21.4.2013

Risuja ja ruusuja Tampere

Olen viimeaikoina pyrkinyt käymään ravintolassa syömässä ihan aktiivisesti ja suunnitelmallisesti, mistä syystä osittain tämä kirjoittelukin on ollut harvempaa näin grillauskautta odotellessa. Tarkoituksena on ollut muodostaa kuva Tampereen ravintolakulttuurista mäkkäreistä katuköökkien kautta vähän tasokkaampaan gourmet hulabaloon. Oikeastaan voisin jakaa nämä seuraaviin ryhmiin; mäkkärit ja snagarit, etniset, ruokaravintolat.

Karkeasti voisi sanoa että vastine rahalle ja kuluttajan saama palvelu on sitä parempaa mitä alempana ketjussa ollaan. Ylöspäin ketjussa edetessä palvelu huononee, kunnes toki huipulla on taas erinomaista. Vähän niinkuin huonon palvelun Gaussin käyrä.

Mäkkäriin mennessä tiedän karkeasti mitä on luvassa ja mihin hintaan, palvelu on nopeaa ja hyvää. Pisteet Stockan viereiselle ja Jäähovin mäkkärille. Snagaripuolella Jankan Wanha Grilli on edelleen kovassa ja hyvässä vedossa (onnittelut vaan taannoisesta lihapiirakkakisamenestyksestä, teidän olisi pitänyt voittaa), kun taas Tammelantorilainen on onnistunut testikerroilla floppaamaan haalealla ja keskinkertaisella safkalla ja löysällä palveluasenteella. Marjon grilli(?) Kalevassa tosin on testaamatta, sitä on kehuttu kanssa, pitääkin testata. Sieltä saa muistaakseni vegesafkaa, kerran olen siellä käynyt mutta ruoka ei ollut kovin kaksista (tästä on tosin jo yli 10 vuotta! Liekö sama paikka lainkaan enää).

Etnisistä on mainittava ehdottomasti Intialainen loistava Uma's takeaway Sammonkadulla. Ja itseasiassa kivenheiton päässä siitä oleva Evin kebab. Molemmissa hintavääntösuhde kohdallaan ja palvelu tosi asiallista ja hyvää. Umasilla eritoten kaikki natsaa kohdalleen. Etnisissä on harvemmin tullut törmättyä floppeihin, pääosin niin käy Kiinalaisissa pikaruokapaikoissa joskus. Viimeksi Lotus Gardenissa tuli jotenkin kummaa safkaa. Tosin olen siellä joskus hyvinkin syönyt.

Ruokaravintolat onkin sitten vähän haastavampi genre. Onko erinomainen Turkkilainen ravintola Malabadi etninen vai ruokaravintola? Hyvin tehtyä ja hyvää ruokaa jokatapauksessa. Ei siis pelkkää kebabia vaan ihan kunnon Turkkilainen rafla. Onko rautaisen kovat Tampereen huiput C ja Bertha samaa kategoriaa tässä ryhmässä? Jokatapauksessa niiden taso on reilusti muiden yläpuolella ruoan suhteen sekä palvelun.

Huber ei jotenkin pääse samaan Berthan kanssa, Tiiliholvi ja Nääsneula on pari askelta perässä. Satamakadun Henrik's on tosin myös testaamatta, edellisestä kerrasta on vuosia. Ruoka oli kyllä erinomaista silloin. Muut Tampereen ravintolat (enhän mä kaikissa ole käynyt mutta kandee miettiä toimintaa kriittisesti, myös tekstissä kehuttujen) saakin sitten pyyhkeitä.

Jokapaikassa pyritään oikomaan ruoan ja palvelun kustannuksella (Helsingissä olen huomannut ihan samaa henkeä huippupaikkoja lukuunottamatta). Eritoten mua risoo nämä Tampereen muutamat uudemmat paikat, jossa ekalla kerralla homma oli kuosissa, tokalla ok ja sittemmin kelvotonta. Neste nousee päähän ja taso lörpsähtää.

Olen kuluneella viikolla yrittänyt kahdesti ravintola Flameen syömään siinä onnistumatta, ensimmäisellä kerralla istuin pöydässä 8 minuuttia ilman palvelua, toisella 6 minuuttia, jonka jälkeen poistuin paikalta (keskiarvo palvelulle on vajaat 5 minuuttia, ainakin vettä kannattaisi tulla välittömästi kaatamaan (jolla asiakas sidottaisiin pöytään) tervehtimään ja ottamaan asiakas vastaan). Henkilökunta kyllä huomasi minut, ensimmäisellä kerta tervehdittiin ja jatkettiin kaljahanoihin nojailua, toisella kerralla mätti joku muu. Kumma että puolityhjällä ravintolalla on varaa lähettää maksavia asiakkaita pois. No, onneksi vieressä on ravintola New York jossa safka on ihan mukiinmenevää palvelu kohtalaista mutta kuitin saaminen kestää.

Hetki vielä paatosta. Miten kuittia voi joutua odottelemaan liki 15 minuuttia? Pitääkö se aina erikseen käydä hakemassa? Eikö ravintolan etu olisi saada asiakas ulos samantien että saadaan uusi maksava lammas kynittäväksi tilalle? Olisi ihan oikeasti niin että ravintola kouluista pitäisi ehdottomasti lähettää joka vuosikurssi Amerikkaan Dineriin pariksi viikoksi oppimaan palvelua ja kiirettä. Tai sitten tippijärjestelmä tännekin. Jos annat paskaa palvelua, se näkyy massin määrässä välittömästi. Sitä saa mitä tilaa. Paljon olisi vielä sanottavaa mutta eiköhän tämä jo riitä. Loppuun vielä jotain positiivista.

Olin järjestämässä erästä kohtalaisen suurta juhlaviikkoa. Testasimme coctailpaloja ja testin jälkeen päädyimme tilaamaan coctailpalat ja cateringin juhlaviikolle Aleksin Ravintolat/ravintola Aleksikselta. Suupalat saivat kehuja, syystäkin, mutta myös henkilökunta sai hyvästä ja ammattitaitoisesta otteesta aika huikean hyvää palautetta. Tosi hyvää työtä!

Vieraita tilaisuuksissa oli useampi sata ainaki 15 eri kansallisuudesta. Valitsimme siis yllämainitun tahon yhteistyökumppaniksemme juhlaviikolle ja voin lämpimästi suositella tätä muillekin.