29.5.2014

Perinteiden inspiroimaa


Pähkinäinen lohisalaatti
Olin taannoin mummini luona käymässä. Koska mummini on maailman paras ruoanlaittaja, erityisesti lihapullien mestari, päätin vähän pyytää opastusta ja vinkkejä ruoanlaittoon. Ja niitähän tulikin mukavasti, mitä yksinkertaisempaa, sitä parempaa, noin summattuna.

Pää on täynnä kirjoitettavia juttuja, mutta tekstin tuottaminen tuntuu hankalalta juuri tällähetkellä. Writer's block? 

Niin tai näin, tässä kuitenkin muutamia viimeaikoina tehtyjä juttuja.

Uunijuustoa
Mummi oli juuri saanut joltain paikalliselta maanviljelijältä juuri poikineen lehmän maitoa, ternimaitoa siis, ja kuulin mummini suusta ohjeet jotka hän oli kuullut vanhemmiltaan joskus 1930-luvun puolessa välissä, kuinka tehdään uunijuustoa ko tavarasta. Siinä on perinteitä kuulkaa! Inspiraatio nousi heti ja tuli ajatuksia kuinka ruoan voisi helposti päivittää 2000-luvulle, pienin Espanjalais-vivahtein…Mutta en mielellään menisi tuota alkuperäistä sorkkimaan, perinteet eivät ole paha asia. Toisaalta, joskus perinteet seisovat kehityksen tiellä kuten itse sanon. Tradition often stands on the way of progress. Ehkä perinteitä pitäisi päivittää? Normaali evoluutio. Mutta pitää niitä vaaliakin, jos ei tiedetä mistä on tultu, ei tiedetä minne ollaan menossa. Ennen kuin juttu menee ihan pseudofilosofiseksi höpinäksi jatketaan. 

Keittiöpiplia
Yksi aarteista mitä selailin oli Keittotaitokirja vuodelta 1934, ensimmäisiä painoksia siis. Itselläni on divarista löytynyt vuoden 1947 päivitetty versio ko kirjasta ja arvostan kirjan jopa korkeammalle kuin Laroussen Gastronomiquen.

1934 käytettiin inkivääriä, kapriksia, majoneeseja jne, hämmästyttävän modernia ruoanlaittoa ajakseen, joskin paprika ilmestyi vasta tähän 1947 versioon. Paljon aineita joita nykyään pidetään monessa paikassa eksoottisina ja moderneina. 60-70 luvulla on täytynyt tapahtua romahduksen Suomalaisessa ruokakulttuurissa!

Näyttäisi että tuohon aikaan Suomessa oli jopa jonkin asteinen voileipäkulttuuri! Voikkarimiehenä arvostan suuresti. Lisäksi kirjaa selaillessa huomaa että mitään ei heitetty hukkaan, eläin käytettiin hännästä kärsään kokonaan. Olisi mielenkiintoista ollut olla kokki vaikka hotelli Kämpissä 20-30-luvulla. Tai olisi mukavaa olla kokki ylipäätään, huomaan että ruoanlaitto on nykypäivänä kutakuinkin ainoa asia joka saa rentoutumaan ja unohtamaan budjetit, toimitusvarmuudet ja kiireen.

Chilit kukkivat. Ultra Pube.
Taas karkaa lapasesta, takaisin aiheeseen. Mutta vielä; ihmetyttää mitä 30-70-lukujen välillä tapahtui? Sota? S-ryhmä, vakuumituotteet, valmiseinekset ja laiskuus. Tai ei laiskuus mutta täkäläinen tehokkuusajattelu, miten päästä halvimmalla ja helpoimmalla.

Tuon jälkeen olenkin runsaasti keskittynyt taas yksinkertaistamaan ruokia ja rakensin itselleni pienen nurkkauksen jossa kasvaa parikymmentä chililaatua, muutama tomaattipuska ja yleisimmin käytettyjä keittiöyrttejä. Rakuuna, timjami, persilja, minttu, korianteri, ruohosipuli ja niin edelleen. Salaatti.

Vihreitä terttutomaatteja
Männä viikolla yksinkertaisuudessaan sangen hyvä esimerkki, Kotitilan puutarhan Mimis versoseos jossa ketunleivän kokoisia paksoi, mizuno ja sango lehtiä, jotka vaan huuhdotaan. Sekaan vihreää paprikaa (vihreästä tulee pähkinäinen klangi) ja valurautapannulla pienessä voimäärässä paahdettua hassel ja cashewpähkinää (punnitse ja säästä) sekä paahdettuja valkosipulilastuja. Päälle hieman tartakastiketta (pilko 1 Herkkumaan suolakurkku, ½ vihreä omena, ½ sipuli pieneksi ja lisää 1-1½ dl Hellmansin majoneesia & sekoita) ja neljännes savulohifileestä. Niin ja tehtiinhän tuohon kylkeen vielä parmesankuorrutettuja paahdettuja lapinpuikulaperunoita.

Lohen ja tartarinjämäleipä
Ylimääräisestä lohesta ja tartarkastikkeesta tuli oiva tahna, kun porasi sauvasekoittimella aineet tasaiseksi tahnaksi, lisäsi saaristolaislimpun päälle ja tuunasi kapriksella, kananmunansiivulla ja parmesanlastulla. Tai vaan pursottamalla kananmunanpuolikkaalle. Tätä kelpaa tarjota vaikka juhlissa! 

Vielä maininta hyvästä hellepäivän juomasta jonka kaivoin jostain esille. 

Nimittäin Mansikkadaiquiri. Daiquiri hakkaa mennen tullen margaritan. laita blenderiin puoli pussia pakastemansikoita, 3 limen mehu, 1 dl hyvää rommia ja pari ruokalusikkaa (tai maun mukaan) tomusokeria. Toimii. 

Syntyihän sitä tekstiä kun puristi!

New Orleans Hurricane, Mojito,
Margarita.




20.5.2014

Makkararanking 2014

Pitääpä taas tehdä kesälle makkararanking. Kabanossit ja muut olen tässäkin blogissa jo arvostellut, joten koitan kerätä tähän vain uusia tuttavuuksia. Päivitän samaa tekstiä sitä mukaan kun uusia maistelen. 

Mulla on hieman sellainen kuva että makkaroiden taso on noussut (joskin olen ajautunut tietoisesti hieman kauemmas isoista lihatehtaista), mikä johtunee pienemmistä makkaranvalmistajista jotka tekevät makkaraa maun takia, ei välttämättä maksimaalisen katteen takia.  

Start your engines and get set to go!  

Rööperin chiligrilli
Helsingin Makkaratehdas
Tasapainoinen, normaalisuolainen grilleri, jossa maut ja rasva hyvässä tasapainossa. Koostumus karkeahko jossa massan seassa pieniä chilin paloja. Keskitulinen. Sangenkin kelvillinen grilleri.
8/10

Salsiccia
Wigren
Ilmeisesti vain Wigrenin tehtaanmyymälässä myytävä upea raakamakkara. Yksi parhaita, äh jakaa parhaan paikan Galicialaisen raakachorizon kanssa. Paras maistamani makkara siis. Uskomattoman mehukas ja intensiivisen maukas makkara. Suola, rasva, koostumus täydellisesti balanssissa. Tulee mieleen hieman bratwurstin ja chorizon hybridi. Vaikea kuvitella miten tuosta voisi enää parantaa.
10/10

Omenalenkki
Wigren
OK perusmakkara. Omalla kohdallani joudun toteamaan koostumuksen hieman liian kuivaksi, myös omena oli hieman haussa. Mielenkiintoinen makkara joka ei aivan lunastanut odotuksia.
6/10  

Grillinysä
Wigren
Hyvä minimakkara. Hieman liian suolainen, hieman liian rasvainen, mehukas ja maukas. Erimomainen siis erityisesti hitaasti hiilloksella valmistettuna.
8/10  

Juustonysä
Wigren
Muuten sama kuin edellinen luonnehdinnaltaan, juustoa sopivassa suhteessa, paistaessa ulostullessaan napalmin lämpöisenä ja jäähdyttyään jättää mukavan tahmean suolaisen maun. Juustomakkaroiden edotonta parhaimmistoa. 8/10  

Chilijuustonysä
Wigren
Muuten sama kuin edellinen, mutta chiimakkaroiden sarjassa esim Rööperiläinen pesee tämän selkeästi.
7/10  

Krakovanmakkara
Lidl (En nyt muista valmistajaa, ei Dulano)
Mitähän tälle on tapahtunut? Ennen oli suosikkimakkaroitani, mutta nykyään makkara on, maukas kyllä, mutta persoonaton kuiva keppi. 
5/10  

Chilisulatejuusto Wilhelm
Atria
Perusmakkara jossa ei juuri chilinmakua ja juustomakkarana keskinkertainen. Mukavan mehukas kuitenkin, mutta koostumuksessa on jotain kummallisen pehmeää, enkä saa tähän millään kunnon pintaa. 6/10  

Feta-mustapippuri Wilhelm
Atria
Paras Wilhelm-sarjasta. Muuten tuon Chilisulatejuuston tyyppinen, mutta koostumus miellyttävämpi, karkeampi ja suolaisempi.
7/10

6.5.2014

Grilli kuumana 2014. Makkarat, ribsit, pulled porkit.

Kansas city sweet 'n smoky
spareribs & slaw
Grillikausi 2014 starttasi kovin myöhään tänä vuonna ja aiemman vuoden olenkin väsäillyt kiertoilmalla uunissa. Etäisesti grilliä saat simuloitua laittamalla pakin (tai pellin) päälle ritilän, jonka päälle vasta lihan. Esim pulled porkin tekeminen on pala kakkua tuolla konstilla ja saat kontrolloitua lämpötilan hyvin, joskin se savun aromi katoaa (saat kyllä osittain paikattua sen hyvällä BBQ soosilla).

Olen käynyt hieman läpi noita tulevam kauden grillimakkaroita ja yksi peruskyrtsä on maininnan arvoinen, Wigrenin Nysä. Hieman liian suolainen, hieman liian rasvainen eli täydellisen herkullinen ja mehukas tuote.



Myös itsetehty salsa on hyvä
lisäke grillimakkaralle.
Lisäksi toinen makkara on löytynyt joka on yksi parhaita (voisi jopa sanoa paras) maistamiani makkaroita. Taas Wigrenin valmistama salsiccia raakamakkara. Valurautapannulla paistettuna aivan uskomattoman mehukas ja maukas makkara jossa kaikki komponentit ovat erinomaisessa tasapainossa. Ostakaa tätä! Se on käsky!

Olen lisäksi käynyt läpi noita alueen lihakauppoja, Ylöjärven Lihan Mestarit on erinomainen samoin Wigrenin tehtaanmyymälä Sarankulmassa Pirkkalassa. Vai onko se Tampereen puolella? Wigreniltä hain isot räkit porsaan ribsejä joista tuli loistavia! Kansas city sweet 'n smoky spareribs & slaw. tarvittaessa lisäilen ohjetta tänne. Etäisesti samalle osastolle menee muuten perunasalaatti, johon kaivoin ideoita tuolta tähtien ja raitojen maasta.


Wigrenin salsicciaa tehtaanmyymälästä
ja dijonia sekä tabouleh pikku
twistillä. Taboulehin sekaan hieman 
habanerokastiketta joka sopii
hyvin makupalettiin. Päälle 
Nicaraguan luomumokkaa.
Työkuvioissa kävin taannoin illallistamassa erään Ruotsissa asuvan Hollantilaisen tutun kanssa ja kävi ilmi että mies on suuri grilliaktivisti. Hänellä on mm. Amerikkahenkinen metrikakkonen hiiligrilli jossa mahtuu paistamaan ja savustamaan kokonaisen sian. Aparaatti painaa yli 200kg ja piirustus hiilikaukaloineen oli tavattoman mielenkiintoinen. Mielenkiintoista kuinka samankaltaiset harrastukset (blues, American food, pienpanimo oluet ja BBQ) oli molemmilla ja tätäkautta liikesuhdekin piristyi mukavasti kun molemmat tietää haasteet joita Skandinaavinen sääkin pelkästään tuo BBQ elämäntavalle.  

Anyway, hän antoi vinkin että ostaa sikäläisestä halal kaupasta lihat kahdesti viikossa, niissä kuulemma myydään parhaat lihat. Pitänee kokeilla tuota Sammonkadun Emin lihamestari halal lihakauppaa ja testata väite.