6.12.2011

Hirvenpaistia karppina ja paahtojuureksilla

Itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin valmistaa hirveä parillla tavalla. Yksi karppina pihvinä Hilmajuuston, karpaloiden ja salaatin kera ja toinen paistina paahdettujen juuresten kanssa.

Sama ohje käy naudankin paistille (EI sialle), lopputulos on takuumurea ja mehukas.


Annos, pihvit, kastiketta
salaattia, karpaloita
ja savuhilmaa
Hirven kulmapaisti "anopinpaistia"

Marinadi kilolle paistia
0,5 dl rypsiöljyä
2 rkl soijaa
0,5 dl siirappia
pippureita (rose)
kourallinen murskattuja karpaloita
suolaa
rosmariinin oksa
1,5 dl punkkua
sipuli

- Sekoita marinadin ainekset keskenään, määrät vaihtelevat sen perusteella minkäkokoinen file on. Tämä marinadi on sopiva pulskan kilon paistille.
- Leikkaa hirvenlihasta kalvot pois
- Laita paisti marinadiin 2h-1vrk, esim isoon minigrip pussiin. On tärkeää että liha on huoneenlämpöistä ennekuin sitä käsitellään, ota siis liha ajoissa pois jääkaapista ennenkuin teet siitä mitään.


Kauniin värinen takuu
luomu hirven paisti
putsattuna.
- Ota paisti pois marinadista ja paista paisti kiinni kauttaaltaan kuumalla pannulla
- Jos teetkin pihvin, leikkaa paisti sopiviksi noin 1 cm siivuiksi, lyö kevyesti nyrkillä, suolaa ja pippuroi ja paista molemmilta puolilta pannulla noin 1 min.
- Kääri paisti folioon ja lisää paksuimpaan kohtaan paistomittari
- Laita liha uuniin 110'C foliossa ja kypsennä kunnes lämpötila on 54-58'C
- Kun lihan lämpö on kohdallaan, ota se uunista ja anna vetäytyä folioon käärittynä leikkuulaudalla 30 min. Leikkaa sitten ohuiksi siivuiksi.

Kastike
Sillävälin kun paisti on uunissa tee kastike talteenottamastasi marinadista ja kalvoista. Iske kaikki aineet ja pala voita kuumaan kattilaan ja keitä hetki. Siivilöi kastikkeesta marjat, Lihat, rosmariini jne palat pois. Suurusta maizenalla ja lisää tilkka kermaa ja sokeria.


Alkuruoaksi toimii graavilohi-
saaristolaisleipä palat.
Graavilohta, tuorejuustoa,
majoneesia, tilliä, omenaa,
sipulia ja kapris.
Paahtojuurekset
5 Perunaa
1 Nauris
1 Lanttu
1 Palsternakka
1 iso Porkkana
1 iso sipuli
Rakuunaa
Oliiviöljyä
Suolaa
Siirappia
Pippuria
Voita

- Pilko kasvikset krouveiksi paloiksi ja sekoita muiden aineiden kanssa voidellussa uunivuoassa (Lisää päälle nokareet voita ja vähän siirappia).
 - Kypsennä puolitoistatuntia 200'C:ssa (Sekoita 20 min välein)

Voit myös jättää juurekset väliin ja tarjoilla savuhilma-juuston ja salaatin kera. 


Lisäksi oli rouvan leipomaa omaa superhyvää leipää, ruokajuomana meni erinomaisesti Zenaton Ripassa Valpolicella Classico Superiore.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti