29.7.2013

Sitruuna-Basilikarisottoa ja Jerkkilohta

 
Koska chilit alkavat olemaan kypsiä, on syytä pitkästä aikaa tehdä jotain niistä. Amarilloni on näköjään ristiinpölyttynyt jonkun kanssa koska puska on täynnä kirkkaanpunaisia mukavantulisia podeja. Tosin on sanottava että saadakseen safkaan vähän meisseliä, habanero toimii tässä parhaiten. Päätin tehdä karibialaisittain maustettua jerkkilohta ja sitruuna-basilikarisottoa.

Jerkki lohi
1 chili (habanero toimii parhaiten)
3 tl maustepippurijauhetta
4 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl fariinisokeri
2 rkl Dijon sinappi
Chilikastiketta (soosin puutteessa piti tyytyä tabascoon)
1 dl oliiviöljyä
1 sipuli
1 korkillinen valkoviinietikkaa
½ limen mehu
1 tl savusuolaa

- Pilko sipuli, valkosipuli ja chili paloiksi, sekoita kaikki aineet ja poraa sauvasekoittimella tahnaksi.
Lohifile leikattuna poikittain 5cm leveyksi paloiksi
- Laita kalanpalat litran minigrip pussiin ja kaada mausteseos pussiin.
- Hiero palat kauttaaltaan mausteseokseen
- Painele pussista ilmat pois, sulje ja anna marinoitua jääkaapissa 4-5 tuntia
- Kypsennä uunissa 175'C 15 minuuttia (kiertoilma), 200'C normiuunissa, tai grillaa hiilillä keskilämmöllä 15 minuuttia. Riippuu tietysti fileen paksuudesta, eli vähän ranteella pitää hoitaa kypsyys.
Olen vähän risottonatsi, joten kerma ei tähän reseptiin kuulu, ja käytä hyvää Arborioriisiä.

Sitruuna-basilikarisotto

70 g voi
Tilkka oliiviöljyä
1 sipuli
1,5 dl Arborioriisi
1,5 dl kuivaa kuohuviiniä tai valkkaria
1 l kasvislientä (ihan noin paljoa ei mene, riippuu paljonko riisi imee nestettä)
70 g parmesania
Pikku nippu basilikaa
1 sitruunan kuori raastettuna

- Valmista kasvisliemi
- Pilko sipuli pieneksi silpuksi
- Kuumenna kattilassa 25 g voita noin 1 rkl oliiviöljyä
- Kuullota sipuleita hetki, vähän ennen kuin ovat läpikuultavia lisää sitruunankuori ja riisi. Sekoita koko ajan äläkä missään nimessä päästä palamaan tai ruskistumaan. Kuullota kunnes läpikuultavaa.
- Lisää viini ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes viini on haihtunut.
- Lisää lientä, ensin puolet, sitten kauhallinen kerrallaan (riisi imee nestettä, tekstuurin pitäisi olla juoksevahko). Riisistä riippuen aikaa menee noin 15-20 minuuttia tullakseen sopivan al denteksi.
- Ota pois lämmöltä ja lisää loput voista, parmesaaniraaste, silputtu basilika ja 1/3 sitruunan mehu. Mausta tarvittaessa suolalla.

Tämä safka toimii kokonaisuutena hyvin. Juomaksi kuivaa Proseccoa tai samppanjaa.

1 kommentti:

  1. Loistava resepti, koitettu ja hyväksi todettu. Pientä pontta mistä itse tykkään ruoasta : http://www.youtube.com/watch?v=IAUD0vdQ0mU

    VastaaPoista