24.7.2011

Hamburger DeLuxe ja French Toast

Oma hamppi
Tässä nyt on kokeiltu hieman reissun päällä opittuja juttuja, koitin imitoida Hubert Kellerin erinomaista nimikkoburgeria. Ja täytyy sanoa että tämä osui ja upposi siihen malliin ettei paremmasta väliä.

Siis, hampurilainen sipulihillolla, pinaatilla, homejuustolla ja punaviini kastikkeella. Hampparin makeat ja suolaiset maut toimivat loistavasti yhteen muodostaen maukkaan kokonaisuuden. Ohje vaikuttaa aluksi hieman moniputkaiselle, mutta todellisuudessa tämä on tosi yksinkertainen ohje.

Alkuperäinen Keller burger
Koska buffalo sattui olemaan lopussa K-lähikaupasta, piti tyytyä naudanjauskiin, mutta toimihan se sekin. Lihassa pitäisi olla rasvaa parisenkymmentä prosenttia, mutta kyllä tämä 17 riittää kunhan ei kypsennä liikaa. Pihvit ovat nyt hieman erilaiset kuin mitä yleensä teen. Sämpylöitäkään en viitsinyt tehdä itse vaan hain Varmiolan leipomosta pussillisen graham sämpylöitä jotka toimivat sangen hyvin.
Kaikki kasvikset ja yrtit ovat tietysti omasta maasta.

Sipulihillo
2 tuoretta sipulia
1 rkl oliiviöljyä
tukko timjamia
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
balsamico etikkaa 2 korkillista


- leikkaa tuoreet sipulit ohuiksi renkaiksi ja freesaa
- sekoita muut aineet kulhossa ja kaada sipulien päälle
- sekoita kuumalla pari minuuttia ja nosta pois lämmöltä jäähtymään.


Punaviinikastike
½ sipuli
1 porkkana
1,5 dl punkkua *
Timjamia
1 rkl maizenaa
25g voita
suolaa
1 tl sokeria


- Kuullota sipuleita ja pilkottua porkkanaa oliiviöljyssä pari minuuttia, lisää timjami ja hauduta 2 min (Ei saa ruskistua/palaa)
- Lisää punaviini, sokeri, pippuri ja suola ja anna kiehua hiljaa kunnes jäljellä on noin puolet
- *
- Siivilöi kastikkeesta kiinteä aines pois
- Liota maizena ruokalusikalliseen punaviiniä ja lisää se kastikkeen sekaan
- Kiehauta kovaa pari minuuttia sekoittaen
- Lisää kastikkeen sekaan voi ja sekoita kunnes voi on sulanut
* Koska kastike ei ollut kyllin makeaa, lisäsin sekaan ½ dl makeaa tokajiviiniä joka on jäänyt kaappiin. Mukaan voi lisätä myös sokeria mutta itse tosiaan lisäsin makeaa viiniä. Soosin voi tehdä myös portviiniin jolloin makeutta tulee.

Pihvit
400 jauhelihaa
Rakuunaa
½ sipuli
suolaa pippuria
1 muna
korppujauhoja
½ dl öljyä (ei oliivi)


- katso että aineet ovat noin huoneenlämpöisiä
- pilko sipuli ja rakuuna pieneksi ja lisää jauhelihan joukkoon
- lisää päälle hieman korppujauhoja ja hajoita muna.
- Sekoita massa tasaiseksi
- Tee massasta 3 noin 1,5-2 cm paksua pihviä, noin 1,5 cm sämpylää suurempia koska pihvit kutistuvat hieman paistaessa. Tasoita myös pihvien reunat.
- Kuumenna öljy pannulla kuumaksi
- Lisää pihvien päälle suolaa ja mustaa pippuria ja paista öljyssä noin 5 min/puoli


Pinatti
nippu pinaattia


- Paista pinaatinlehtiä pienessä voi määrässä hetki ja lisää 1 rkl vettä ja vähän suolaa


Hampurilaisen kasaaminen
- Paahda sämpylää hieman
- Lehtisalaatinlehti ja pari tomaatinsiivua
- Pihvi
- Paistettua pinaattia
- Keko sinihomejuustoa
- Sipulihilloa
- Lusikallinen punaviinisoosia (lautaselle viereen kippoon punaviinikastiketta jota voi halutessaan lisätä)


Oma French Toast
"French Toast" kermavaahdolla ja mansikoilla
Jälkkäriksi sopii French Toast muunnelma (tämä on kyllä normaalisti aamiaisruoka), voissa paistettu vehnäpaahtoleipä (jätä paahtaminen hieman vajaaksi ja paina hieman paahtamisen jälkeen kasaan) ja päälle vaahterasiirappia. Tuunasin tätä jälkiruokamaisemmaksi ja raikkaammaksi lisäämällä hieman kermavaahtoa, tuoreita mansikoita ja vielä vähän vaahterasiirappia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti