edustajan mukaan sisältää Nagaa ja on ilmakuivattu kanki, jota voi syödä sellaisenaankin chorizon tapaan, vaikka oluen kanssa. Allekirjoittanut yhtyy edustajan mielipiteeseen. Mukavaa kyrtzää, paahdetun vehnäleivän päällä aiolin ja Manchegon seuralaisena.



Oman sadon Ramiroita ja chilejä olenkin käyttänyt pitkin kesää. Osaan ruoista sopii raa'an chilin hieman hernemäinen ja pähkinäinen aromi. Jalluja olen täyttänyt juustolla ja grillannut ja Amarilloja olen kuivannut takassa ja jauhanut jauheeksi. Myös pakastimessa on ihan mukava setti Amarilloja talven varalle, lisäksi vielä hieman viimevuotisia. Enemmänkin kyllä voisi olla, mutta onneksi nykyään Habojakin saa jopa meidän Paikallisesta marketista. Ja toinhan Kaliforniasta jonkun verran kuivattuja Meksikolaisia chilejä joista otin siemenet talteen ja joita ensivuonna pitää kasvattaa. Ensivuoden kasvatuskaudesta tulee Meksikolaisten ja Karibialaisten lajikkeiden vuosi (ja ehkä muutama rocoto).


Aji Amarilloja takassa kuivumassa.
Samalla niihin tulee kevyen savuinen
aromi ilman että pitää savustaa.
Lisäksi löysin pakkasesta talvella (viimevuoden loppusadosta) tekemääni supertulisia kastikkeenpohjia muutaman pussillisen, joista saan tehtyä BBQ soosia koko talven varalle. Ja koska nyt siis on chilijauheita ja pakastimessakin jotain, aijon perus pikkelssiliemeen säilöä Rocoto/Jallu/Cristallit, ja pienen chilihillon voisi siipaista Rocotosta.


En itse niinkään pidä ultratulisesta ruoasta koska mielestäni ei ole mitään järkeä jos ei maista mitään makuja, vain tulisuuden. Mutta lukemattomista eri chililajikkeista löytyy jokaiseen tulisuusluokkaan omansa ja ominaismakunsa. siksi chilit ovat kiehtova maailma jotka ovat vuosikymmenen aikana vieneet mukanaan, ensin peruspaprikasta keittiön ikkunalla päätyen kasvihuoneeseen ja Amazonin villichileihin.


On muuten hauska juttu, että sen jälkeen kun itse aloin hieman runsaammin syömään chilejä, en ole ollut kertaakaan flunssassa

14.8.2011

Haaste - Pitsakroketit

O.G.
Katso tämä ensin

***


No niin, tuunasin sitten sen oman roiskeläpän.

Valmiit kroketit
Saarioisten Kumipitsa kroketit

Roiskeläppä (Saarioisten kinkkupitsa) ja kananmuna sauvasekoittimella mössöksi (kuivana et saa pizzaa tahnaksi).

Sitten lisäsin mukaan Aurajuustoa, Emmentalraastetta, valkosipulin kynnen, ruokalusikallisen pestoa ja 2 oksaa rakuunaa silputtuna.


Sekoita kaikki aineet sekaisin, pyöritä kostein käsin palloiksi ja leivitä korppujauholla.

Paista kuumalla pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa.

Leivitetyt kroketit odottavat
paistamistaan.

Nautin omat kroketit edellistä tapas-iltaa varten pyöräyttämäni aiolin ja chili-tomaattimajoneesin kanssa.

Ei hassumpaa, maku on samantyyppinen kuin olisi tuunatussa pitsassa, mutta rapea kuori tuo mukavaa tekstuuria. Homejuusto on mukavan juoksevaa kroketin sisällä ja yrttien maut toimivat hyvin yhteen. Tällaista voisin ehkä jopa ostaa kaupasta roiskeläpän tilalle jossain olosuhteissa!

Kroketteja aiolin ja
chilitomaatti-
majoneesin kera.
Jotenkin tulee mieleen kasvispulla tästä. Ainoa mikä tässä hieman häiritsee on se että koostumus on lihapullamainen, ulkonäkö hieman kasvispullamainen ja maut Saariosten roiskeläppää.

Toisinsanoen kuin vanha tuttu jonka tunnet, muttet saa päähäsi kuka se on.

13.8.2011

"Pizza" haaste


Opiskeluajoista, tai oikeastaan koko elämäni ajan, minulla on ollut pahemmanlaatuinen fiksaatio Saarioisten roiskeläppiin. Tai oikeastaan vain yhteen laatuun, kinkku "pizzaan" (se siitä lähi- ja luomuruoan nimeen vannomisesta...)


Kinkkupizzat ovat kelpotavaraa kun niitä tuunaa hieman, vaikka Aurajuustolla ja Emmentalraasteella ja päälle vielä ruokalusikallinen vihreää pestoa. Kun rakensin taloa, roiskelaput pitivät minut pitkälti ravittuna. Festareilla aikoinaan roiskelaput olivat pakkoeväs.


Olen lämmittänyt läppiä ihan vaan kuumalla auton kojelaudalla auringossa, savustanut, paistanut pannulla, grillissä, uunissa mikrossa jne.


Haasteena onkin nyt pimpata kinkkupizza uuteen uskoon, keksikääpä uusia ideoita, kokeilkaa ja kertokaa mitä tästä saa klassikosta saa aikaiseksi, meni sitten syteen tai saveen. Eli tehkääpä ateria jossa yhtenä raaka-aineena käytetään kinkkuläppää.

***
Kroketit

10.8.2011

Jerkkipekonileipä Karibian hengessä

Tämä on melko varmasti epäterveellisin ruoka jota olen tehnyt, mutta niiiiiin hyvää...

"Grillauspiplia"
Ostin Ameriikasta grillausraamatun jonka jerkkiporsas ohjetta sovelsin tähän ruokaan.

Paketti pekonia pilkottuna

Jerkkitahna
1 Chili (Tiukahko, Scotch bonnet/Habanero)
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 osa korianteria (tuoretta)
nippu persiljaa
sormenpään kokoinen pala inkivääriä
1 osa timjamia
2 osaa maustepippuria
Pekoni jerk seos
1 osa mustapippuria
1 osa kanelia
2 osaa soijaa
1 osa suolaa
2 osaa fariinisokeria
2 osaa viinietikkaa
tiraus tummaa rommia
1 osa limemehua
1/2 omena paloina


4 paahtoleipää

juustoraastetta

tomaattia

- pilko sipuli, valkosipuli, persilja ja timjami
- sekoita kaikki aineet
- sekoita joukkoon pekoni
- anna seistä huoneenlämmössä hetki
- kippaa seos pannulle ja paista jerkkipekoni, paahda samaan aikaan leivät
- Lisää seos leipien päälle ja laita jokaisen päälle hieman juustoraastetta ja annan juuston sulaa paistinpannulla kannen alla
- Lisää päälle tomaatin siivu


Itse lisäsin leivänpäälle ennen pekonia vielä cajun majoneesia tällä ohjeella. Lisäksi paistoin pekonin joukossa hieman papuja .


Lopputulos.
Mielettömän hyvää. Ruoka tuoksuu ja maistuu perverssillä tavalla korvapuustin ja pekonileivän yhdistelmältä. Fariinisokerin ja pekoninrasvan karamelisoima pekoni muiden aineiden kanssa on melkolailla uskomatonta. Omena tuo mukaan kevyttä makeutta (voiko tässäyhteydessä käyttää sanaa kevyt?), chili potkua ja etikka mukavaa happoa.

Kyytipojaksi vaikka mojito, päälle Jamaican blue mountain kahvit ja vaikka vanilja jäätelöä ja sormenleveys viskiä.

Amen.

9.8.2011

Inez

Tapas Bar Inez on nyt tullut testattua muutamaan otteeseen ja täytyy sanoa että maut paranevat koko ajan. Ihan huippua! Ainakin omalla kohdallani, nykyään kun tekee mieli pikaruokaa poikkean sangen usein Inezissä muutamalla tapaksella jos satun nurkilla olemaan.


Siinä missä aiemmin meininki oli vähän kankeaa ja persoonatonta, asia on korjaantunut mukavasti. Joka kerralla joku asia tai maku on ollut hieman paremmin ja parilla viimekerralla ei paljoa ole ollut valittamista. Annokset ovat erinomaisia ja kerrankin palvelu on sillä suunnalla mitä pitääkin. Pientä parantamista ja hienosäätöä vielä niin natsaa kympillä. Listalle kun saisi vielä vähän grillattua siankorvaa ja karitsan kyljyksiä niin päästäänkin Katalonian sydämeen.


Paikka on riittävän kaukana finedinestä, juuri sellainen rento contemporary moderni tapas-platz mikä kuuluukin. Toivottavasti paikalla on asiakkaita että se näkee jatkon myös kun raksatyömaa ravintolan vierestä on purettu.


Olen vierestä seurannut (ja välillä vähän lähempääkin) Tampereen ruokakulttuuria ja ravintoloiden kehitystä aktiivisesti/puoliaktiivisesti viidentoista vuoden ajan, ja vaikka  toistankin itseäni, on mahtavaa nähdä ravintoloiden tason nousevan Tampereellakin tasaisesti. 


Että pankaas käyden maistamassa ja katsastamassa Inezkin. 

7.8.2011

Grillichorizoa ja salaattia

S-Marketin Gironalainen raakachorizo on kyllä kesän grillin kuningas. Sillä hilkulla että onko makuja liikaa, mutta jääden kuitenkin hyvän puolelle. Ei taas pysty lopettamaan hymyilemistä.


Kylkeen grillattua maissia jonka grillasin chorizoista tulevassa rasvassa ja penslasin päälle ko rasvaa ja voisulaa. Lisäksi paahdoin grillissä maalaisleipää jonka päälle tuli Aurajuustoa ja emmentalraastetta.


Koska setti olisi muuten hieman raskas, väänsin oman maan antimista salaatin, jääsalaattia, minttua, tomaattia, punasipulia ja hieman raakaa Ramiropaprikaa (siinä on mukavan pähkinäinen soundi). päälle hieman oliiviöljyä, suolaa, sokeria ja puolikorkillista viinietikkaa ja kaikki sekaisin.