15.9.2012

Argentiinalainen Teemalauantai - Marmeladia, juustoja, pihviä ja hyvää viiniä

Täällä viikolla on motivaatiota ruoanlaittoon haettu muun muassa mysteerilaatikkotehtävällä (toinen ostaa yllätysainekset toisen tietämättä ruokaa varten, josta sitten joutuu laittamaan aterian). Superhauskaa ja inspiroivaa. Lisäksi tänään kaivettiin vanha kunnon Teemalauantai naftaliinista. Arpalaatikosta pasahti Argentiinan lippu käteen.

Argentiinasta ainakin itselleni tulee mieleen ensimmäisenä Diego Armando Maradona Franco, Juan Manuel Fangio, Gustavo Santaolalla (Tästä tai tuolta alhaalta muuten erinomainen soundtrack päivän aiheeseen), pampa, gauchot ja hyvät pihvit. Grilli tulille siis. Tiempo de asado Argentino.

Päärynämarmeladia, Manchegoa ja Suolakeksiä
Grillatut perunat, Paahdetut paprikat ja pihvi chimichurri-kastikkeella
Kinuskia ja Karpaloita
Doña Paula 2011 Syrah


Alkuun päätin tehdä El Martin Fierron (Martin Fierro oli gaucho José Hernándezin kuuluisassa runossa, jolla nimellä annos tunnetaan Uruguayssa ja Argentiinassa), kvittenimarmeladia, manchegojuustoa ja suolakeksiä viinin kera. Mutta. Koska kvitteniä oli mahdotonta löytää täältäpäin, tyydyin kvittenin lähisukulaiseen, päärynään, jota kasvaa omallakin pihalla. Ja erinomaista siitä tuli päärynälläkin! Juuston, suolakeksin, marmeladin ja viinin yhdistelmä todella soittaa samaa säveltä!

Päärynämarmeladi
6 päärynää omasta puusta (tai 2 kaupasta, ne ovat isompia)
½ sitruunan mehu
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa

- Kuori ja lohko päärynät 4 palaan ja laita je paksupohjaiseen kasariin
- Laita kasariin vettä niin että päärynät peittyvät, ja purista mukaan sitruunan mehu.
- Keitä kunnes päärynät pehmenevät (koosta riippuen noin 15 min)
- Valuta päärynät kuivaksi ja anna jäähtyä hetken.
- Soseuta sauvasekoittimella ja kaada sose kattilaan
- Lisää sokerija sekoita
- Keitä noin tunti hiljalleen, riittävästi sekoittaen ettei pala (tai kunnes jäljellä on hyvin paksua massaa)
- Kaada kevyesti voideltuun astiaan (tai kelmullavuorattuun) ja jäähdytä sopivaksi että voit laittaa sen jääkaappiin (vapaat keinot, käytä vaikka kylmäkalleja, kuumana jääkaappiin laitettaessa jääkaappi voi sanoa itsensä irti)
- Kun marmeladi on jäähtynyt, jäljellä pitäisi olla sitkeää, etäisesti purukumimaista marmeladia. leikkaa ohuiksi siivuiksi hyvin terävällä kostutetulla veitsellä.

Laita suolakeksin päälle siivu Manchegojuustoa, ja sen päälle siivu marmeladia, ja viereen lasi hyvää Argentiinalaista punaviiniä.

Pääruoaksi menin niin yksinkertaisesti kuin mahdollista, perunalohkoja, paprikaa ja pihviä chimichurrikastikkeen kera. Laitoin folionyytissä rosamundaperunalohkoja grillissä (perunat lohkoiksi, päälle 3 korkillista oliiviöljyä ja hiukan suolaa ja mustapippuria ja epäsuoralle lämmölle kolmeksivartiksi; tai lämmöstä riippuen kunnes ovat kypsiä), ja siinä samalla paahdoin suoralla lämmöllä paprikoita ja grillasin hyvän pihvin naudan ulkofilestä. Nauta huoneen lämpöön tunniksi, pintaan vain suolaa ja mustapippuria ja pari minuuttia grillausta suoralla lämmöllä per puoli. Chimichurri kastiketta olikin valmiina jo pullollinen, mutta ohje nyt kumminkin:

Chimichurri
2 dl persiljanlehtiä
2 dl korianterinlehtiä
1 dl minttua
1 valkosipuli
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl chilihiutaleita
2 dl oliiviöljyä
1 dl viinietikkaa
1 dl kylmää vettä

- Silppua (vaikka sauvasekoittimella) persilja, korianteri, minttu ja valkosipuli
- Lisää suola, mustapippuri ja chili ja sekoita
- Lisää öljy, etikka ja vesi ja sekoita
- Maista ja lisää suolaa/etikkaa niin tarvittaessa, tämän pitää maistua vahvalle

Jälkkäriksi oli lähinnä etäisesti Argentiinalaisen Dulce de Lechen inspiroimana kuumaa kinuskia ja vähän jäisiä karpaloita. Dulce de Lechehän on kondensoidusta maidosta keitettyä "kinuskia".

Aika kelpo menu. vaikka hyllystä olikin Argentiinalaiset viinit loppuneet. Allekirjoittanuthan teki vuosikymmenen ajan töitä viinien maahantuonnissa mutta näköjään viidessä vuodessa tuli tuhotuksi Argentiinalaisten viinien kohdalla kerätty kellari (onneksi nyt sentään muita on vielä). No, onneksi Suomalainen Alko on hyvä ja tasokas ostopaikka jonka ei mielestäni tarvitse hävetä yhtään. Päädyin ostamaan Argentiinalaista Paula 2011 Syrahia, joka osoittautui istuvan kaikkien ruokien kanssa erinomaisesti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti