7.5.2011

Teemalauantai: Belgian tyyliin

Nyt kun on lusittu pakolliset pyhät, pääsiäinen ja vappu, päästään normaaliin päiväjärjestykseen. Virallisesta Arvontalaatikosta nousi siis Belgian lippu. Ei muuta kun kauppahalliin ostoksille.

Parsaa, hollandaisekastiketta,
Ardennien pateta ja Ardennien
kinkkua. Ardennien kinkun voi
korvata lähes vastaavalla
Scwartzwadinkinkulla
tai Serranolla tai Prosciuttolla.
Kinkun pitäisi olla savustettu
ja suolainen.

Ensin parsaa (parsakauden kunniaksi) ja hollandaise kastiketta

Parsaa 10 kpl nippu
Suolaa
sokeria
Voita

- Laita vesi kiehumaan höyrykattilan alaosaan ja laita mukaan 1 rkl suolaa ja 2 tl sokeria
- Kuori parsat nupusta alaspäin kuorimaveitsellä
- Sido parsat nipuksi
- Laita parsat kiehuvaan veteen ja keitä noin 3 min
- Nosta parsat höyrykattilan yläosaan ja höyrytä 3 min
(Tämän voi tehdä kokonaan kattilassakin, mutta näin kypsyyden pystyy kotrollimaan helpommin.)


Kun laitat parsat kiehuvaan veteen tee samalla hollandaise


3 keltuaista
100g voita
1 rkl kuivaa valkkaria
Suolaa
Sitruunamehua


- sekoita keltuaiset, valkkari ja suola kuumassa vesihauteessa (ei saa kiehua)
- Kun koostumus on tasainen lisää kuutioitu voi ja jatka sekoittamista kunnes koostumus on tasaisen kiiltävä
- lisää sitruuna mehu (noin ½ sitruuna/pari "puristusta" pullosta)
- sekoita


Lopputuloksen pitäisi olla hyvän ja erinomaisen välimaastossa. Muista että parsan tulee jättää hieman purutuntumaa, se ei saa olla ylikypsää.

Gratinoitu Ardennienkinkku
endiivi.
Pääruoaksi salaattitikuria (endiiviä) Belgialaiseen tapaan

2 endiiviä
1 rkl silputtua persiljaa
2,5dl maitoa
50g Gruyereä
4 siivua Ardennien/Schwartzwaldinkinkkua
20g vehnäjauhoa
60g voita
suolaa
mustapippuria


- sulata 25g voita
- lisää sekaan endiivit, joiden päälle suolaa, pippuria ja persiljasilppu, hauduta kannen alla voissa 20min.
- lisää loput voit ja ruskista jauhot
- lisää jauhon joukkoon maito koko ajan sekoittaen
- lisää sekaan 40g Gruyereä ja sekoita kunnes tasaista
- Kääri endiivit kinkkusiivuihin ja aseta uunivuokaan.
- kaada päälle juustogratiini ja ripottele päälle loput juustoraasteet ja gratinoi 200'C:ssa ylävastuksen alla kunnes väri on kauniin ruskea (noin 5min)

Toisena pääruokana söimme vaimoni valmistamia sinisimpukoita ja scampeja Belgialaiseen tapaan, joka toimi myös erinomaisesti (simpukoiden kanssa tämä "toimiminen" on kai makuasia...).

Nauti tämäkin (samoin kaksi edellistä) Loiren laakson Sancerren kanssa. Itselläni oli Joseph Mellot:n Sancerre 2009, joka oli aika mitäänsanomaton, suosittelen vaikka Andre Dezat:n Sancerrea tilalle.

Vohveleita, marjoja, kermavaahtoa
ja itsetehtyjä mantelisuklaita.
Jälkkäriksi valitsimme vohveleita kermavaahdolla, mansikoilla ja suklaakastikkeella. Nämä (suklaata lukuunottamatta) ostimme valmiina ajansäästöllisistä syistä, että pääsemme nauttimaan koko aterian yhdessä.

Lisäksi paahdoin manteleita, jotka tämän jälkeen karamelisoin voi-fariinisokeriseoksessa, ja lopuksi kuorrutin ne suklaalla (tämä ohje, mutta ilman chiliä). Ja tietysti kaupastahaettuja praliineita.

Erinomainen setti! Usko palasi taas teemalauantaihin eeppisen Brasilian epäonnistumisen jälkeen (josta en kirjoittanutkaan mitään, ehkä voisin kirjoittaa varoittavan esimerkin jolloin kaikki yksinkertaisimmatkin asiat menivät päin prinkkalaa...). Mutta Belgia saa siis kaksipeukkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti