27.3.2011

Teemalauantai: Chile (ja pari sanaa chilistä)

Chile:
Piti kirjoittaa taas teemalauantaista, tällä kertaa purkista nousi Chile. Oli hieman hankalaa etsiä tietoa Chileläisestä ruokakulttuurista, joten päädyimmme tekemään Ensalata Chilena alkusalaatin, Completo-tyyppisen hotdogin, Barros Luco Pihvileivän ja Empanada de Hornon (Oikeastaan Empanada Gallega). Eli Chileläistä "pikaruokaa" koko satsi.

Ensalata Chilena oli periaatteessa perinteinen tomaatti-sipuli-chili-salaatti jossa sipuli ryöpätään pikaisesti, ja salaatin päälle puristetaan mielen mukaan sitruunamehua. Chilinä käytin Vihreää Dutchia ja Aji Benitoa. Chileläinen Completo hodari on muuten perinteinen hodari, mutta täytteeksi vähän erilaiset täytteet. Keitettyä nakkia, karamelisoitua sipulia, avocadoa, tomaattihaketta, sitruunamehua, sinappia, majoneesia ja El Yucateco vihreäää Habaneropyrettä (muukin hot-sauce käy).


Barros Luco on perus pihvileipä, joka on ryyditetty valkosipulilla, chilillä (punainen Dutch), kuminalla ja Moterey Jackilla (Koska en löytänyt mistään Monterey Jackia, käytin Valion Luolamiestä). Niin, ja päälle tilkka viinietikkaa.

Empanadasta tuli herkullinen. Taikinaan en mene sen tarkemmin kuin että netistä löytyy hyviä ohjeita (lue: vaimoni teki perustaikinan, joka olikin tooooodella hyvä). Periaatteessa kai voisit tehdä jonkin tyyppisen Calzonen pizzataikinasta joka olisi vähän tähän suuntaan. Täytteenä on keitetty kananmuna, paprikajauheella maustettu jauski, oliivi, sipuli ja chili. Chile ansaitsisi huomattavasti laajemman kuvauksen ruoista jotka olivat hyviä ja persooonallisia, ehkä jopa suosikkini näistä teemalauantaista. Huomasin kuitenkin keväään tulleen ja ensikesän sadonkin lähtevän valmistumaan.

Chili:

Huomasin että Capsicum Pubescens Ultra Pube oli pamahtanut täyteen kukkia! Ei muuta kun pensseli käteen ja pölyttämään niitää, siitepölyä kukista irtoaa mukavasti.Lisäksi talvehtinut ja mukavaan 270cm kokoon kasvanut Capsicum Baccatum Aji Amarillo on kasvattanut valtavasti oksia, ja on täynnä nuppuja myös koko kasvi!Myös moni tämän talven Chinensekin on jo alkanut kukkimaan vaikka kasvit ovat vielä melko pieniä. Moni kotikasvattaja nyppisi nuput pois vielä tässä vaiheessa, mutta ajattelin antaa kukan kukkia, jos energia ei riitä podien kasvattamiseen niin sitten ei riitä.

2 kommenttia:

  1. Loistava idea tämä Teemalauantai, meilläkin monesti viikonloppuisin kokkaillaan eri maiden ruokia :) Chile onkin ollut jo kauan haaveideni matkakohde!

    VastaaPoista
  2. Kas, täällähän on kommenttejakin (pitääkin alkaa katsomaan näitä sivuja tarkemmin)!

    Joo toi on hauskaa. Koko etelä-Amerikka kiinnostais kovasti.

    Olen huomannut että mikä tahansa on mahdollista kun vaan alkaa toteuttamaan haaveitaan.

    VastaaPoista