Virvoitin pitkästä aikaa teemalauantai perinteen ja onnetar arpoi räpylään Ranskan lipun. Ei muuta kuin Kauppahalliin aamiaiselle ja menua suunnittelemaan. Söin aamiaisen Linkosuolla, joka samalla pamahti boikottiin. Vuosien mittaan taso on pikkuhiljaa laskenut, ja nyt vetästiin pohjat. Vaikka palvelu on ihan OK, valikoima on supistunut supistumistaan ja laatu heikentynyt jatkuvasti. Se siitä ja nyt siihen menuun.
Ensimmäisenä mieleen pamahti Boeuf Bourguignon, mutta koska se on ruokaa jota yleensä tulee laitettua kun Ranskalaista vääntää, piti kehittää jotain muuta.
Canapés du paté de gibier - Riistapate alkupalat
Soupe à l'oignon gratinée - Gratinoitu sipulikeitto
Quiche Lorraine - Savupekonipiirakka
Crème caramel - Paahtovanukas
Riistapate alkupalat tulivat mieleen koska patén miellän peri ranskalaiseksi (kerrain olen syönyt huikeaa Ardennien patéta joka oli tehty sianposkesta, jos löydätte sitä jostain niin maistakaa ihmeessä, käsittämättömän kermaisen makuista matskua), ja koska kotoa sattui löytymään Riipisen Riistaherkkujen poropatéta päätin syödä sitä. Yksin kertaisuudessaan paahdetun patonkisiivun päällä juuston (2 vuotta kypsytettyä Goudaa) kera.
Sipulikeitto
5 sipulia
3 rkl voita
1,2 l kasvislientä
noin 1 rkl timjamin lehtiä
mustapippuria
4 palaa ranskista
4 dl Gruyere juustoa
- Kuori sipulit, viipaloi ja kuullota ne voissa kattilassa, huom, sipuli ei saa ruskistua.
- Lisää kasvisliemi ja suola, mausta pippurilla ja timjamilla ja hauduta kannen alla 25 minuuttia
- Raasta Gruyere karkeaksi raasteeksi ja paahda leipäpalat
- Annostele keitto uuninkestäviin tarjoiluastioihin, laita keiton päälle paahdettu leipäviipale ja juustoa
- Gratinoi 250'C:ssä vajaat kymmenen minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut hieman.
Quiche Lorraine
150 g vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
3 Munaa
75 g kirnuvoita
150 g vähärasvaista savupekonia (leikkaa läskiä pois tarvittaessa)
125 g creme fraiche
muskottipähkinää
- Siivilöi jauhot kulhoon, lisää keskelle 1 muna, ripaus suolaa ja pehmeä voi (ei voisula)
- Vaivaa taikina tasaiseksi ja kääri palloksi tuorekelmuun, laita jääkaappiin 2 tunniksi
- Kuumenna uuni 220'C
- kauli taikina ohueksi ja laita piirakkavuoan pohjalle, leikkaa ylimääräiset pois ja töki pohjaan reikiä haarukalla
- Paista uunissa 10 minuuttia
- Paista pekoni (paloina)
- Vatkaa munat ja ranskankerma sekaisin ja lisää muskotti, suolaa ja pippuria
- Levitä pekoni pohjan päälle ja lisää vähän juustoraastetta (esim Gruyere)
- Kaada päälle muna-ranskankermaseos
- Paista uunissa 25 minuuttia
250 g hienoa sokeria
6 dl maitoa
vaniljatanko (tai 2 tl vanijasokeria)
6 munaa
- Mittaa kattilaan 4 rkl sokeria ja 2 rkl vettä ja keitä kun seos on kullanruskeaa
- Kaada seos 4 uunivuoan pohjalle (pieniä vanukas/muffinssivuokia) tasaiseksi kerrokseksi
- Sekoita keskenään loput sokeri, vaniljatangon sisältä siemenet ja maito ja kuumenna kunnes kiehahtaa (tässä nopeana)
- Vatkaa munat nopeasti ja sekoita kuuma maitoseos joukkoon koko ajan sekoittaen
- Kaada seon vuokiin ja kypsennä vesihauteessa uunissa 225'C 27 min
- Anna jäähtyä (2+ tuntia) jääkaappikylmäksi (odottaminen kannattaa, mutta älä laita kiehuvan kuumia vuokia jääkaappiin ettei se hajoa!)
- Kippaa vuoat ylösalaisin lautaselle ja nauti
Ruokajuomana suosittelen kuivaa Alsacen Rieslingiä tai/ja samppanjaa, pastista aperitiiviksi ja hyvät kahvit brandyllä jälkkäriksi.
Mitä #"¤%&€!!!´:a on käyttöliittymälle tapahtunut sitten aamupivän??? Täähän on ihan järjettömän vaikea päivitettävä nyt!
VastaaPoista