20.3.2011

Teemalauantai Englanti - Shepherd's Pie

Kerroinkin aikaisemmin että meillä on tapana arpoa tulevan viikonlopun ruoka, tai oikeastaan maa, jonka mukaan ruokaa tehdään. Tälle viikonlopulle sitten nousi Union Jack, ei mikään ennakkosuosikki...

No, hieman tuotti päänvaivaa miettiä mitä lähdetään tekemään, Englantilaiset klassikkoruoat joita haluan maistaa on lueteltavissa puolikkaan käden sormilla. Päädyin kuitenkin valmistamaan Shepherd's pieta.

Shepherd's Pie
Muusi
7 isoa perunaa
maitoa
voita
suolaa

- Tee suurinpiirtein tämänkokoinen paksuhko muusi

1 Sipuli
2 Porkkanaa
2 Valkosipulin kynttä
2 rkl silputtua persiljaa
2 dl herneitä
400g lampaan jauhelihaa
5 dl lihalientä
1 rkl tomaattipyre
voita
vehnäjauhoa
suola
mustapippuri
(Cheddar raastetta, ei pakollinen)


- Paista pienessä määrässä voita pieneksi kuutioitu sipuli ja porkkana (noin 5 min.)
- Lisää silputtu valkosipuli ja paista noin 1 min.
- Lisää lammas ja ruskista hetki. Kun liha on vaihtanut väriä lisää sekaan 2dl lihalientä.
- Keitä hetki ja lisää tomaattipyre, persiljasilppu ja loput lihaliemet. Keitä kunnes neste on haihtunut noin kolmannekseen.
- Lisää herneet
- Lisää 1 rkl beurre manieta (hiero voita ja vehnäjauhoa käsin yhteen) suurusteeksi ja keitä pieni hetki max. 5 min.

- Voitele noin 20cm uunivuoka ja kaada pohjalle kastike
- Lusikoi päälle perunamuusi tasaiseksi kanneksi ja ripottele päälle cheddar raastetta jos haluat.
- Paista 190-200'C:ssa 32min.

Sangen OK sapuskaa, ei ehkä suurin kulinaristinen virstanpylvääni mutta kuitenkin. Kyse ei niinkään ole huonosta mausta, vaan siitä että kovin harvoin tulee laitettua mitään laatikkotyyppistä safkaa. Ja tulee kovin kovin kovin harvoin laitettua lampaasta mitään.

Ruokajuomaksi sopi hyvin tietysti Fullersin London Pride. Tästä Bitter Alesta löytyi muuten jopa jälkiruoka-triflelle loistava pari, oluen hedelmäisyyys nousi ihan uuteen potenssiin. Ei tulisi ihan ensimmäisenä mieleen.

Tästä saisi helposti vähän hienomman version kun kasaisi annoksen lautaselle, laittaisi shepherd's pien päälle pienen kiekon vuohenjuustoa ja laittaisi päälle vielä herneenversoja. Ruokajuomaksi joku mukava Chenin blanc tai jo hieman tallintaustaa saanut Cabernet Franc tai Cabsav. Miksei Sancerre tai Pouilly Fumekin. Chenin Blancissahan on aina pieni riski kypsymisvaiheesta riippuen, mutta kaiken osuessa kohdalleen tämä varmasti "natsaisi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti