12.10.2010

La Boqueria ja pari muuta pientä seikkailua Katalonian keittiöissä

Pari sanaa vielä Barcelonasta. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut olen suuri kauppahallien ja torien ystävä ja Barcelonassahan on Legendaarinen El Mercat de Sant Josep de la Boqueria. Ja paikka on maineensa veroinen, varmasti yksi Euroopan parhaista kauppahalleista.

Tuoretuotteiden kirjo saa ruokaan vähän nihilistisemminkin suhtautuvan loksautttamaan leukansa. Myynnissä on laajalla skaalalla lihatuotteita, kasviksia, juustoja ja kalaa. Erityisesti näin sadonkorjuuajan jälkeen pöydät notkuvat tavaraa. Lisäksi esimerkiksi eläimistä käytetään kaikki sorkista korviin ja jokaiselle lihanpalalle ja elimelle on oma erityisasiantuntijansa. Mitään ei siis heitetä hukkaan.

Paikan väriloisto, tuoksut ja tietysti maut (niin, näillä ständeillä pääsee maistamaan tuotteita ennen ostoa, aivan kuten toreilla). Ei ole montaakaan parempaa tapaa viettää päivää Barcelonassa kuin hakea La Boquerialta tuoretta leipää, juustoa ja vaikka chorizoa sekä muutama hedelmä tai tuoretta mehua ja painella joko rantaan, puistoon tai ympäröiville kukkuloille eväiden kanssa.

Toki kaupungista löytyy muitakin loistavia halleja kuten Mercat de Santa Caterina, mutta koska La Boqueria on legendaarisin, päätin keskittyä tässä kirjoituksessa siihen. Ehdoton kohde tarkistaa jos käytte kaupungissa. Ja jos tungos ahdistaa ehdotan vaikka aiemmin mainittua Santa Caterinaa.

Sitten pieni varoituksen sana ja esimerkki siitä miksi kannattaa käydä paikoissa joissa paikallisetkin käyvät.

Etsiessämme eräänä iltana ruokapaikkaa El Gòticon alueella, huomasimme mukavan näköisen seafood ravintolan joka mainosti muun muassa paellaa merenelävistä. Päätimme kokeilla ravintolaa vaikka siellä ei ollut kuin yksi seurue lisäksemme. Kuten sanoin paikka n ä y t t i päällepäin viihtyisälle ja muun muassa Tripadvisorissa ravintola oli saanut neljä tähteä. Ravintolan nimi on Sensi. Tilasimme siis ruoat ja viinit.

Odotellessamme alkuruokia ja viinejä pöytään, huomasin seinällä juoksevan kovakuoriaisia tms hyönteisiä ja hälytyskelloni alkoi soimaan välittömästi, ravintolan hygieniassa on vikaa. Pian tarjoilija toikin pöytään viinini joka sai meidät poistumaan ravintolasta välittömästi. Viinilasissani kellui muutama kymmenen yökköstä ja kärpästä! Palautin välittömästi lasin tarjoilijalle ja pyysin peruuttamaan tilauksemme, ja poistuimme kiireen vilkkaa paikalta tarjoilijan huutaessa perään I'm very sorry sir! Jälkeenpäin olo oli tosin mahtava, kuin olisi väistänyt luodin. Jos kalaravintolassa on moinen hygienia ja hyönteisongelma, mitähän itse ruoka sitten on? Toistamiseen, ravintolan nimi on siis Sensi, kannattaa kiertää kaukaa!

Lopuksi myös pieni kehoitus ja esimerkki siitä miksi kannattaa käydä paikoissa joissa paikallisetkin käyvät.

No poistuttuamme paikalta päätimme etsiä murkinaa, vaikka ruokahalu olikin jo kaikonnut, ja päädyimme jonottamaan perinteikkään Can Culleretesin aukeamista. Hyvä merkki ravintolan tasosta oli pitkähkö jono jossa ihmiset odottivat ravintolan aukeamista.

Ja mikä kokemus siitä muodostuikaan! Elämäni paras ravintolakokemus!

Palvelu oli erittäin ammmattitaitoista ja ystävällistä heti kättelystä alkaen. Tarjoilu pelasi kuin ajatus ja ruoan taso oli mitä maittavin.

Itse päädyin aterioimaan alkuruoaksi perinteisen meloni ja ilmakuivattu kinkku. Kinkku oli hieman suolaisempaa kuin mihin matkalla olin muuten tottunut, mutta se istui täydellisesti melonin pariksi. Pääruoaksi tilasin kania alliolilla, mutta tarjoilija kehotti kokeilemaan keittiömestarin erikoista, kanipataa ja kauden sieniä, jonka sitten valitsinkin. Ruoka oli kerrassaan mahtavaa, liha suorastaan suli irti luista ja kyytipoikana olleet sienetkin olivat hyviä, juuri sopivan napakoita koostumukseltaan. Ja jälkiruoaksi tietysti herkullinen Crema Catalana. Puhumattakaan viinitarjoilusta! Muy Bueno!

Can Cullereteshan on erikoistunut Katalonialaisen ruokaperinteen vaalimiseen ja on Barcelonan vanhin ravintola, se on perustettu jo 1786! Käykää ihmeessä tutustumassa Katalonian ruokakulttuuriin juuri täällä kun käytte kaupungissa!

Melkoinen skaala yhdessä illassa siis, elämäni huonoimmasta ravintolakokemuksesta elämäni parhaaseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti