20.1.2013

Tapaksia Madridissa ITaidan aloittaa vuoden matkailuaiheisella kirjoituksella. 

Lähdin taas joulun alla kiertämään maailmaa ja päädyin Madridiin. Matkapäiväkirjani sensuroimattomana:


Madrid. Aamulla hotellihuoneessa. Huone döfää röökille kuin VR:n röökikoppi. Vaihdoin huonetta illalla jo kertaalleen, mutta sama tuntuu olevan joka huoneessa. Onneksi huoneen viileähkö +15'C lämpötila raikastaa, lämmitys on pois kytketty...no, maassa maan tavalla. Tulee mieleen Borges Lissabonista.

Jostain syystä on kehittynyt kyky valita tietämättään nämä hotskut aina alueilta joissa ilotytöt metsästää. Eilenkin tuossa respan edessä kadulla päivysti lintua jos johonkin lähtöön. Ja niiden mukana seuraa diileriä ja parittajaa. Mutta kun ei ala sekoilemaan ja suhtautuu heihin samalla kunnioituksella kuin muihinkin ihmisiin niin hienosti pärjää. Sitä paitsi nämä paikat ovat lievässä rappiossaan kerrassaan karismaattisia joissa näkee koko elämän kirjon. Helppo kuvitella miksi tällaisilta kulmilta syntyy luovuutta. Laittomat Afrikkalaiset maahanmuuttajat kaupustelevat piraattiroinaa kadulla. Alla liina, 4 nurkassa kiinni köysi josta vetämällä myyntiartikkelit jäävät sumppuun liinan muodostaman pussin sisälle joka on helppo heivata selkään ja kipittää ratsiaa karkuun.

Kun ottaa sivukujille muutaman askeleen ja seuraa mihin paikalliset menevät, löytyy mielenkiintoisia paikkoja. Siten löytyi mm. Casa Labra. Mukava baari-henkinen pikku tapas paikka. Muutama setti Buñuelos de bacalao (menköön tänäjouluna tämä lipeäkalasta vaikka onkin omaan makuuni "hieman" parempaa) ja Racion de atun (tjsp, etikkaista tonnikalaa ja tomaattia). Ja päälle pikku lasi cervezaa ja pullo vettä. Hinta? Koko satzi 6,40€!

Hetkeä myöhemmin olikin vuorossa Salud (hah!) niminen paikka. Revuelto de Morcilla - Morcilla omeletti rapeilla julienne ranuilla. Täytyy kyllä sanoa taas että onpas hyvää tuo Morcilla, Espanjalainen verimakkara jossa huomaa selkeän sukulaisuus-suhteen Tamperelaiseen serkkuunsa, tämä tosin on hieman makeampaa, raikkaampaa, rakeisempaa ja kevyemmän oloista kuin kotoinen. Päälle Huevos de corral con patatas y chistorra. Juoksevaa munaa, pieniä Chistorra-makkaroita ja perunakuutio...ranuja? Hyvää tuo chistorrakin. Mausteista grillichorizon tyyppistä. Ja huuhdotaan alas crianzalla.

Siinäpä sitä tällä erää, Sancho Pancha lähtee valloittamaan kaupunkia. Hyvää joulua!

PS: Huomaan oppineeni kommunikoimaan paikallisten kanssa Espanjaksi opiskelematta päivääkään kieltä! No nyt, adios!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti