1.6.2011

Espanjalainen picknick takaterassilla. Grillichorizoa.

Myrskytaivas muutaman vuoden takaa.
Galleriani verkossa
Voiko olla uhkaavampaa keliä? Lämpömittarin elohopea raapi 28'C kun ilma yhtäkkiä pysähtyi ja jostain kaukaa kuului matala jyrinä. Suunnitelmissa oli tehdä maissit, halloumit, makkarat yms perusgrilli setti, mutta keli pakotti toimimaan nopeasti. Nopeasti kasaan jotain grillattavaa ennenkuin alkaa sataa.

Sillävälin kun itse latasin grillin täyteen puuhiiliä ja hieman hikkorilastua ja tuikkasin koko roskan palamaan, vaimoni tökki sisällä puutikkuihin jättiläiskatkaravunpyrstöjä ja pilkkoi robusteiksi paloiksi paprikaa, sieniä ja sipulia, päälle hieman oliiviöljyä, paprikajauhetta, suolaa ja sokeria.


Kun parila oli kuumentunut kylliksi laitoin lämpenemään kymmenkunta pientä Espanjalaista raakachorizomakkaraa (uutuus S-marketissa, en ainakaan ole ennen huomannut) keuumalle puolelle. Samalla lisäsin kasvikset keskilämmölle (lämmönsäätely hiiligrillissäni täällä). Chorizoja grillasin viitisentoinsta minuuttia silloin tällöin käännellen, samoin piti olla tarkkana ettei kasvikset pala ja käännellä niitä sen mukaan (paprikat saavatkin kärähtää hieman).


Kun Chorizo ja kasvikset olivat valmiina, siirsin ne kokoneen "kylmälle" puolelle, jossa ne eivät enää kypsy mutta pysyvät lämpiminä. Samalla laitoin parilan kuumimpaan kohtaan maalaisleipää paahtumaan, jonka päälle penslasin voisulaa jonka sekaan oli silputtu muutama kynsi tuoretta valkosipulia. Ja kääntö leiville ja sama homma uudelleen.

Lopuksi nostin leivät sivuun ja hyvin nopeasti (45 sek per puoli) paistoin parilalla scampivartaat joita penslasin myös valkosipulivoisulalla ja päälle pieni puristus sitruunamehua.


Kesä ja grillikausi on taas täällä.
Galleriani verkossa
Ja kaikki ruoat pöytään, leipien kyytipojaksi luumutomaatteja (Pa amb tomaquet hengessä) ja kulhollinen oliiveita mukaan. Lisäksi mukana oli dippi/kastike partaäijästä (Turkkilainen jogurtti), valkosipulista, yrteistä ja paprikajauheesta tehtynä. Ja seuralaiseksi Icono CabSav 2009, joka istui ruokaan kuin valettu.


Koko aterian laittoon meni noin 30 minuuttia kahdelta hengeltä, oli erittäin maukasta ja yksinkertaista ja väitän tämän olleen aitoEspanjalaisin tekemämme ruoka, vaikka nyt ei ollut mitään teemaa vaan piti vain raapaista kokoon jotain nopeaa ja yksinkertaista. Erinomaista vaihtelua sille pihvi/makkara + maissi + halloumille (vaikka sekin on kyllä erittäin hyvää).


Capsicum Baccatum Aji Benito
Galleriani verkossa
Sananen tuosta Chorizosta, se taitaa olla kesän hitti. En muista pitkään aikaan syöneeni yhtähyvää grillimakkaraa. Koostunut mahtava hieman rakeinen (vähän niinkuin grilliryynäri), maku kuin grillimakkaran ja mausteisen salamin välimaastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti