29.7.2013

Sitruuna-Basilikarisottoa ja Jerkkilohta

 
Koska chilit alkavat olemaan kypsiä, on syytä pitkästä aikaa tehdä jotain niistä. Amarilloni on näköjään ristiinpölyttynyt jonkun kanssa koska puska on täynnä kirkkaanpunaisia mukavantulisia podeja. Tosin on sanottava että saadakseen safkaan vähän meisseliä, habanero toimii tässä parhaiten. Päätin tehdä karibialaisittain maustettua jerkkilohta ja sitruuna-basilikarisottoa.

Jerkki lohi
1 chili (habanero toimii parhaiten)
3 tl maustepippurijauhetta
4 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl fariinisokeri
2 rkl Dijon sinappi
Chilikastiketta (soosin puutteessa piti tyytyä tabascoon)
1 dl oliiviöljyä
1 sipuli
1 korkillinen valkoviinietikkaa
½ limen mehu
1 tl savusuolaa

- Pilko sipuli, valkosipuli ja chili paloiksi, sekoita kaikki aineet ja poraa sauvasekoittimella tahnaksi.
Lohifile leikattuna poikittain 5cm leveyksi paloiksi
- Laita kalanpalat litran minigrip pussiin ja kaada mausteseos pussiin.
- Hiero palat kauttaaltaan mausteseokseen
- Painele pussista ilmat pois, sulje ja anna marinoitua jääkaapissa 4-5 tuntia
- Kypsennä uunissa 175'C 15 minuuttia (kiertoilma), 200'C normiuunissa, tai grillaa hiilillä keskilämmöllä 15 minuuttia. Riippuu tietysti fileen paksuudesta, eli vähän ranteella pitää hoitaa kypsyys.
Olen vähän risottonatsi, joten kerma ei tähän reseptiin kuulu, ja käytä hyvää Arborioriisiä.

Sitruuna-basilikarisotto

70 g voi
Tilkka oliiviöljyä
1 sipuli
1,5 dl Arborioriisi
1,5 dl kuivaa kuohuviiniä tai valkkaria
1 l kasvislientä (ihan noin paljoa ei mene, riippuu paljonko riisi imee nestettä)
70 g parmesania
Pikku nippu basilikaa
1 sitruunan kuori raastettuna

- Valmista kasvisliemi
- Pilko sipuli pieneksi silpuksi
- Kuumenna kattilassa 25 g voita noin 1 rkl oliiviöljyä
- Kuullota sipuleita hetki, vähän ennen kuin ovat läpikuultavia lisää sitruunankuori ja riisi. Sekoita koko ajan äläkä missään nimessä päästä palamaan tai ruskistumaan. Kuullota kunnes läpikuultavaa.
- Lisää viini ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes viini on haihtunut.
- Lisää lientä, ensin puolet, sitten kauhallinen kerrallaan (riisi imee nestettä, tekstuurin pitäisi olla juoksevahko). Riisistä riippuen aikaa menee noin 15-20 minuuttia tullakseen sopivan al denteksi.
- Ota pois lämmöltä ja lisää loput voista, parmesaaniraaste, silputtu basilika ja 1/3 sitruunan mehu. Mausta tarvittaessa suolalla.

Tämä safka toimii kokonaisuutena hyvin. Juomaksi kuivaa Proseccoa tai samppanjaa.

20.7.2013

Pikaruokakatsaus Manse

Terveeks, it's been a while. Kesätauko venähtänyt turhan pitkäksi.

Olen viimeaoikoina tehnyt perusteellisen testin läpikäymällä Mansen pikaköökkejä läpi.

Ylivoimainen ykkönen huikean hyvällä, autenttisella safkalla on Sammonkadulla sijaitseva Teboilin vieressä oleva Intialainen Uma's takeaway. Pieni kioski ei tosiaan anna päällepäin syytä kovin korkeisiin odotuksiin, mutta mitä on sisällä onkin sitten parasta mitä olen missään maistanut Intian keittiön saralla.

Kokki ja myyjä laittaa kaasulla safkat siinä silmien edessä. Erityisesti korma ja etelämmän, hieman tuliset katkarapu- ja kasviscurryt ovat huikeita. No, siinähän oikeastaan koko lista tulikin. Kioskista saa myös kebabeja jotka ovat myös terävintä kärkeä mitä olen maistanut. Kerrassaan ällistyttävä paikka. Myös palvelu on kerrankin erinomaisen kohteliasta ja hyvää. Vaikka Nanda, Swagath ja muut Intialaiset ovat Tampereella sangen kovaa tasoa, mutta Tämä pesee mennentullen kaikki.

Loistava esimerkki siitä miten hyvä ruoka ei välttämättä tarvitse hienoja puitteita. Jos haluaa hyvää Intialaista, this is the place. Koska sisällä on 5 (!) asiakaspaikkaa, kannattaa ruoka ottaa mukaan, ja ostaa vaikka Intialainen bisse kyytipojaksi.

Ai niin, suuri plussa itse tehdyistä superhyvistä pitaleivistä keban kanssa. Myös naanleivät on itse tehtyjä ja muun tason mukaisia.

Kebab osastolla, jos Uma's unohdetaan (vaikka ykkönen onkin tässäkin sarjassa), Rautatienkadun Suleima vääntää laatukebabit, joskin taso vähän heittelee. Suleiman vieressä on muuten mielestäni Tampereen paras pubi, Gobi Desert Canoe Club Blues Bar. Mukava ilmapiiri, henkilökunta ja asiakkaat yhdessä erinomaisen musiikin kanssa luovat huolestuttavan viihtyisän fiiliksen. Blues Bareja ei ole liikaa, mutta tämä on kyllä timantti. Erityisesti kerran kuussa järjestettävät open mic blues jami illat ovat aika älyttömän siistejä eventtejä. Muusikoita soitinlaukkuineen on parikertaa ollut oikein reiluksi jonoksi saakka. Näinä iltoina pikkupubin lämpötila nousee tuonne neljänkympin korville ja fiilinki on kerrassaan erinomainen hikikarpaloista huolimatta. Great to see so many people groovin' feet stuck deep in the delta mud.

Snagariosastolla Jankan Wanha Grilli on vaikea voittaa, joskin Vaakon Nakki Pispalassa hengittää kyllä niskaan. Mutta itsetehty chilisalsa Chilihampparissa ja sikahyvät lihikset kyllä vievät Jankalaisen voittoon.

Mutta missä olisi sellainen kunnon BBQ pit? Pulled porkia, ribsejä jne avotulella valmistettuna. Siis ihan kunnolla tehtynä, oikomatta yhtään? Pirtelöitä ja Key Lime Pietä? American breakfast served all day? Sellainen pitänee perustaa.