Pähkinäinen lohisalaatti |
Olin taannoin mummini
luona käymässä. Koska mummini on maailman paras ruoanlaittaja, erityisesti
lihapullien mestari, päätin vähän pyytää opastusta ja vinkkejä ruoanlaittoon.
Ja niitähän tulikin mukavasti, mitä yksinkertaisempaa, sitä parempaa, noin summattuna.
Pää on täynnä
kirjoitettavia juttuja, mutta tekstin tuottaminen tuntuu hankalalta juuri
tällähetkellä. Writer's block?
Niin tai näin, tässä
kuitenkin muutamia viimeaikoina tehtyjä juttuja.
Uunijuustoa |
Mummi oli juuri saanut
joltain paikalliselta maanviljelijältä juuri poikineen lehmän maitoa,
ternimaitoa siis, ja kuulin mummini suusta ohjeet jotka hän oli kuullut
vanhemmiltaan joskus 1930-luvun puolessa välissä, kuinka tehdään uunijuustoa ko
tavarasta. Siinä on perinteitä kuulkaa! Inspiraatio nousi heti ja tuli
ajatuksia kuinka ruoan voisi helposti päivittää 2000-luvulle, pienin
Espanjalais-vivahtein…Mutta en mielellään menisi tuota alkuperäistä
sorkkimaan, perinteet eivät ole paha asia. Toisaalta, joskus perinteet seisovat
kehityksen tiellä kuten itse sanon. Tradition often stands on the way of
progress. Ehkä perinteitä pitäisi päivittää? Normaali evoluutio. Mutta pitää
niitä vaaliakin, jos ei tiedetä mistä on tultu, ei tiedetä minne ollaan
menossa. Ennen kuin juttu menee ihan pseudofilosofiseksi höpinäksi jatketaan.
Keittiöpiplia |
Yksi aarteista mitä
selailin oli Keittotaitokirja vuodelta 1934, ensimmäisiä painoksia siis. Itselläni
on divarista löytynyt vuoden 1947 päivitetty versio ko kirjasta ja arvostan
kirjan jopa korkeammalle kuin Laroussen Gastronomiquen.
1934 käytettiin
inkivääriä, kapriksia, majoneeseja jne, hämmästyttävän modernia ruoanlaittoa
ajakseen, joskin paprika ilmestyi vasta tähän 1947 versioon. Paljon aineita
joita nykyään pidetään monessa paikassa eksoottisina ja moderneina. 60-70
luvulla on täytynyt tapahtua romahduksen Suomalaisessa ruokakulttuurissa!
Näyttäisi että tuohon
aikaan Suomessa oli jopa jonkin asteinen voileipäkulttuuri! Voikkarimiehenä
arvostan suuresti. Lisäksi kirjaa selaillessa huomaa että mitään ei heitetty
hukkaan, eläin käytettiin hännästä kärsään kokonaan. Olisi mielenkiintoista
ollut olla kokki vaikka hotelli Kämpissä 20-30-luvulla. Tai olisi mukavaa olla
kokki ylipäätään, huomaan että ruoanlaitto on nykypäivänä kutakuinkin ainoa
asia joka saa rentoutumaan ja unohtamaan budjetit, toimitusvarmuudet ja
kiireen.
Chilit kukkivat. Ultra Pube. |
Taas karkaa lapasesta, takaisin aiheeseen. Mutta vielä; ihmetyttää
mitä 30-70-lukujen välillä tapahtui? Sota? S-ryhmä, vakuumituotteet,
valmiseinekset ja laiskuus. Tai ei laiskuus mutta täkäläinen tehokkuusajattelu,
miten päästä halvimmalla ja helpoimmalla.
Tuon jälkeen olenkin
runsaasti keskittynyt taas yksinkertaistamaan ruokia ja rakensin itselleni
pienen nurkkauksen jossa kasvaa parikymmentä chililaatua, muutama tomaattipuska
ja yleisimmin käytettyjä keittiöyrttejä. Rakuuna, timjami, persilja, minttu,
korianteri, ruohosipuli ja niin edelleen. Salaatti.
Vihreitä terttutomaatteja |
Männä viikolla
yksinkertaisuudessaan sangen hyvä esimerkki, Kotitilan puutarhan Mimis
versoseos jossa ketunleivän kokoisia paksoi, mizuno ja sango lehtiä, jotka vaan
huuhdotaan. Sekaan vihreää paprikaa (vihreästä tulee pähkinäinen klangi) ja valurautapannulla
pienessä voimäärässä paahdettua hassel ja cashewpähkinää (punnitse ja säästä)
sekä paahdettuja valkosipulilastuja. Päälle hieman tartakastiketta (pilko 1 Herkkumaan
suolakurkku, ½ vihreä omena, ½ sipuli pieneksi ja lisää 1-1½ dl Hellmansin
majoneesia & sekoita) ja neljännes savulohifileestä. Niin ja tehtiinhän tuohon kylkeen vielä parmesankuorrutettuja paahdettuja lapinpuikulaperunoita.
Lohen ja tartarinjämäleipä |
Ylimääräisestä lohesta
ja tartarkastikkeesta tuli oiva tahna, kun porasi sauvasekoittimella aineet
tasaiseksi tahnaksi, lisäsi saaristolaislimpun päälle ja tuunasi kapriksella,
kananmunansiivulla ja parmesanlastulla. Tai vaan pursottamalla
kananmunanpuolikkaalle. Tätä kelpaa tarjota vaikka juhlissa!
Vielä maininta hyvästä hellepäivän juomasta jonka kaivoin jostain esille.
Nimittäin Mansikkadaiquiri. Daiquiri hakkaa mennen tullen margaritan. laita blenderiin puoli pussia pakastemansikoita, 3 limen mehu, 1 dl hyvää rommia ja pari ruokalusikkaa (tai maun mukaan) tomusokeria. Toimii.
Syntyihän sitä tekstiä kun puristi!
New Orleans Hurricane, Mojito, Margarita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti