30.11.2010

Tuoreita yrttejä ja rutosti chiliä

Sananen kotikasvattajan elämästä.

Kuten aiemmin mainitsin olen muutaman vuoden viljellyt tomaatteja, yrttejä paprikoita ja chilejä. Koko touhun aloitin jo reilut kymmenen vuotta sitten asuessani poikamiesboksissani, jossa eräänä keväänä päätin kokeilla paprikan siemenillä ja ämpäriperunalla ikkunalaudalla ja parvekkeella. Sittemmin mukaan on pikkuhiljaa kertynyt yhtä jos toista (erityisesti rakennettuani taloni "maalle") ja parivuotta sitten mukaan kuvioon astui kasvihuone. Viime kesänä viljelin siis:

Makeat Paprikat ja Chilit:

Capsicum Annuum:
Baby Bell Pepper
Ramiro
Thai

Capsicum Baccatum:Aji Amarillo
Starfish
Champion
Aji Benito
Lemon Drop

Capsicum Pubescens:Canario
Ultra Pube

Muut:Dutch-Habanero F5

Leikatut talvehtineet:Dutch-Habanero F4
Lemon Drop
Short Yellow Tabasco

Tomaatit:Roma
Delizie F1
Pensastomaatti

Yrtit:Salvia
Timjami
Korianteri
Minttu
Sveitsinminttu
Kanelibasilika
Sitruunalippia
Thai-Basilika
Mäkimeirami - Oregano (vanha, talvehtii pihalla)

Ruohosipuli (vanha, talvehtii pihalla)

Muut kasvit:Mango
Kurkku (Chinese snake)

Lisäksi kesäkurpitsat, kurkut yms ja kasvimaalta sipulit, valkosipulit, juurekset, marjat ja hedelmät.


Kasvit saivat lisäksi 100% luomukasvatuksen, ei torjunta aineita (lukuunottamatta Mäntysuopaa, leppäkerttuja ja hämähäkkejä) ja kasteluvetenä pelkkää puhdasta kaivovettä.

Tässä vaiheessa vuotta pitää todeta että chilikausi oli kohtalainen, ja sisälle talvehtimaan otettu Short Yellow Tabasco (nelivuotias veteraani) tuottaa edelleen viimeistä satoa. Sisällä myös talvehtii harvinaisemmat chilit, Amarillo, Canario ja Ultra Pube.

Pakastimessa on mukava setti chilejä, tomaattisalsaa ja pussikaupalla yrttejä ja marjoja. Näillä pitäisi sinnitellä talven yli, enkä yhtään epäile ettenkö selviäisi. Lisäksi chilejä löytyy erilaisista maustesekoituksista ja kuivattuna.

Lisäksi ikkunalaudalla on edelleen tuoretta basilikaa, timjamia, herneenversoja ja suolaheinää kasvamassa.

Ensivuonna yritän pitää kasvimäärän samana, mutta pitää yrittää moninkertaistaa sadonmäärää jollain konstilla, siten että pärjäisin omavaraisena kasvisten suhteen vielä hieman pidemmälle. Ainakin kasvimaan koko tulee kolminkertaistumaan.

Onhan tästä jonkin verran vaivaa, mutta on makukin sangen mukavaa ja kasvatus palkitsee. Ensin itäessä, sitten sadon tullessa ja kolmannen kerran tässä vaiheessa kun ulkona on -20'C pakkasta ja saat nauttia sisällä satoa. Kastikkeissa, Mojitoissa, missä vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti