16.2.2010

Slaavilaisia tunnelmia


Hösök Tere! Koska vallalla on tapa kutsua kaikkea ruokaa mihin käytetään paprikaa Unkarilaiseksi, aion kertoa Unkarilaisesta makkarapadasta. Voisin kutsua ruokaa myös Sosialistiseksi Kansanpadaksi, mutta taidan kuitenkin pitäytyä aiemmassa nimiehdokkaassa turhien sekaannusten välttämiseksi.

Kun muutamia vuosia sitten suoritimme pienimuotoisen itä-Euroopan ekskursion, törmäsimme Unkarin - etelä-Slovakian nurkilla pitkälti tämäntyyppiseen ruokavalioon. Ruoat olivat varsin usein tomaattipohjaisia, paprikaisia, valkosipulisia patoja; hyvin yksinkertaisia mutta voimakkaita ja selkeän makuisia. Pelkkä pata ja pala paikallista tuoretta leipää riitti mainiosti ateriaksi. Ja tilkka viiniä jos toinenkin. No, asiaan...

Sen sijaan että tekisin perinteisen makkarastroganoffin, teen kermaisen version, joka toimii erinomaisesti tilanteessa kuin tilanteessa, erityisesti kun palaa ulkoa pakkasesta sisälle.

Unkarilainen makkarapata
Balkaninmakkaraa ½ tankoa (~250g)
3 tomaattia (esim Roma)
1 iso sipuli
3 kynttä valkosipulia
1 paprika
2 tl paprikajauhetta
(chiliä maun mukaan jos haluat)
mustapippuria (murskattu)
suolaa
1 tl sokeri
1 rkl Dijon sinappia
2 dl Ruokakermaa (15%)

- Pilko Balkan vajaan sentin kokoiseksi kuutioksi ja ala paistamaan kasarissa
- Pilko tomaatit, sipuli, valkosipuli ja paprika pieneksi silpuksi ja lisää makkaran sekaan ja paista kunnes kasvikset pehmenevät (~5 min), älä päästä kasviksia ruskistumaan
- Lisää paprikajauhe, mustapippuri, suola ja sokeri kasariin ja sekoita (lisää tässä vaiheessa myös chili jos käytät)
- Lisää kerma ja Dijon sinappi ja sekoita
- Hauduta kannen alla keskilämmöllä 15-20 minuuttia

Nauti esim tuoreen maalais/ohraleivän sekä hyvän juuston kanssa. Ja tilkka valkkaria.

Sangen hyvä perus-setti viikolla, yksinkertainen ja nopea valmistaa töitten jälkeen. Sikäli kun en laskenut aivan väärin, 4 annoksen ravintosisältö on yhteensä 993 kcal.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti