2.10.2011

Myöhäistä kukintaa - Chilien syys-sato

Rocoto kukkii
Otin kasvarista sisälle muutaman tärkeimmän chilin pari viikkoa sitten kun kylmät kelit alkoivat. Tämän kausihan ei ollut mikään suuri suksee kaiken kaikkiaan, kasvit kasvoivat hyvin, mutta jostain syystä satoa tuli nirkosesti kasvihuoneesta.


Aji Amarillon satoa
Nyt sisällä chilit ovat ryhtyneet sitten tuumasta toimeen. Rocotot, Canariot ja Habanerot ovat alkaneet kukkimaan huomattavan paljon ja tuottamaan myöhäistä satoa. Habanero itseasiassa on alunperin Fataliin risteyttämistä Dutch-Habaneroista, Dutch-Habanerot on pölytetty aina vain keskenään ja nyt kyseessä on jo 6. sukupolvi.


Dutch-Habanero F6 kukkii
Dutch-Habaneroilla on mielenkiintoisesti Annuumien ja Chinensen piirteitä. Kasvi itsessään on kuin Habanero, joskin lehdet ovat selkeästi Annumia, ohuehkot, vaaleat, eikä kiiltäväpintainen kuten Chinensellä. Muoto sen sijaan on tanakka niinkuin Chinensellä.


Dutch-Habanero podi
Kasvin kukat ovat pienet, vain noin 1cm halkaisijaltaan, kellertävät, mutta eivät lainkaan kellomaiset. Heteiden varret ovat valkoiset muuttuen purppuran värisiksi lähempänä hedettä. Kukkien varret ovat tanakat ja niitä kasvaa useita aina samasta kasvukohdasta.



Rocoto kypsyttelee
Podit sen sijaan ovat sukupolvi sukupolvelta muuttuneet lähemmäksi Habaneroa. Maultaan on aistittavissa selkeä Habaneron ominaismaku, mutta nämä ovat hedelmäisemmän makuisia kuin habanerot normaalisti.
Aji Amarillo
Lisäksi kasvi tuntuu olevan todella sitkeä, kasvimaalla on on ollut yksi kokeilutaimi, joka tosin on jäänyt noin 30 cm korkeaksi, mutta on todella tanakka ja edelleen hyvissä voimissa pikku pakkasista ja vähäisestä valosta huolimatta.


Lisäksi Aji Amarillo, joka on ollut sisällä koko kesän, tekee jo kolmatta isoa satoa. Kasvi on valtava, korkeus on jo kolmisen metriä ja se käytännossä peittää yhden etelänpuoleisen ikkunan jo kokonaan. Kasvi on jo kolme (vai neljä?) vuotias veteraani joka ei ensimmäisenä vuotena saanut aikaiseksi mitään, mutta nyt iän myötä on alkanut "riehaantumaan". Erinomaisen makuisia chilejä nuo Amarillot.


Amarillo puu
Osansa kasvuspurttiin lienee myös lannoitus sekoituksella jonka teen sekoittamalla nestemäistä ruusulannoitetta (kukkimiseen) ja nestemäistä puutarharavinnetta (kasvuun ja kypsyttämiseen).


Valona sisällä on ainoastaan kaksi pöytälanppuun ruuvattua kohdistettavaa ESLiä, lisäksi tietysti etelän ikkunoista tuleva auringonvalo. Lämmitystä en ole ruuvannut mihinkään, mutta kasveja vastapäätä on järeähkö takka joka lämmitetään kerran viikossa.

Piispa Wesilaxius on laadun tae.





EDIT: 

Dutch-Habaneron 2. sukupolvi (ylinnä), 4. sukupolvi, 5. sukupolvi ja 6 sukupolvi (alinna). Kaikki nämä ovat tuon ylinnä olevan 2. sukupolven risteytyksen siemenistä kasvatettuja, kasvit on pölytetty vain saman sukupolven siitepölyllä. risteytymisen/mutatoitumisen huomaa helpossti jatkuvan, Chinense on ehkä dominoimassa tätä.


Podeissa on sangen hedelmäinen maku, pieni mutta selkeä Chinensen vivahde ja melkoinen polte!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti