30.1.2011

Muutama itsetehty mauste

Muutamia itsetehtyjä mausteita.

Ensin tämä erinomainen grillimauste, joka on nykyään perusmausteena lähes kaikessa tekemässäni ruoassa.


Pohjoisafrikkalainen Ras el Hanout kai vaihtelee sen mukaan mistä sen ostaa, se tarkoittaa kaupan parasta. Tässä oma versioni, jolla voi hienosti korvata esimerkiksi garam masalan.

1 tl kuminaa
1 tl inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl kanelia
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl korianteria
0,5 tl chiliä
0,5 tl grillimaustetta (ks ylhäältä)
0,5 tl muskottia
muutama neilikka

- Voit tehdä tämän valmiista kuivatuista aineista tai tuoreista. Jos teet tuoreista, jauha inkivääri, korianteri ja chili hienoksi ja kuivaa tunti 50'C:ssa (tai kunnes rapsakan kuivaa).
- Mittaa aineet mortteliin ja jauha


Garam Masala (pika)
2 tl mustapippuri
2 tl korianteri
2 tl kaneli
1 tl kumina
1 tl kaardemumma
1 tl inkivääriä
muutama neilikka

- Taas, voit tehdä tämän valmiista kuivatuista aineista tai tuoreista. Jos teet tuoreista jauha korianteri ja inkivääri hienoksi ja kuivaa tunti 50'C:ssa (tai kunnes rapsakan kuivaa).
- Mittaa aineet mortteliin ja jauha


Erilaisia maustesekoituksia on hauska tehdä itse, etenkin kun mielettömät tuoksut valtaavat talon niitä tehdessä. Hyvä keino päästä alkuun on katsoa jonkin valmiin mausteen sisältämiä aineita esim kaupassa, ja ostaa ko aineksia tuoretavarana ja kokeilee itse mitä niistä saa aikaiseksi. Maistuu taatusti vahvemmalle ja ennenkaikkea ei tule niitä E-lisäaineita tms aromivahventeita. Erilailla maustettua suolaa kuten rosmariini, lime (Loistavaa), sitruuna tai appelsiini jne, tai ihan mitä itsellä tulee mieleen. Merisuolaa pellille ja yrttejä sekaan ja hetkeksi uuniin paahtumaan, jonka jälkeen morttelilla hienoksi.Suosittelen kokeilemaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti