16.4.2011

Kevättä ja chilimeininkiä

Montako chilin/tomaatin taimea kuvassa? 34
Sacre Bleu! 243cm! Baccatum lajin Aji Amarillo on tänä vuonna kovassa vedossa. Amarillo on mielestäni ehkäpä mielenkiintoisimpia chilejä joita olen viljellyt, makea, maukas ja sopivan tulinen noin ihan aloittelijallekin makuun. Aji Amarillo on lähtöisin Perusta ja on lähinnä keittiön peruschiliä etelä-Amerikassa, hyvin suurikokoinen ja näyttävä huonekasvi joka näkyy talvehtivan täälläkin sisätiloissa ilman mitään ongelmia.

Aji Amarillo
Kovassa kasvussa on myös talvehtinut mysteerichili, näyttää kovasti Baccatumille, todennäköisesti se on Starfish. Kerrassaan herkullinen ja erittäin makea tähden muotoinen chili joka maistuu makealle omenalle reunalta, ja mitä lähemmäs keskustaa edetään, mukaan tulee tulisuutta. Mutta ei kovin tulinen tämäkään. Tämä on kotoisin Brasiliasta, mutta kuten muutkin Baccatumit, talvehtii helposti Suomessa ja on pienihoitoinen eikä ötökkäaltis.

Meillä on päädytty sellaiseen ratkaisuun että Chilit kasvavat näin alkuvuodesta ja talvehtimisaikaan huonekasvien seassa ja toimivat sisustuselementtinä, joskin koko alkaa kesää lähestyttäessä muodostamaan pientä ongelmaa.

Kukkiva Ultra
Ilon aihe on myös tänä vuonna hyvissä ajoin kukkimaan alkanut Pubescens Ultra Pube joka pukkaa jo podiakin. Ultra Pube on helvetillisen tulinen, johtuen pääasiassa sen erittäin paksusta hedelmälihasta ja runsaasta kapsiiniyhdisteiden määrästä. Tämän läheinen serkku, satoisa Turbo Pube, on myös ilahduttavan hyvässä kasvussa. Nämä kaverit ovat Ecuadorista, Turbo tomaattimainen, oranssi, Ultra puolestaan omena/marjamaisempi ja punainen.

Ramiro tilanne on ryöstäytynyt täysin lapasesta, kukkaa ja paprikaa pukkaa mukavasti. Nämähän kaikki varmasti tietävätkin "tavallisena" suippopaprikana, erittäin makeita ja isoja.

Piileskelevä podi
Chinense lajin Habaneroja ja hybrideitä on useita erilaisia, sekä niiden eri sukupolvia. Sekä uuutena lajikkeena Chinense Pimenta de Cheiro. Tätä en olekaan ikinä maistanut, odotan mielenkiinnolla.

Tomaatit ovat kuitenkin suurin yllättäjä. Kasvamassa on Delizie Hybridi, jota kasvatin viimevuonna ja totesin erittäin hyväksi, noin 200g painoinen pihvitomaatti, jossa on vain vähän siemeniä ja paljon makeaa tomaattilihaa.

Toinen lajike on makeahko Roma luumutomaatti, ja kolmanteja kasvaa itselleni uusi tuttavuus. Löysin suklaatomaatteja Cittarista ja ostin yhden josta otin siemenet talteen, kuivasin, idätin ja aloin kasvattamaan. Sehän onnistuikin yksinkertaisesti! Yläättävää näissä tomaateissa on siis että jo nyt mittaa on reilusti yli puolimetriä, ja ikkunalla alkaa olemaan ahdasta...onnksi kohta pääsee kasvihuoneeseen (siellä on mukavat 26'C lämmintä vaikka vieressä on vielä kauheat kinokset. Yöllä sitten on vähän eri asia kun tulee pakkasta...no, pari viikkoa vielä ja koekaniinit kasvamaan).

Yrteistä ja lopuista kirjoitan tuonnempana. Yritin vain kertoa että vaikka kerrostalossa pystyisi näitä kasvattamaan ongelmitta ja niitä voi käyttää vaikka sisustustarkoituksiin ikkunalaudalla. 

Että jos ei ole vielä niin nyt samantien rairuohot mäelle ja tilalle minitomaattia tai joku mukava pikkuchili!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti