27.3.2010

Chilisuklaa

Päätin tehdä tämän Launtai-illan ratoksi pitkästä aikaa hieman chilisuklaata. Chilisuklaa sopisi kylmään talvipäivään ehkä hieman paremmin, mutta suklaa menee lähes poikkeuksetta tilanteessa kuin tilanteessa.

Chilisuklaa reseptin kehittelin jo muutamia vuosia sitten ja se on osoittautunut sittemmin varsin suosituksi ja jopa kysytyksi. Tämä chilisuklaa ei välttämättä edellytä että itse kasvattaa chilejä vaan normaali chilijauhe kelpaa mainiosti. Pääasia että jauheessa on riittävästi potkua (mikä tietysti on makuasia).


Chilisuklaan perus-ohje
1 tl (tai maun mukaan) chilijauhetta/hiutaletta
4 rkl hyvää tummaa kaakaojauhetta (esim van Houtenia)
1 levy talous-suklaata
suolaa (savusuolaa halutessa)
1 rkl vahvaa kahvia (halutessa)
½ dl löysää kermavaahtoa (halutessa)

- Sulata suklaa vesihauteessa
- Sekoita chilijauhe ja suola keskenään, lisää seos sulan suklaan sekaan ja sekoita
- Lisää kaakao (ja halutessa kahvi) ja sekoita tasaiseksi massaksi
- Lisää kermavaahto ja sekoita hyvin nopeasti
- Kaada seos astiaan ja jäähdytä nopeasti pakastimessa
- Kun suklaa on kovettunut siirrä jääkaappiin.

Itselläni on tapana käyttää tätä perusohjetta "selkärankana" ja hieman kokeilla eri vaihtoehtoja. Itse käytän suklaaseen oman kasvihuoneen tuotteita; tälläkertaa viime kesänä savustamaani chilijauhetta (Dutch x Haba, Lemon Drop, Short Yellow Tabasco, Aji Benito sekoitus), lisäksi hieman savustamatonta kuivattua Habaneroa, siten että chilin määrä jäi pariin-kolmeen teelusikkaan (Tämä on kuitenkin jo "hiukan" tiukempaa suklaata).

Suolan lisääminen suklaaseen toimii hyvin tiettyyn rajaan saakka ja itse lisään Hickory-savusuolaa pienen ripauksen. Savustettu chili ja savusuola yhdessä tekevät suklaaseen miellyttävän pehmeän jälkimaun, siinä missä kahvi puolestaan tuo suutuntumaan raikasta kirpeyttä ja mokkaa. Kermavaahto puolestaan tuo suklaaseen hiukan ilmavuutta, kuohkeutta ja suussasulavuutta. Varsinainen chilin lämpö astuu kuvioon vasta jälkimaun myötä...

Tälläkertaa päädyin myös vaihtelun vuoksi tekemään duo-suklaan käyttämällä puolet tummaa ja puolet vaaleaa suklaata jotka yhdistin juuri ennen pakastimeen laittoa.

Paras puoli itse tehdyssä chilisuklaassa on että voi tehdä juuri haluamansa vahvuista suklaata. Tämä suklaa pesee mennen tullen lattiakaivon millä tahansa kaupan "chilisuklaalla".

4 kommenttia:

 1. Etsin chilin ystävälle sopivaa suklaata ja ohjeesi vaikuttaa oikein herkulliselta.
  Olen ajatellut lusikoida massan pieniin makeisvuokiin; oletko itse kokeillut, miten se toimii?

  VastaaPoista
 2. Hyvin toimii, ainakin erilaisilla jäämuoteilla toimii.

  Ja erityisesti jos on silikoninen makeisvuoka niin ei mitään ongelmaa.

  Jos väsää jäämuotilla (tai muulla kovamuovivirityksellä) niin jäähdytyksen jälkeen pienihetki pakastimessa, hyvin nopea käyttö tulikuuman veden alla (siis se kääntöpuoli, älä kastele suklaata :-) ja rivakka isku tiskipöydänkulmaan niin irtoaa hyvin.

  VastaaPoista
 3. Onko säilytys jääkaapissa? :)

  VastaaPoista
 4. no jääkaapissa säilyy paremmin kuosissa. Oikeastaan tää ei ole koskaan riittänyt niin pitkään että olis tarvinnut pahemmin säilöä B-]

  VastaaPoista