1.1.2011

Karibialaista kanaa ja Marokkolaista couscousta

Hyvää uutta vuotta!

Uuden vuoden menuumme tänä vuonna kuului Arabialainen/välimerellinen köökki ja loihdin vaimoni kanssa mukavan ateriakokonaisuuden joka sisälsi mm hummusta, tahinia, böregejä, koftia, falafelia, Marokkolaista couscousia ja tzatzikia. Tästä lisää toiste.

Koska couscousia tuli kerrallaan melko suuri määrä ja sitä riitti tällekin päivälle, tuumailin hieman mikä couscousille voisi sopia, joten päätin tehdä vaimolleni Karibialaista jerk-kanaa; tai oikeastaan omaa muunnostani siitä; ja toivoa parasta että se onnistuu (itsehän olen äärimmäisen allerginen linturuoille, kanalle, sorsalle, lintu liemille jne, joten en voi maistaa kokkauksia joita teen kanasta).

Karibialainen Jerk-kana (versio)1 chili
2 tl maustepippurijauhetta
2 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl fariinisokeri
1 rkl Dijon sinappi
Chilikastiketta maun mukaan
½ dl oliiviöljyä
½ sipuli
1 tl omenaviinietikka
½ limen mehu

400 g kanasuikaleita

- Sekoita muut paitsi kana sauvasekoittimella soseeksi, kaada kanansuikaleiden päälle ja sekoita
- Anna kanan marinoitua jääkaapissa peitettynä (1h-24h, miten haluat)
- Paista kuumalla pannulla kypsäksi

Itse siis en päässyt maistamaan minkälaista kanaa tästä tuli (Jerk-kastike oli jokatapauksessa hyvää pelkältään), mutta kaikesta päätellen kokeilu oli erittäin onnistunut koska pannu pyyhittiin leivällä puhtaaksi ja sitä tilattiin jo lisääkin!


Alunperinhan Jerk-kastike on tarkoitettu penslattavaksi kanapamppujen tai rintafileiden päälle grilliin, mutta monikäyttöisyytensä vuoksi istuu hyvin moneen erilaiseen käyttöön ja eri raaka-aineille.

Sahramiriisi ehkä istuisi tälle ruoalle, mutta koska itselleni jäi couscousia eiliseltä, tarjoilin sitä myös nyt ja yhdistelmä kuulemma toimi erittäin hyvin.

Marokkolainen kasvis-couscous1 tl kumina
½ tl jauhettuinkivääri
muutama neilikka (jauha)
cayennepippurijauhetta
½ tl korianterijauhe
½ tl maustepippurijauhe
3 rkl oliiviöljy
1 sipuli
1 paprika
2 ksäkurpitsaa
3 dl couscous
3 dl kasvisliemi
½ dl appelsiinimehu

3 rkl persiljasilppu
mantelilastuja

- Paahda mausteita kuumalla kuivalla pannulla noin minuutti
- Lisää öljy ja sipuli ja kuullota sipulit
- Lisää paprika ja kesäkurpitsa ja paista pannulla noin 4 minuuttia
- Lisää kasvisliemi ja appelsiinimehu ja kiehauta
- Lisää couscous ja ota pois lämmöltä
- Ruoka on valmista kun couscous on imenyt kaiken nesteen itseensä
- Sekoita couscous "irtonaiseksi" ja riputtele päälle persiljasilppua ja mantelilastuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti