6.2.2010

Itämaisia vaikutteita



Lauantai on viikon paras päivä. Usein aloitan jo torstain nurkilla suunnittelemaan Lauantain (ja myös sunnuntain) ruokia. Tänään vuoroon pääsee Aasialaisvaikutteinen ruoka.

Aasialainen ruoka ei välttämättä kuulu suuriin suosikkeihini, mutta muuttamalla reseptejä itselleni sopiviksi; tai keksimällä itse Aasialaisvaikutteisia reseptejä; olen muutaman kerran onnistunut raapimaan kasaan sangen kelvollista apetta. Aasialaisessa keittiössä pidän vähiten ruoka-aineiden tekstuurista ja koostumuksesta, suutuntumasta.

Pehmeät ja etenkin joustavat ruoka-aineet aiheuttavat lähinnä kylmänväreitä vaikka ominaisuus usein kertoo hedelmäisyydestä ja mehukkuudesta. Myös Aasialaisessa keittiössä usein tukahduttavan suuri eri raaka-aineiden lukumäärä ei miellytä itseäni. En etsi ruoasta välttämättä harmoniaa ja viiden perusmaun ehdotonta tasapainoa, ennemminkin robustia mutta selkeää voimaa. Ruoan jokin ominaisuus saa mielummin dominoida annosta kunhan annos on yksinkertainen. Mielestäni yksi proteiini ja kaksi-kolme kasviraaka-ainetta riittää takaamaan ruoan yksinkertaisuuden ja hyvät perusmaut.

Omaan makuuni on ennemminkin napakampi koostumus ja konsentroituneempi kastike/liemi ja selkeät voimakkaat maut. Vierastan hieman imeliä makuja ja olen kallellaan enemmän suolaisempaan suuntaan. Suolaa on silloin sopivasti kun sitä on hieman liikaa.

Tänään teen sahramiriisiä, jolle löytyy kymmeniä eri versioita ympäri Intiaa. Oma versioni on hyvin pelkistetty mytta mielestäni maukas. Pelkistetyn riisin lisäkkeeksi sopii hedelmäinen porsas-curry ja juomaksi lassi. Jälkkäriksi paistettuja ananaskiekkoja ja vaniljajäätelöä. Tämä satsi riittää joko yhdelle viikonlopuksi tai 4 hengelle illaksi.

Sahramiriisi
(Valmistusaika 25 min)
1 kpl sipuli
2 rkl voita
2 dl riisiä
5 dl liha- tai kasvislientä
0,25 g sahramia

1. Sulata voi kasarissa, pilko sipuli ja lisää kuumaan kasariin voin kanssa.
2. Kun sipuli on pehmennyt kasarissa, lisää mukaan riisi ja kuullota kunnes sipuli on läpikuultavaa.
3. Lisää sahrami, sekoita nopeasti ja lisää sitten liha/kasvisliemi.
4. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla kunnes neste on imeytynyt riisiin.


Hedelmäinen peruscurry
(Valmistusaika 70 min)
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
pikkusormen pään kokoinen pala (tai vastaava määrä jauhetta) inkivääriä
1 tl korianteria (tai 4-5 korianterin marjaa)
reilu ½ tl kurkumaa
reilu ½ tl jeeraa (juustokumina)
reilu ½ tl garam masalaa (tai "curry" maustetta)
1 tl paprikajauhetta (tai tulisempaa, oman maun mukaan)
1 dl paseetattua tomaattia
pikkupurkki tomaattipyrettä
sokeria
öljyä/voita
vettä
suola
3 dl kookosmaitoa
Iso ananasrengas
(halutessa chiliä maun mukaan, esim kuivattuja halkaistuja chilejä (näitä kasvatan itse, samoin kuin yrtit, tähän palataan varmasti vielä useaan otteeseen...)
puoli kiloa possun suikalelihaa


1. Paista suikaleliha pikaisesti pannulla ja laita se sivuun odottamaan.
2. Kuumenna loraus öljyä/voita (n. 4 rkl) pannulla, lisää pilkotut sipulit ja paista keskilämmöllä kunnes sipulia alkaa ruskistumaan (älä kuitenkaan anna ruskistua).
3. Lisää silputtu valkosipuli ja inkivääri ja paista noin 1 min.
4. Lisää kurkuma, jeera, garam masala, paprika ja murskatut korianterin marjat ja paista vajaan minuutin ajan.
MUISTA SEKOITTAA KOKO AJAN ETTEI MIKÄÄN PALA.

5. Lisää 2,5 dl vettä ja keitä 10 minuuttia
6. Lisää paseerattu tomaatti ja pyre ja ripaus sokeria, lisää chilit ja hauduta muutama minuutti. Jos käytät kuivattuja chilejä jätä ne kokonaisiksi, jos tuoreita niin pilko hienoksi silpuksi.
7. Lisää kookosmaito ja lihat ja hauduta keskilämmöllä. Käytännössä kai parikymmentä minuuttia riittäisi, mutta mitä kauemmin hauduttelee (itse haudutan noin tunnin, riippuu vähän kuinka paksua curryä haluan), sitä parempaa tästä tulee. Muista sekoittaa silloin tällöin.

8. Pilko ananasrengas kastikkeen sekaan ennen tarjoilua isohkoiksi palasiksi ja anna hautua pari minuuttia.
Jos käytit kuivattuja chilejä, poista ne kastikkeesta ennen tarjoilua.
Jos haluat hifistellä niin hae kylkeen vielä Naanleipää.


Lassi (simppeli)
(Valmistusaika 47 sekuntia)
1/3 lasia mehua (tässä tapauksessa verigreippi)
2/3 maustamatonta jogurttia
2 jääpalaa

sekoita aineet


Paistettu Ananas
(Valmistusaika 10 minuuttia)
Ananas
2 rkl fariinisokeri
2 rkl voi
Vaniljajäätelöä

1. leikkaa ananaksesta kiekot
2. Sulata voi paistinpannulla
3. lisää fariinisokeri pannulle ja sekoita
4. lisää ananaskiekot pannulle ja paista pikaisesti
5. Laita lautaselle ja kuuman ananaksen päälle pieni pallo vaniljajäätelöä.


Tämä voi vaikuttaa pitkälle ja monimutkaiselle aterialle, mutta ei todellakaan ole sitä. Jos minä selviän siitä niin varmasti selviät sinäkin. Ensin kannattaa aloittaa pilkkomalla ainekset sopiviksi ja ottamalla kaikki mausteet/aineet esille. Curry kannattaa aloittaa ensin, sitten riisi. Syötyäsi pääruoan voit pitää pikku breikin tai alkaa tekemään jälkkäriä. Aikaa koko aterian valmistamiseen menee pulska tunti - tunti ja vartti, joka sisältää valmistelut.



Niin joo, meinasi unohtua, lopuksi AINA pieni kupillinen mustaa kahvia/espressoa ja reilu fingerpori hyvää rommia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti