11.10.2010

Tapasmenu

Hola!

Kävin vaimoni kanssa pienellä ekskursiolla Barcelonassa Kataloniassa ja mukaan tarttui runsaasti ideoita tulevaa talvea varten.

Päivittäiseen rutiiniimme kuului aamulla ajoissa; yhdeksän nurkilla; lähteä johonkin nurkilla olevaan Pastilleriaan aamiaiselle, johon yleensä kuului croissant tai täytetty croissant sekä tuoremehu ja kahvi. Pastillerioita tuntui olevan joka korttelissa aina kaksi, vastakkaisissa kulmissa. Hyvänä ohjenuorana toimi että mennään sinne missä näkyy olevan paikallisia aamiaisella matkallaan töihin (tämä on muuten hyvä ohjenuora muutenkin, jos ravintolassa ei ole ketään, siihen yleensä on jokin syy).

Kymmenen-puoli yhdentoista aikoihin olikin taas aika nauttia hieman energiaa, joka yleensä tarkoitti bocadilloa, paikallista täytettyä patonkin kinkku, chorizo tai tonnikala täytteellä ja mahdollisesti chuchoa, vaniljatäytteistä munkkitankoa/rullaa.

Päivällä kiertelimme kauppahalleissa, joista La Boqueria saa oman kirjoituksen tuonnempana (USKOMATON paikka!).

Neljän aikoihin oli taas aika nauttia jotain pientä, esim menu del dia, päivän menu. Usein tämä käsitti eturuoka salaatin, pihvin tai kalaa ja perunoita, sekä jälkiruoaksi tuoreita hedelmiä tai hyvää kahvia.

Illalliselle lähdimme yleensä sikäläisen aikataulun mukaan yhdeksän korvilla, jota tosin edelsi pikku välipalaleipä. Illalliseksi maistelimme usein puolenkymmenen tapaksen lajitelman tai paikallisia erikoisuuksia kuten erilaisia mereneläviä, kania ja sieniä tai paellaa.

Espanjalainen ruokakulttuuri yllätti positiivisesti verrattuna vaikka Italialaiseen keittiöön. Ruoat ovat keskimäärin maustetumpia ja raaka-aineiden käyttö on jotenkin luovempaa verrattuna Italialaiseen tai Ranskalaiseen keittiöön. Tärkeintä on pitää mieli avoimena ja ottaa mitä paikalliset suosittelevat, tällöin yleensä saa tuoreista aineksista valmistettua herkullista apetta, vaikka raaka aine olisikin hieman eksoottisempi. Jos pitää kynsin hampain kiinni "länkkärisapuskasta", pitsoista ja hampurilaisista, yleensä lopputulos on huono.

Matkalta ideoita saaneina päädyimmekin heti tekemään Tapasmenun.

Alkumaljaksi:
Freixenet Carta Nevada Semi Seco

Tapaspöytä Suomalaiseen tapaan:
Kolmen oliivilajin lajitelma
Lihatapaksia; leipää, majoneesia, manchegoa, friteerattu perunan siivu, keitettyä munaa, viipale mausteista mureketta, oliiviKalapullatapaksia; leipää, tomaatti-chilimajoneesia, manchegoa, keitettyä munaa ja lohipulla (turskapullaa jos on saatavilla)Melonia ja suolalihaa - Carne y melonTomaattileipiä - Pan a la Catalana
Perunoita ja mausteista majoneesia - Patatas Bravas
Katkarapuja valkosipulilla ja yrteillä - Gambas al ajillo
Jälkiruoka:
Paahtovanukas - Crema CatalanaEspresso Gayo Blue Mountain

Ruokajuomana:
Icono Cabernet Sauvignon 2009

Ylimääräinen rommipruuvi:
Ron Cabana Blanco
Cachaca Velho Barreiro
Havana Club Anejo Blanco
Ron Santa Maria
Havana Club Anejo Reserva
Ron Brugal Anejo Reserva
Appleton Estate Jamaica Rum 12 years
Ron Zacapa Centenario 23 anos

Kaikenkaikkiaan on sanottava että Espanjalainen ruokakulttuuri istuu omallekohdalleni kuin nenä päähän, olen "voikkarimiehiä" joka on läheisesti läsnä myös Espanjassa!

2 kommenttia:

  1. Näitä matkajuttuja on kiva lukea :) täälläpä jotain sulle: http://gingerjamms.blogspot.com/2011/04/what-gorgeous-blogger.html

    VastaaPoista