29.4.2011

Skål!

Näin Valpurin alla lienee syytä luoda katsaus kuohuvien maailmaan.

Astuin työelämään tuomalla maahan viinejä, muita alkoholijuomia, elintarvikkeita ja tarvikkeita kymmenisen vuotta korkealaatuisia alkoholijuomia eräässä mukavassa maahantuontiyrityksessä (mistä on kiittäminen kiinnostukseeni viinien ja ruokien liittoon). Vuosien varrella työssä, messuilla ja kotona maistelemieni viini ja alkoholijuomien määrä on tastingnotesien ja varovaisen arvioni mukaan noin 5500-6000 tuotemerkkiä (mukana on siis myös eri vuosikerrat). On siis aika laittaa jonoon muutama parhaiten mieleenjäänyt kuohujuoma joita suosittelen Valpurin viettoon 2011.

Tämä onkin vaikeaa, olen nyt tunninverran miettinyt mikä ansaitsisi päästä tänne, maailmassa on niin paljon eri tilanteisiin sopivia viinejä! On edullisempia ja kallimpia Agusti Torellon koko rangesta yksittäisiin pienien ja vähän isompien viinintuottajien helmiin. Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut  istuu tilanteesta riippuen siinä missä Taittingerin Brut Réservekin.

Ehkäpä suosittelen mielenkiintoista Nicholas Feuillatten Réserve Particulière Brut tai Pierre Petersin Blanc de Blancs Extra Brut jos haluat hieman panostaa, mutta myös persoonaa; budjettiversiona vaikka Marqués de Monistrol Selección Especial Semi Seco tai Le Marchesine Franciacorta Brut.

Jaa, nyt nousee mieleen, ehdottomasti Ceretton Moscato d'Asti, Piemontelaisen viinitalon herkullinen kuohuva jälkkäriviini. Makea ja persikkainen viini jossa mukava mousse. Ehdoton mansikoiden tai vaikka juustokakun kanssa!

Aikoinaan hommasin häihini pienen Emilia Romagnalaisen La Stoppan Malvasia Dolce Frizzantea joka on jäänyt mieleeni yhtenä parhaista kuohuviineistä.

Vaikka yleensä pidän erittäin kuivista kuohareista ja samppanjoista, tämä makea viini lyö laudalta kaikki muut (kenties hyvillä muistoilla häistä on tässä osansa).

Oikeastaan tämä on pirskahtelevan viinin ja kuohuviinin välimaastosta jossa elementit lähes täydellisesti kohdallaan. Makea mutta silti raikas ja tasapainoinen, monikäyttöinen joka taas toimii suklaakakkujen ja juustokakkujen kanssa siinä missä salaateillekin ja juustoille, ja ehdottomasti prosciuttosiivujen kavaljeeriksi. Pienet ja vikkelät kuplat saavat aikaan mukavan suutuntuman ja moussen. Mutta tätä ei tietääkseni saa enää mistään.


Ähäkutti!

1 kommentti:

  1. Omaan Valpurin aaton ja -päivän settiin kuuluu pekoniin ja Porlammin osuusmeijerin mustaleimaemmentaliin käärityt grillatut Krakovalaiset ja Franfurterit sekä savulohitahnaleivät, bruscettat ja perunasalaatti (johon muuten tuli vuoden ensimmäistä kertaa oman maan tuotoksia, ruohosipulia!) joka huuhdellaan alas hyvän hinta-laatu suhteen omaavalla Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut:lla. Munkkien ja donitsien seuralaiseksi kokeillaan yllämainittua sekä kaapin perältä löytynyttä tuntematonta Malvasia rosé Le Anse Dolce Spumantea. Ja kinuski-jäätelö-karpalo setti.

    Illan mittaan mukaan tulee varmasti naatiskeltua vähän muutakin, Jamaican blue mountainia, pikku siideritesti(?) ja kaikkea pientä mukavaa (parempi ettei suunnittele kaikkea etukäteen).

    VastaaPoista