29.12.2011

Chilin kasvatus 2012 - Teemana Meksiko

Hëllo.


Taas on tullut aika laittaa ensivuoden chilit itämään.


Tänä vuonna aion mennä teeman mukaan pääosin Meksikolaisella setupilla, vähän miedommin, ja laitan itämään (Pasila) Chilaca, Anaheimiä ja (Ancho) Poblanoa jotka tarttuivat mukaan Kalifornian kukkuloilta kesältä. Koska tuo on niin niukka setti ja kyllähän sitä muutakin pitää olla kuin Annuum lajin chilejä, pitää sitä luonnollisesti täydentää. hieman. Chinensistä pääsevät murhaava Madame Jeannette ja Davie Peach Habanero, Annuumia hieman lisää perus Bell Pepperin, Ramiron ja Cayennen muodossa. Ja tietysti Jalapenoa.
Jos muuten jollakulla on Guajilloa tai erityisesti Cascabeliä, voisin olla kiinnostunut esim. vaihtamaan. Mulla on suht hyvä varanto tossa esim Rocotoja, Cristalleja, Star Fisua, Championeja ja Amarilloja vaihdossa (ja paljon muuta).


Talven yli olen talvehdittanut yhtä Amarilloa (joka tosin on henkitoreissaan, hyvin kasvanut kuitenkin jo vissiin 4-5 vuotta ja tuottanut monta kiloa satoa), Ultra- ja Turbo Pubet sekä Dutch-Habanero hybridi. Pimenta de Cheiro tuskin selvinnee edes Helmikuulle.


Idätykseen olen jo vuosia käyttänyt omaa konstia, jossa pilkkikuva rasiaan laitetaan hieman (hyvin vähän!) vettä lokeroiden pohjalle ja pala talouspaperia päälle niin että paperi kostuu. Paperin päälle siemen ja rasian kansi kiinni. Rasian laitan saunan lauteille, meillä kun on saunassa yleensä koko ajan noin 25'C lämmintä (Ja tietysti kun saunaa lämmitetään pitää rasia ottaa veks). Tällä konstilla paperi luovuttaa hyvin kosteutta siemenelle koko ajan, ilman että se lilluu vedessä. Näin olen päässyt hyviin prosentteihin itämisen suhteen, pitää vain tarkailla ettei hometta muodostu (tuuleta rasiaa välillä).

Täältä tähän, palaan asiaan kun siemenet itävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti