28.10.2012

Valkosuklaa-Amarula juustokakku

Maailman helpoin juustokakkuohje. Tämä. On. Hyvää.

210-240 g Digestivekeksejä
80 g voita
250 g (1 purkki) Mascarpone juustoa
200 g (1 purkki) Philadelphia juustoa
ripaus suolaa
1,5 dl hienoa sokeria
1 dl Amarula likööriä
60 g valkosuklaata
sitruunamehua

- Murskaa keksit pieneksi muruksi kä,sin tai isossa morttelissa
- Lisää sekaan sulatettu voi ja hyppysellinen suolaa ja sekoita
- Painele seos irtopohjavuokaan (24cm) tasaiseksi kerrokseksi (noin 5mm) ja laita 20 minuutiksi jääkaappiin.
- Sekoita juustot, sokeri, Amarula ja raasta joukkoon valkosuklaa.
- Lisää 6-10 tippaa sitruunamehua ja sekoita
- Kaada seos pohjan päälle ja anna olla jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.

Suosittelen nauttimaan Mojiton kanssa, kakun päälle sopii myös kirpeät villivadelmat.

Amarula liköörihän on kermainen likööri joka saa huikean hedelmäisen makunsa Marulan, elefanttipuun hedelmistä. Toi on tosi mielenkiintoinen jälkimaku mikä tosta amarulasta tulee, tosi hedelmäinen ja marjainen.

27.10.2012

Guerillakeittiöstä Marokkolaishenkistä fuusiopataa


 Tervehdys interweb.

Tänään en viitsinyt sen kummemmin kokkailla vaan päätin tehdä jotain supersimppeliä, aineet paloiksi ja pataan hautumaan sen kummemmin kokkailematta. Tarkoituksena oli tehdä Boeuf Bourguignonia.

Kaupan pihalla oli kuitenkin illuminaatin poliittista propagandaa jaossa ja päätin huitasta aamukahvit tuulensuojaan samalla reissulla. Ingsoc. Sumpin kanssa oli tarjolla pikkuleipiä joissa oli mukavan kaardemummaidenen, jotenkin Marokkolainen klangi, joten guerillakeittiön puolelle lipsahti. Burgundin pata otti odottamattoman kimmokkeen Mystisen Fuusiopadan suuntaan. Ei kun säveltämään.

Muuten mennään jotenkin sinnepäin, mutta sekaan lisätään Ras el Hanoutia ja bouquet garnista muodostui "bouquet garni", yrttinippu jossa on mm minttua.

Originaalissa Burgundilaisessa ei myöskään käytetä lihaliemiä, vaan pelkkää viiniä. Keittiöviinistä puheen ollen, kun joskus jää edelliseltä/edellisiltä illoilta punkeoa tai valkkaria, älä heitä niitä opis vaan roudaa köökkiin ja käytä keittiöviininä vielä jonkin aikaa sen jälkeen kun niitä ei kannata juoda. Omalla kohdalla pataan päätyi Sangioveseä.

Syrahia, pataa ja valkosipulivoileipää
rakuunasilpulla
300g naudanpaistia
400g porsaan lapaa
1 iso sipuli
2 isoa porkkanaa
4 kynttä valkosipulia
1 palsternakka
1 lanttu
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl valkopippuri
2 rkl lihafondia
1,5 dl vettä
1 tl suolaa
50g voita
2 rkl tomeettipyre
½ tl sokeria
1 pullo punkkua
4 laakerinlehteä
 
Yrttinippu
rakuunaa
timjamia
rosmariinia
minttua
fenkolin siemeniä
meiramia
mausteneilikkaa
- Pilko lihat noin 4-5 cm isoiksi kuutioiksi (Nahka pois lavasta)
- Kuori sipuli ja lohko se 6 lohkoon, kuori myös porkkanat ja palsternakka ja palastele noin ½cm kiekoiksi, kuori nauris ja leikkaa noin nopan kokoisiksi kuutioiksi. Kuori myös lakosipuli ja murskaa lyömällä kerran päälle avokämmenellä
- Sekoita jauho, valkopippuri, Ras el Hanout ja suola, laita seos isoon kulhoon, lisää sekaan lihakuutiot ja kierittele lihakuutiot kauttaaltaan jauhon peittoon (kaiken jauhon pitäisi mennä tähän)
- Ruskista lihat voissa paistinpannulla ja kaada pataan.
- Lisää paistin pannulle kaikki kasvikset ja ruskista hetki, lisää päälle vesi, tomaattipyre ja lihafondi. Kiehauta hetki ja kaada kaikki pataan (ideana on että kaikki pannulle tarttunut maku sadaan pataan).
- Lisää pataan punaviiniä sen verran että aineet juuri peittyvät.
- Lisää sokerija sekoita
- Lisää yrttinippu (kääräse yrttejä vajaa 1 rkl/laji yhteen sideharso nyyttiin tai vaikka teehauduttimeen) sekaan
- Lisää laakerinlehdet pataan
- Keitä vähintään 2,5 tuntia. Jos ruoka kuivahtaa liikaa välillä, lisää sekaan vähän punkkua. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Pastis maistuu aina.
Voit lisätä vaikka valmiiseen annokseen chipotletahnaa tuomaan vähän botnea maun mukaan, mutten suosittele koko padan maustamista kerralla.

Tämä setti paranee ajanmyötä ja huomenna vieläkin parempaa jos mahdollista. Kylkeen suosittelen jotain hyvää robustia vaaleaa maalaisleipää ja kuivaa (mutta mausteisuus vaatii hedelmäistä ja aromaattista), pehmeätanniinista punaviiniä. Rhônelaiset voisi mennä. Parhaiten joku Chileläisen Rucahuen Syrah:n tyyppinen (on muuten sangen erinomainen ja monikäyttöinen viini, mielenkiintoisen rosmariininen maku!). Jos käytät chipotletahnaa niin viinivalinta muuttuukin hieman kinkkisemmäksi.

Ja alkuun & kokkailuun suosittelen pikku pastista.
 

21.10.2012

Hangover cure. Pekoni-homejuusto salaatti.

Tässäpä "salaatti" vähän äijämäisempäänkin makuun (taas, sori tuosta äijä-sanasta, en vaan keksinyt muutakaan tilalle). Tässä on jotain kuusikymmentäneljämiljardia kaloria ja hyvää se on. Väittäisin safkan istuvan erityisesti nautintoaineilla kyllästetyn illan jälkeiseen harmaaseen ja kohmeloiseen huomiseen, mutta safka menee kyllä muutenkin.

Omenan ja porsaan liittohan on aika klassinen ja hyvin yhdessä toimiva combo ja mielestäni sitä tukee erinomaisesti makea sipuli yhdessä taas suolaisen homejuuston kanssa. Koska annos olisi muuten aika heavy, tomaatti tuo mukavaa raikkautta, joka taas istuu pekonin ja paahtiksen kanssa. Ja chilin potkuhan menee tilanteessa kuin tilanteessa.

Paketti pekonikuutioita (125g)
1 omena
1 sipuli
½ kuivattu/savustettu chili (esim habanero)
4 reilua lehteä jääsalaattia
50g sinihomejuustoa
1 rkl ruokosokeria
voita
mustapippurirouhetta
savusuolaa
1rkl worchesterkastiketta
tomaatti
 

- Kuutioi ja kuori omena (punakaneli) ja leikkaa sipuli renkaiksi
- Paista pekonikuutioita hetki pannulla
- Lisää joukkoon omena
- Lisää joukkoon morttelissa muskattu chili
- Lisää 1 rkl worchesterkastiketta, ripaus savusuolaa ja ja mustapippurirouhetta, sekoita koko ajan
- Kun omena on hieman pehmennyt ja pekoni on paahtunut kypsäksi, kippaa pekoniseon kulhoon
- Lisää pannulle hieman voita ja ruokosokeri
- Lisää pannulle sipulirenkaat ja karamelisoi ne paistamalla niitä hetki sokerissa pannulla
- Kaada sipulit kulhoon pekonin päälle ja sekoita
- Murustele joukkoon sinihomejuusto ja tomaati lohkoina ja sekoita
- Laita lautaselle huuhdotut salaatinlehdet kokonaisina päällekäin
- Lusikoi kulhosta pekoniseosta salaatinlehtien päälle

Nauti paahtoleivän ja jääkylmän lagerin kanssa. Esim Corona limellä menee myös hyvin.

\m/

20.10.2012

Karpalolikööriä ja Limoncelloa. Taas.

No niin, 3 viikkoa on kulunut ja aika pullottaa likööri! Vielä toiset kolme viikkoa pullossa jääkaapissa (jos malttaa odottaa) ja nektari on valmista nautittavaksi.

Suoritin samalla pientä laadunvarmistustoimintaa ja tsekkasin maun, kyllä tämä on juuri niin hyvää kuin pitäisikin. Karpalolla on ollut arvoisensa muutaman viikon matka suolta pullotusvalmiiksi likööriksi.

Kuvassa perheen uusin tulokas etualalla ja taustalla jääkaapissa puolisen vuotta säilötty Limoncellokin.

Originaali ohjehan löytyy täältä.

19.10.2012

Gobi Desert Canoe Club

Hëllo ihmiset. Ajattelin uhrata pari sanaa silkalle hyväntuulisuudelle.

Piipahdin pitkästä aikaa (en ehdi käymään liian usein ulkona viihteellä) Tampereella vakiopaikassani Rautatienkadulla Gobi Desert Canoe Clubissa. Ravintolan perustamisesta lähtien baari on kuulunut vakio-ohjelmistooni ja rohkenen väittää käyneeni joka ainoan kerran Tampereella iltaa istuessani kyseisessä ravintolassa. Ennenkaikkea lyömättömän musiikkivalikoiman, henkilökunnan ja tunnelman takia. Tunnelman takia.

Ravintola on hyvin pieni, vaajat 30 asiakaspaikkaa(?), mutta ravintolan musiikkilista on ihan tajuton! Rohkenen väittää että yhtä kattavaa ja hyvää blues-levy valikoimaa ei löydy yhdestäkään toisesta Suomalaisesta musiikkiravintolasta!

Mieltä lämmittää myös että ravintolasta löytyy mukiinmenevä olutvalikoima ja ilokseni huomasin ravintolan panostaneen rommivalikoimaan. Pitkälle toistakymentä rommimerkkiä Ron Zacapa Centenario 23 años alkaen!

Olen luuhannut pitkin maailmaa jos jonkinlaisissa paikoissa eri mantereilla ja täytyy sanoa että tätä paikkaa arvostan pikkupubien sarjassa kaikkein eniten. Paikassa on tiettyä hyväntuulista magiaa ja jostain syystä taustalla soiva blues iskee selkäytimeen saakka huimalla tavalla ja ravintolassa ajautuu ihan huomaamattaan lähes poikkeuksetta mielenkiintoisiin pikku keskusteluihin. Tai sitten saa tuijottaa tuoppia jos siltä tuntuu, mutta täällä ei kyllä tunnu kovin kauaa.

Eli, kun käytte Tampereella (ja etenkin jos asutte Tampereella) käykääpä tsekkaamassa paikka.

Onneksi tällaisia ravintoloita on olemassa. Kiitos Tapsa!

 

14.10.2012

Valkosipulikeittoa ja marjapiirakkaa

Jotain fuusiotyyppistä? Espanjalaishenkistä valkosipulikeittoa, kaukoitään vivahtavaa pääruokaa ja kotimaahan viittaavaa Kuningatarmarjapiirakkaa. Pitäisi saada sellaiset maut että ne toimisivat kokonaisuudessa jonka kuohuviini kokoaisi loppuun.

Valkosipulikeitto
3 valkosipulia
1 pieni sipuli
1 tl sokeria
1 peruna
2,5dl maitoa
vajaa 1 dl ruokakermaa
sokeria
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
timjamia
- Leikkaa kokonaisista kuorimattomista valkosipuleista päältä ½ cm pois, siten että kaikkien kynsien päät aukeavat, ja laita ne uunipelille
- Kaada päälle loraukset oliiviöljyä ja paahda uunissa 200'C noin 30 min
- Kuori uunissa pehmenneet valkosipulit (kynnet suorastaan putoavat sipulista pois)
- Kuori ja kuutioi peruna pieniksi kuutioiksi, tee sama sipulille
- Kuullota sipulia oliiviöljyssä kasarissa hetki ja lisää joukkoon perunat
- Lisää joukkoon valkosipulinkynnet ja sokeri ja paahda hetki (älä päästä palamaan)
- Lisää kattilaan maito ja oksa timjamia, ja keitä noin 15 minuuttia (tai kunnes perunt ovat kypsiä)
- Poista timjamin oksa ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi (tässä menee hetki)
- Lisää joukkoon kerma, suola ja valkopippuri ja kiehauta

Tarjoile joko päälle krutonkeja tai ihan vaan paahtoleipää.


Jälkkäriksi kokeilin leipoa marjapiirakkaa, ja tämä onnistuikin erinomaisesti (en ole kauhean hyvä leipomaan, mutta tämä toimi!:

Pohja:
125 g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa
- Tee taikina vaahdottamalla voi ja sokeri
- Sekoita joukkoon 1 muna
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita voi-sokeri-muna taikinan joukkoon
- Vaivaa taikinasta pallo, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin 30 min
- Ota taikina esille ja painele se voideltuun piirakkavuokaan tasapaksuksi pohjaksi ja reunoksi
- Paista uunissa 5 minuuttia 200'C ja ota uunista pois

Täyte
1 prk vaniljarahkaa
2 munaa
1 dl sokeria

- Sekoita aineet

Marjatäyte
Mustikkaa, vadelmaa, mansikkaa (noin 1,5dl yhteensä) 
- Keitä marjoja hetki (älä lisää sokeria)
- Lisää marjoihin ½ limen mehu ja sekoita

- Lisää esipaistetulle pohjalle vaniljarahkaseos
- Lisää päälle muutamaan kohtaan marjaseos ja sekoita (varo, älä riko pohjaa)
- Paista 190'C noin 37 minuuttia


Sitten pääruokaan...siitä olikin muodostumassa epic failure.

Pääruoaksi ajattelin jotain Aasialaisvivahteista joka natsaisi tuon alkukeiton kanssa. Ostin itselleni naudanlihaa (suikaloi) ja rouvalle broitsun rintaa (suikaloi).

Kirjoitan nyt ohjeen mitä piti tulla. Omalla kohdallani meni guerillakeittiön puolelle. Sataykastike oli loppu, huomasin sen liian myöhään. Ei muuta kuin äkkiä tekemään sitä itse. Mutta. Kookoamaitokin oli loppu. En mene sen tarkemmin ykityiskohtiin, mutta päädyin lopulta käyttämään maapähkinävoita, suolaa ja tuoretta chiliä satayn korvikkeena. Maku oli vähän sinnepäin, mutta kaukana tavoitellusta.

Kun yrittää vetää MacGyveriä köökissä, niin sangen usein menee metsään niin että oikein sepeli ropisee. Nyt käytiin jo pitkällä ojassa niinsanotusti. Mutta tosiaan, allamainittu resepti kyllä toimii kun jättää tuon sähläämisen pois.

400g suikaleliha
1 purjo
noin 1 rkl ruokaöljyä
2 rkl satay tahna
1 porkkana
1 chili
1 paprika
inkivääriä
Kiinankaali tai paksoi

Hapanimelä kastike:
2 rkl Ketjap Manis soy
1 dl vettä
0,25dl siiderietikka
3 rkl ruokosokeri
(sekoita aineet)

Satay kastike (Makulehdessä on hyvä Sataykastikkeen ohje)
2,5 dl suolapähkinöitä
1 kpl sipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl tuoretta chiliä (Rawit/Thai) 
1 rkl tuoretta inkivääriä (raasteena)
2 rkl ruokaöljyä
1 tl juustokuminaa (jauhettuna)
400 g kookosmaitoa
2 rkl fariinisokeria
1 kpl limettiä (mehu)

- Rouhi pähkinät morttelissa.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna chili.
- Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä.
- Lisää joukkoon chili sekä juustokumina ja kääntele seosta parin minuutin ajan.
- Lisää joukkoon kookosmaito, sokeri ja rouhitut pähkinät.
- Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
- Lisää limetin mehu ja tarkista maku.
- Lisää halutessasi Ketjap Manis -kastiketta tai suolaa
 
Annos:
- Paista liha wokissa kuumassa öljyssä, lisää sataytahna, sekoita ja mausta suolalla
- Lisää sekaan julienneksi (tikuiksi) leikatut kasvikset ja pari lusikallista hapanimeläkastiketta ja raastettu inkivääri (maun mukaan, puolen sentin kuutio) ja paista muutama kymmenen sekuntia (hyvin nopeasti!)
- Aseta lautaselle kiinankaalin tai paksoin lehti, nostele liha-kasvis päälle ja lisää hapanimeläkastiketta pari lusikallista


Niin tosiaan, Freixenetin Carte Nevada Semi Seco Cava meni kaikkien edellämainittujen kanssa erinomaisesti. Loppuun tein vielä Obsession drinkit, 1cl Amaretto, 1cl Crème De Cacao, 1cl Amarula ja 1cl maitoa. Alkuun maidon soundiin sekoittuva amaretto on mielenkiintoinen, mutta jälkimakuna Amarulasta tuleva uskomattoman hedelmäinen makea kaiku jättää suuhun kerrassaan hyvän jälkimaun!

6.10.2012

Tulisenmakea pohjaton pizza ja raikas mojito

Tämä mennee diipisti osastoon äijäruoka (sori, vihaan äijä-termin käyttöä).

Nappasin idean tehdä pitkästä aikaa pohjatonta pizzaa kahvipöytäkeskustelusta. Tein pizzan joka mielestäni oli sangen tasapainoinen ja hyvin tulinen. Lihapohja toimi tasapainossa tulisen Habaneron kanssa. Myös suolainen palvattu siankylki ja makeantuinen tomaattikastike toimivat erinomaisesti yhdessä suolaisen kapriksen ja voimakkaan, hieman makeahkon emmentalin yhdistelmänä. Tomaatti tuo raikkautta muuten raskahkoon palaan. Suolaisenmakeahkon pizzan kanssa mojito toimi hyvin.

Pohjan tein naudan jauhelihasta (700g) johon lisäsin 2 kananmunaa, reilusti barbecue rubia ja hieman mustaapippuria. Kun taikina on valmis, painele se vajaa 1 cm paksuksi levyksi pellille ja paista 225'C (kiertoilma) 5 minuuttia, ota uunista kaada irronnut rasva pois ja kuivaa pinta talouspaperilla. Lisää päälle tomaattikastike.

Tomaattikastikkeeseen laitoin ½dl BBQ soosia, ½dl tomaattipyrettä, ½dl ketsuppia ja maustoin sen 2 valkosipulin kynnellä, 1 rkl worchesterkastikkeella, ripauksella suolaa ja sokeria sekä reilulla määrällä mäkimeiramia (oregano).

Tomaattikastikkeen päälle 1 sipuli renkaina, 1 tomaatti kiekkoina, kapriksia maun mukaan ja 1 habanero kiekkoina. Lisäksi muutama siivu palvattua siankylkeä. Päälle vielä reilusti emmentalia. Ja uuniin 10 minuutiksi (sama lämpö).

Ota "pizza" uunista ja kaada irronnut rasva pois ja laita uuniin vielä 2 minuutiksi.

Toimii. Vähärasvainen karppipizza. Ja tosiaan mojito natsasi ruokajuomana kuin nyrkki silmään, liekö syynä etäisen karibialainen makeus ja habaneron potku kontra hapan lime, raikas minttu ja rommi.

Mutta koska en karppaa, kokeilin myös palaa chipotlemajoneesilla (majoneesia ja silputtua chipotle-chiliä) voidellulle ruisleivälle. Toimii myös näin.

5.10.2012

Karpaloliköörin tila.

Vettä tullut 42 mm tänään eikä loppua näy. Tosin tuuli on kääntänyt sateen suunnan horisontaalista vertikaaliksi, mutten tiedä onko sekään hyvä juttu?

Ei muuta kuin 40 kynttilää pitkin kämppää, takkaan pikkutulet, verhot tiukasti kiinni ja fiilinki paranee välittömästi! Reilu sormustimellinen huimausnestettä vielä perään, eiköhän tämä tästä.

Tarkoitus ei ollut manata säätä vaan suorittaa katsaus Karpaloliköörin tilanteeseen, nyt on viikko takana. Sokeri on jo sulanut ja marjoista alkanut irtomaan väriä ja makua. Ja väriä & makua irtoaakin vielä jonkin aikaa. Kanelista ja neilikoita on irronnut kevyt mutta selkeä taustasaundi, ja vaikka tämä vilä maistuu viinalle, on potentiaali jo selvästi näköpiirissä. Tätä voin tosiaan suositella kaikille! Niin miehille kuin naisille.