20.2.2010

Soosia

Italiassa ollessani tapanani oli aina ennen päivätirsoja siemasta pulska fingerpori jääkylmää Limoncelloa kitusiin. Ja miksei herätessä myös. Ja joskus siinä välilläkin. Noo, kuitenkin, tapa tuli mukana Suomeen ja olen pitänyt siitä lähtien huolen siitä että jääkaapista löytyy aina juomaosastolta kylmää skumppaa, limoncelloa ja karpalolikööriä.

Limoncellon ja karpaloliköörin tekeminen ovat sangen hauskaa puuhaa. Kesällä limoncello toimii virkistävämmin, talvella taas pidän enemmän karpalon mausta.


Limoncello

9-10 sitruunaa
70 cl (pullo) kirkasta maustamatonta viinaa
70 cl vettä
7 dl sokeria (ei ruskeaa sokeria)

Vaihe 1:
- Pese sitruunat hyvin
- Kuori sitruunoista keltainen osa pintaa kuorimaveitsellä (mahdollisimman vähän sitruunan valkoista osaa)
- Laita kuorisuikaleet pulloon/purkkiin
- Kaada päälle kirkas viina ja peitä astia elmukelmulla tiiviisti
- Anna juoman olla kelmulla peitettynä huoneenlämmössä kaksi viikkoa, muista sekoittaa juomaa kerran joka päivä

Vaihe 2 (2 viikon kuluttua):
- Sulata sokeri veteen ja kiehauttamalla nopeasti
- Jäähdytä neste huoneenlämpöiseksi
- Kaada kirkas viina (nyt seos on keltainen) sekaan ja siivilöi samalla sitruunankuoret pois
- Sekoita
- Kaada juoma pulloon ja jätä jääkaappiin 2-3 viikoksi-kuukaudeksi, juoma paranee jääkaapissa koko ajan


Karpalolikööri

reilut puolikiloa jäisiä karpaloita
70 cl kirkasta maustamatonta viinaa
6 dl sokeria (ei ruskeaa sokeria)
1 pala kanelia
4 kpl neilikkaa

Vaihe 1:
- Sekoita aineet pulloon/purkkiin peitä astia elmukelmulla tiiviisti
- Anna juoman olla kelmulla peitettynä huoneenlämmössä kolme viikkoa-kuukausi, muista sekoittaa juomaa joka päivä jotta sokeri liukenee

Vaihe 2:
- Painele marjat rikki siivilässä ja ota niistä mehu talteen. ´
- Siivilöi/suodata likööri tiheällä siivilällä tai sideharson läpi kunnes juoma on riittävän kirkasta.
- Kaada juoma pulloon ja jätä jääkaappiin 2-3 viikoksi-kuukaudeksi, juoma paranee jääkaapissa koko ajan



Näissä juomissa suurin ongelma on saada ne riittämään siihen saakka kunnes juomat ovat valmiita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti