27.7.2010

Amsterdamin kahvilat

Kävin vaimoni kanssa pienellä matkalla; josta omalla kohdallani muodostui itse asiassa jonkin-näköinen ruoka-trippi; Amsterdamiin.

Kaupungin kulinaarinen sormenjälki muodostuu kymmenien eri kansallisuuksien ja etnisten ryhmien ympärille, joka tarjoaa jokaiselle juuri sitä mitä kukin etsii, löytyy suolaista ja makeaa ja niiden mitä erikoisempia yhdistelmiä lähes rajaton määrä. Omalla kohdallani tämä on ehdottomasti yksi parhaita paikkoja joissa olen kulinaarisessa mielessä vieraillut. Vaikka useat ravintolat ansaitsisivat omat tekstin, kirjoitan tässä ainoastaan parhaasta kokemuksestani.

The Pancake Bakery
Prinsengracht 191
1015 DS Amsterdam


Amsterdamin yhteydessä muistetaan usein mainita kaupungin pannukakkubaarit (pannenkoeken), joista saa erikokoisia ja makuisia lättyjä mihin lähtöön tahansa. Näistä yksi parhaita on The Pancake Bakery joka ehkä jopa pelkkänä itsenään oikeuttaa matkaan.

Pannenkoekenissa on periaatteessa kyseessä iso muurikkalätty, joka on tehty hieman paksumpaan taikinaan ja mukaan on lisätty erilaisia täytteitä. Itselleni pyysin jotain paikallista, ja tarjoilija (erittäin mukava henkilökunta muuten!) suositteli pekoni-omena versiota runsaalla vaahterasiirapilla. Yhdistelmä kuulosti niin perverssiltä että sitähän oli pakko maistaa, toisaalta tarjoillaanhan omenaa muutenkin usein possun kanssa yhdistelmänä!

Lätyssä yhdistyy makea ja suolainen huikealla tavalla samoin kuin rapsakka tekstuuri reunassa ja hieman pehmeämpi keskemmällä, sekä vaahterasiirapin tahmeus yhdistyy pekonin rasvaisuuteen. Makuelämys on kertakaikkisen mielenkiintoinen ja kerrankin makunystyräni ja suutuntumani lähetti signaaleita jotka olivat ennestään täysin tuntemattomia!

Toisella vierailullani muutamaa päivää myöhemmin söin "jälkiruokaa", omenapiirakkaa ja jäätelöä. Mutta minkälaista, annos oli ylivoimaisesti paras jälkiruoka mitä olen ikinä syönyt!

Omenapiirakka oli täydellisen "kostea" koostumukseltaan, ei kovin makea, vaan maussa oli selkeästi vihreitä(?) omenista, hieman kirpeä. Annoksen päälle oli ripoteltu hieman tomusokeria, joka puolestaan toi makeutta ja tasapainotti täydellisesti kirpeähkön piirakan.
Lämpimän omenapiirakan vieressä oli jäistä ja herkullista kanelijäätelöä (hieman sorbettityyppistä koostumukseltaan). Omenapiikan, jäätelön ja tomusokerin päälle oli vielä ripoteltu kaakaota sekä lastuja Belgialaista suklaata. Annoksen maut, koostumus, suuutuntuma; kaikki; olivat kertakaikkiaan täydellisesti tasapainossa!

Entäs se hinta? Kyllähän tällaisesta annoksesta olisi voinut maksaa pitkälle toista kymppiä, mutta...vajaat 6 Euroa!

ÄLLISTYTTÄVÄÄ!


Poreilee heti pinnan alla, eli muita käymisen arvoisia paikkoja jotka ansaitsisivat oman tekstinsä:


- Kakkubaari (De Taart van m'n Tante) joka ansaitsisi myös oman tekstinsä, ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!
- Indonesialainen Ravintola (Kantjil & de Tiger) mahtava Rijsttafel valikoima.

- Katuruokakioskit/katukeittiöt ("Jooppie" standit)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti