20.1.2013

Tapaksia Madridissa IV


Madrid. Kahdeksan siankorvaa lautasella. Gazpachoa ja sitruunaa sekä persiljaa. Lasissa hieman tintoa. Keittiön terveisenä tuli jamon Ibericoa ja vuohenjuusto-saltichon alkupalat. Suolaisenkirpeän saltichon-massan päällä ollut paksu makea balsamicoreductio istui täydellisesti.

Gambas al ajillo ja ankeriaanpoikasia. Voinen ja valkosipulinen liemi on hyvää ja ankeriaat kuin nuudeleita. Seinällä on Elton John ja Freddie Mercury sekä Lady Gaga. Tiskin takana Pedro kikattaa pojille. Ai tämäkin paikka on näitä. Herkullista ruokaa.

Fatigas del Quererissä muutaman euron tapas racionit järjettömän kokoisia. Muita gringoja ei paikassa ole. Keittiön tervehdyksenä pöytään tuli vadillinen kananjalkoja. Ja digestiivinä muki yrttiviinaa talon piikkiin. Seinällä taitavasti puuhun veistetty alaston pariskunta tuijottaa.

Oletteko nähneet kun miljoonan Madridilaista on saman kadun varrella Tapsankävelyllä? Ruuhka ja rysis on melkoinen. Ihmiset etenevät virtana, vastarannalle tien yli on turhaa edes yrittää. Suklaakaupassa on liki mellakka, mutta tälle myyjättärelle ei auota. Vaikka latinalainen veri aina välillä kuohahtaa, täti pistää nulikat ojennukseen. Suklaatäytteiset churrot on parhaita.

Joko muuten mainitsin että ostin kotiin peltipurkin savupaprikaa?


Tapaksia Madridissa III

 
Madrid. Sevilla. Samaan aikaan. Joulupäivä on samaan aikaan rauhallinen ja vilkas. Ihmiset ovat tosi iloisia, johtunee vapaapäivästä. Kahvia on vielä edessä puolikulhoa. Americano. Perinteinen joulupäivän ateria TGI Fridaysilla. Onkohan Carlos Santana jo saanut nahkahousunsa takaisin.

Valvoin yöllä ja tuijotin pimeää kattoa. Tuulettimen lavat saavat öisin aikaan hauskoja varjoja. Madridin yö oli hiljainen lukuunottamatta poliisiautojen sireenejä. Poliisit ajavat Sitikoilla.

Enkelikuoro laulaa korvissani, Museo de Jamon- Iberian ylpeys edessäni. Seinällä edessäni on kaksisataaneljäkymmentä ilmakuivattua potkaa, ihan kuin olisi joulu. Valitsen kinkun ja Mestari heilauttaa veistään. Crianzaa ja jamonia. Mitäköhän sikojen etujaloille tehdään? Haukkaan palan.

Kappas, telkkarista tulee wrestlingiä.



Tapaksia Madridissa II


Madrid. Hotellihuoneessa. Aattoilta on jo pimennyt. Palaillessa päivän kaupunkikierrokselta takaisin päin näin transvestiitteja mutten yhtään joulupukkia. Tietyt kaupunginosat vaikuttaa kovinkin Castrolaisille. Ja nyt en viittaa Fideliin tai Rauliin. Raffimmallakin seudulla jengi rauhoittuu vastaanottamaan joulua ja kaikilla on hyvä mieli.

Kävelin Catedral de la Almudenalle tarkoituksena sytyttää kynttilät poistuneiden muistoksi. En sytyttänyt. Kynttilät oli korvattu led-lampuilla jotka syttyivät hetkeksi euron kolikolla. Ehkäpä he tietävät että heitä muistetaan ilman led valojakin. Sytytän sitten kotona oikeat kynttilät enkä jaksa noita Speden Spelejä. Tunnelma oli kyllä harras ja koskettava.

Aamulla otin tuoreita croissanteja ja kahvia. Niillä aamu starttaa perinteisesti näillä nurkilla. Ja mikäs siinä, tuoretta croissantia, tuoretta aplarimehua ja mustaa kahvia on vaikea voittaa. Viereisessä pöydässä istuu tunnettu kotimainen elokuvaohjaaja tunnetun näyttelijäystävättärensä kanssa. Haluavat pöytään tarjoilun.

Ehkä perään seuraa churrot ja ja maitokahvi? Churroja ja juoksevaa suklaata. Jamon Iberico. Chorizo ja Albondigas. Bacalau ja quesos. Viiniä ja olutta. Siinä jouluateria 2012. Churrojen rasva vaan alkaa tökkimään jos niitä syö yli kaksi.

Mercado San Miguel on kanssa asiallinen paikka. Vähän niinkuin kauppahalli, mutta tiskeiltä voi ostaa pinxoja ja tapaksia. Jengi kulkee viinilasi tai olut kädessä standeja ja napsii pikkuherkkuja. Oliiveja kaikin tavoin valmistettuna mitä voi kuvitella. Suklaata ja makeisia. Pähkinöitä ja taateleita. Empanadoja. Jamonia ja makkaroita. Leipiä. Seafoodia. Jne. Alkuun kuvittelin tämän olevan turisteille tehty katiska, mutta illan pimennyttyä paikka olikin tupaten täynnä paikallisia! Mahtava fiilis, vähän niinkuin viinimessuilla, mutta ilman että kaikki maksaa tonnin eikä posse ördää räkä poskella. Outoa ettei kukaan ole lärvit. Suomessa olisi.

Jossain vaiheessa imuroin naamariin tortilla espanyolia ja patatas bravasia joka täällä tarjoillaan stydin tomaatti-paprika soosin kera, kun taas Barcelonassa kylkeen tuli aina aiolia. Muistaakseni. Ja. Albodingasia. Ihan tajuttoman hyvään tomaattisoosiin (todella hyvä lihaliemipohjainen, suolainen ja lihaisa, mutta kevyt) tehtyjä vasikanlihapullia. Alkoi jalat lyömään klappia, niin hyvää se oli!

Käytännössä siis tämä päivä on tullut tankattua melko hyvin, joskin on myös tullut käveltyäkin toistakymmentä kilometriä.

Kävin Palacio Realilla. Juan Carlosilta terveisiä. Ostin kotiin peltipurkillisen picantea savupaprikaa.

Täältä tähän.





Tapaksia Madridissa I



















Taidan aloittaa vuoden matkailuaiheisella kirjoituksella. 

Lähdin taas joulun alla kiertämään maailmaa ja päädyin Madridiin. Matkapäiväkirjani sensuroimattomana:


Madrid. Aamulla hotellihuoneessa. Huone döfää röökille kuin VR:n röökikoppi. Vaihdoin huonetta illalla jo kertaalleen, mutta sama tuntuu olevan joka huoneessa. Onneksi huoneen viileähkö +15'C lämpötila raikastaa, lämmitys on pois kytketty...no, maassa maan tavalla. Tulee mieleen Borges Lissabonista.

Jostain syystä on kehittynyt kyky valita tietämättään nämä hotskut aina alueilta joissa ilotytöt metsästää. Eilenkin tuossa respan edessä kadulla päivysti lintua jos johonkin lähtöön. Ja niiden mukana seuraa diileriä ja parittajaa. Mutta kun ei ala sekoilemaan ja suhtautuu heihin samalla kunnioituksella kuin muihinkin ihmisiin niin hienosti pärjää. Sitä paitsi nämä paikat ovat lievässä rappiossaan kerrassaan karismaattisia joissa näkee koko elämän kirjon. Helppo kuvitella miksi tällaisilta kulmilta syntyy luovuutta. Laittomat Afrikkalaiset maahanmuuttajat kaupustelevat piraattiroinaa kadulla. Alla liina, 4 nurkassa kiinni köysi josta vetämällä myyntiartikkelit jäävät sumppuun liinan muodostaman pussin sisälle joka on helppo heivata selkään ja kipittää ratsiaa karkuun.

Kun ottaa sivukujille muutaman askeleen ja seuraa mihin paikalliset menevät, löytyy mielenkiintoisia paikkoja. Siten löytyi mm. Casa Labra. Mukava baari-henkinen pikku tapas paikka. Muutama setti Buñuelos de bacalao (menköön tänäjouluna tämä lipeäkalasta vaikka onkin omaan makuuni "hieman" parempaa) ja Racion de atun (tjsp, etikkaista tonnikalaa ja tomaattia). Ja päälle pikku lasi cervezaa ja pullo vettä. Hinta? Koko satzi 6,40€!

Hetkeä myöhemmin olikin vuorossa Salud (hah!) niminen paikka. Revuelto de Morcilla - Morcilla omeletti rapeilla julienne ranuilla. Täytyy kyllä sanoa taas että onpas hyvää tuo Morcilla, Espanjalainen verimakkara jossa huomaa selkeän sukulaisuus-suhteen Tamperelaiseen serkkuunsa, tämä tosin on hieman makeampaa, raikkaampaa, rakeisempaa ja kevyemmän oloista kuin kotoinen. Päälle Huevos de corral con patatas y chistorra. Juoksevaa munaa, pieniä Chistorra-makkaroita ja perunakuutio...ranuja? Hyvää tuo chistorrakin. Mausteista grillichorizon tyyppistä. Ja huuhdotaan alas crianzalla.

Siinäpä sitä tällä erää, Sancho Pancha lähtee valloittamaan kaupunkia. Hyvää joulua!

PS: Huomaan oppineeni kommunikoimaan paikallisten kanssa Espanjaksi opiskelematta päivääkään kieltä! No nyt, adios!





6.1.2013

Uusi alku - New Dawn


Hyvää uutta vuotta ihmiset!

Päätin hieman uudistaa tämän blogin ilmettä tälle vuodelle ja muuttaa sitä hieman yksinkertaisempaan suuntaan. Itseasiassa on pitänyt jo jonkin aikaa, mutta kun noista vanhemmista teksteistä menee leiskat pipuliksi, en ole siihen viitsinyt ryhtyä.

Vanhat reseptit löytyvät jatkossa Arkisto-tagin alta sekä tekstihaulla, mutta niissä siis menee leiskat vähän pipuliksi mikä haitannee vähän hakuja. Lisäksi jätän tänne nuo haetuimmat reseptit.

Teemalauantait, Roadtrip (muu matkailu ihan tekstihaulla), Chilisuklaa, Kakut, Grillattavat (en ihan kaikkea viitsi jättää, mutta noi muutamat), Pulled Pork, Mausteet, Amerikkalaiset pannukakut ja Pizzat.