10.7.2011

Amerikkaa lautasella - Tienpäällä I

No niin, pitää nyt takautuvasti siis lisätä nämä tekstit muistiinpanojen pohjalta.

***

Lady Penelopella Kaliforniaan
Matkaan päästiin siten että juhannus aaton aattona saavuimme San Franciscon lentokentälle, josta siirryimme Santa Claraan/Sunnyvaleen San Josen pohjoispuolelle. Ensimmäisen illan jetlag oli melkoinen 16 tunnin lentojen jälkeen, toisena päivänäkin vielä melkoinen, mutta Juhannuspäivänä oltiin jo suurin piirtein tikissä poolilla.

Tutunkuuloisia paikannimiä
Finnish mob siis järkkäsi yleisön pyynnöstä Suomalaisen juhannuksen/grillijuhlat asuinkompleksin ihmisille Santa Clarassa, kiitos paikallisen median artikkelista hulluista Suomalaisista ja heidän Juhannuksestaan. "We want to see crazee, drunk, buttnaked Finns". Kutsuvieraita oli ollut alunperin kymmenkunta, mutta jossain vaiheessa iltaa tajusimme poolilla hengailevan väkeä moninkertaisen määrän, useampi kymmenen ihmistä, Amerikkalaisia, Meksikolaisia, Japanilaisia ja Englantilaisia.

Omalle kohdalleni Finnish mob oli delegoinut kaiken grillaamisen hoitamisen. Hiemanhan se jännitti, kun tietää paljonko sikäläiset harrastavat grillaamista. Toisaalta, mikäs on grillaillessa kun grillattavan materiaalin laatu on tällainen.

Mukavat maisemat yli piilaakson
Safkat haettiin paikallisesta Safewaystä joka siis on sikäläinen ruokakauppa. Noilla leveysasteilla se olikin muuten mielenkiintoinen kokemus. Tuoretavaraa oli kasvisosastolla järjetön määrä, samoin kuin lihaosastolla. Esimerkiksi valmiit einekset, vakuumilihat ja pakasteet puuttuivat kaupasta kokonaan jolloin vaihtoehtona on vain ostaa tuoreita aineksia, joista niistäkin suurin osa organic; luomua. Lisäksi kaupan viinahylly on keskimääräistä Alkoa kookkaampi sekä valikoimaltaan että laadultaan. Olut on samoissa hinnoissa kuin Suomessa, mutta terävät ovatkin sitten huomattavan paljon halvempia.

"Chef/BBQmeister"Naudat ja porsaat oli ostettu jääkaappiin jo saman viikon keskiviikkona. Lihaa oli siis yhteensä kymmenkunta kiloa, uskomattoman mureaa lihakarjaa! Liha oli muuttunut jo hieman harmahtavaksi paikkapaikoin jääkaapissa, kunnolla "riippunutta" siis. Lihat nostin huoneenlämpöön paria tuntia ennen grillaamista. Mielestäni usein Suomessa liha syödään liian pian tai grillataan suoraan jääkaappilämpöisenä, mikä on mielestäni väärin. Toisaalta, vakuumilihasta ei koskaan tiedä mitä ja kuinka tuoretta se oikein on.

No, samalla kun tytöt tekivät salaatteja (koko menu kommenteissa), itse tein pienen grillirubin johon laitoin mitä nyt kaapista löytyi, paprikajauhetta, mustapippuria kuminaa, suolaa, valkosipulijauhetta, Meksikolaista chilijauhetta, ruskeaa sokeria, kaikkia 1 osa. 

Poolille roudattuamme tavarat iskettiin poskettoman kokoinen Amerikkalainen Barbequemaster2000 tulille. Tälläkertaa ei kuitenkaan hiiliä vaan silkkaa nestekaasua (Olihan muuten hulppean kokoiset grillit hommattu taloyhtiön piikkiin asukkaille).

Salaatteja&muita herkkuja
Löin nyrkillä naudan pihvejä muutaman kerran ja ripottelin pihvien päälle tasaisen kerroksen rubia jonka hankasin lihaan. Pihvit keskilämmölle ja grillausta molemmin puolin kunnes pintoihin paloi mukavat raidat (3-4 min/puoli) ja tämän jälkeeen suoraan liekin päältä epäsuoraan lämpöön pariksi minuutiksi. Tämän jälkeen pihvit pois lämmöstä folion sisään jossa saa odotella 8 minuuttia. ÄLÄ leikkaa pihviin viiltoa jolla tarkistat kypsyyden tms, nesteet valuvat pihallle. Nämä ohjeet siis koskevat näitä 600-700g, 4-5cm paksuja pihvejä. Sitten vaan leikattiin pihvit pari tuumaa leveiksi annospaloiksi ja suoraan tarjoiluun. Kypsyys täydellinen medium ja juuri näistä pihveistä kuulin monesta suunnasta sitä hämmentävän hyvää kommenttia.

Siat laitoin miedolle epäsuoralle lämmölle pariksi tunniksi jossa aina välillä penslasin päälle sikäläistä klassikkoa Cattle driver's BBQ tms soosia. Samalla laitoin yläritilälle tuoreet maissintähkät ja voita. Kun sian liha oli ollut miedolla lämmöllä kyllin kauan, ylikypsä liha oli helppo repiä luista irti (olisi muuten saanut olla vielä kauemmin hieman miedommatta lämmössä maksimaalisen tuloksen saamiseksi).

Kun pääritilältä, suoraan liekiltä sain naudat pois, iskin tulille vielä jauskipihvit hamppareita varten ja jotain raakamakkaroita hodareihin.

Kolibri. Poolilla.

No, pääasia jokatapauksessa oli se naudan pihvi. Suurimman kiitoksen amatööriruoanlaittajana sain, kun tuntemattomat ihmiset tulivat kättelemään, kehumaan ja kysymään kauanko olen ollut kokki. Lisäksi monesta pöydästä kuulin kuinka naudanlihaa kehuttiin ylisanoin. Menin sangen hämilleni ja yritin solkottaa että c'mon guys, en minä mikään kokki ole. Mutta lämmittipä tuo mieltä kuitenkin, vaikka osa palautteesta oli varmasti small talkia.

Kiitos onnistuneesta ruoasta kuuluu kaikille sitä valmistaneille ja sitä nauttineille, mutta ennenkaikkea laadukkaille raaka-aineille. Kalifornialaisia ruokakauppoja leimaa luomu, laatu, luomu, laatu, lähiruoka, luomu, tuoreus, laatu, paikallisuus. Siinä sen salaisuus.

3 kommenttia:

 1. huomenta vaan keski-Kaliforniasta. Kirjoittelin piitkän tekstin eilisistä grillijuhlista mutta blogger hävitti sen jonnekin. Nice. Koitetaan uudelleen näin.

  No, lyhykäisyydessään Finnish mob järkkäsi pool partyt naapurustolle ja vieraita tulikin useampi kymmenen juhlimaan. Oli saaristolaisleipää ja savulohta, 5kg nautaa ja saman verran sikaa, salaatteja ja kaikkea laidasta laitaan. Osa vieraista toi myös omia safkoja jotka tarjoiltiin (sain muuten eräältä Japanilaiselta tytöltä ehkäpä elämäni parasta juustokakkua! Tajuttoman hyvää!), samoin rouvan tekemä hedelmäsalaattiensemble oli visuaalisti; ja maultaan myös; hulppea.

  Itse grillasin lihat ja maustoin ne itse paikanpäällä virittämälläni grillirubilla (nauta ja sika) ja bbq soosilla (sika). Siasta pulled porkkia hiiiitaasti ja naudasta vähän nopeammin pihvit rubilla.

  Salakuuntelin aterioivia ihmisiä kokkaukseni ohessa ja eräskin Amerikkalainen totesi ystävälleen "best damn piece of beef I've ever had"! Ja mikäs siinä, osa on varmasti Amerikkalaista hehkuttamista, mutta kyllähän se liha onnistuikin ylivoimaisesti parhaiten mitä olen ikinä grillannut. Lämmittää tuollaiset kommentit kuiteenkin mieltä ihan älyttömästi salakuunteli ne tai ei. Kiitos kuuluu kaikille ruokaa laittaneille ja sitä syöneille, oli todella hauskaa ja ihan konkreettinen esimerkki Amerikkalaisesta avoimmuudesta (vaikka eipä siellä monikaan tainnut olla syntyperäinen täkäläinen).

  No ohjeita tuonnempana sitten tänne, nyt pitää mennä aamiaiselle. Huomenna varsinaisesti tien päälle.

  VastaaPoista
 2. saaristolaisleipää ja graavisavulohta - gravlax sw
  uutta perunaa - spring potatos
  nautaa - beefsteaks
  sikaa - pulled pork&bbq pork
  hodareita - hot dogs
  jauskipihvejä - hamburgers
  Kreikkalainen salaatti - Greek salad
  Kanasalaatti - chicken salad
  maissia - corn
  parsaa - asparagus
  voikastike - buttersauce
  Japanilaista kanaa - Japanese chicken
  artisokka-pinaatti dippi - spinach dip
  kirsikka juustokakku - cherry cheesecake
  omenapiirakkaa - applepie
  hedelmä salaatti - fruit salad
  mansikoita ja suklaata - strawberries with chocolate
  juomia - sh..load of refreshments

  VastaaPoista
 3. Kovasti jo odottelen "Best damn piece of beef'n" ohjetta! :)

  VastaaPoista