16.7.2011

Amerikkaa lautasella - Tienpäällä V

San Fran numero 5 - Irkkukahvia ja paljon muuta

***

Aito Irkkukahvi

Aamu aloitetaan tietysti lähtemällä aamiaiselle jonnekin. Seuraavassa vain yksi esimerkki, mutta aamiainen vaihteli, joskus pannukakkua, joskus tuoreita hedelmiä, mutta sangen usein tämän tyyppistä.

Käytiin Buena Vista Cafessa aamiaisella Cable Carilla. Luojan kiitos ehdittiin ennen jonon muodostumista, tähän kaapelivaunuun siis, joka muodostu heti aamusta noin 100m pitkäksi yli tunnin jonoksi. Jos jono on ehtinyt muodostumaan, kannattaa kävellä pari korttelia eteenpäin ja hypätä kyytiin vasta sieltä (jos nyt satut mahtumaan, mutta 1-2 henkeä yleensä mahtuu kyytiin), ihan vinkkinä.

Aamiaismättö
Buena Vista sijaitsee Fisherman's Wharfilla, heti kaapelivaunun päättärin vieressä. Mielenkiintoista oli että paikassa tuputettiin heti aamusta irkkukahvia, no mikäs siinä. Jumalaade miten hyvää! Itseasiassa Irish coffee keksittiin nykyiseen muotoonsa täällä 1952. Kahviin nyt on viskiä lorauteltu kautta aikain, mutta alkuperäinen Irkkukahvin ohje (tulossa yhteenvetosivulle kun ehdin) onkin hieman monimutkaisempi, mutta jessus että se on hyvää! Johtunee oikeanlaisesta kermasta ja viskistä.


Super Duper Burger
No, irkkukahvin kylkeen piti ottaa hieman muruakin, täkäläiseen perusaamiaiseenhan kuuluu paistinperunat, pari munaa, leipää ja tuoretta appelsiinimehua (tuoretta=puristetaan appelsiinista lasiin). Itse otin tuunatun version, munat overeasyna (yhdeltä puolelta paistettu, puolijuoksevana) ja annokseen muutama pekonisiivu chipotlella ryyditettynä. Niin ja paahtiksen tilalle French Toast, voissa rapeaksi paistettu paahtis jonka kanssa kyytipoikana creme fraichen tapaista heavy creamia, vaahterasiirappia ja tomusokeria.


Tällä aamiaisella pärjääkin pitkään iltapäivään.


Pulled Pork Sandwich
Iltapäivällä onkin edessää puoliraskas ateria, yleensä leipää/hampurilaista. Hampurilaiset ovat olleet täällä hieman kuivia meikäläiseen makuun, tarkoitan että pihvi on kyllä mehukas, mutta hampparin välistä puuttuu kaikki kastikkeet (jotka kyllä on kupissa vieressä) ja hampparista puuttuu välistä kaikki vihreä tomaattia lukuunottamatta. Annos tarjoillaan joko salaatin (salaattia on jokatapauksessa lautasella), coleslawn tai friteerattujen sipulirenkaiden kanssa.


Haight-Ashburyn kulmassa käytiin tosimaukkaalla Angus chuck burgerilla, hippityyliin kaikki oli tietysti luomua. Tämä olikin reissun paras purilainen tähän mennessä.

Seafoodia
Bubba Gump Shimp co baarissa Pier 39:llä syödessämme otin Louisiana Po'boyn, ranskiksen joka oli täytetty tuoreilla fritatuilla scampeilla (jättiläiskatkaravun pyrstöillä) ja hotsoosilla (Poppamiehen sooseihin tottuneelle nämä hotsoosit ovat silmätippoja, ellei erikseen pyydä vähän tiukempaa). Bubba Gumpin omisti Paramount, ja vaikka safka oli ihan OK, en nyt varsinaisesti hyppinyt riemusta. Täällä on tullut syötyä enemmän kuin koskaan seafoodia, rapuja, katkarapuja jne.


Leipänä menee sangen usein joko BLT tai "kinkkuvoikkari" joka haetaan kaupan delitiskiltä. Nämä deli-sandwichit ovatkin olleet ihan huippuja tähän mennessä.

Keller Burger
Iltaisin on yleensä käyty syömässä vähän paremmassa paikassa hampparit tms. Kävimme Hubert Kellerin Burger Barissa hampparilla, piti ottaa Kobe beef burger, mutta se tarjoiltiin hanhenmaksan kanssa (itsehän en sitä lintua voi syödä), joten otin Huber Kellerin signature burgerin. Buffalo pihvi, karamelisoitua sipulia ja sinihomejuustoa, vieressä kastikkeena kupillinen punaviinireduktiota ja superhyvät ranut. Vähän high-endiä siis. Tämä itseasiassa oli tosihyvä, mutta rouvan syömä kanahamppari oli kuulemma täysin luokaton, näytti kyllä tosi kuivalle. Eli laatu vähän driftaa eikä oikein kohtaa hintaa kaikessa (ei tämä silti kallista ole). Sikahyvät Gin Toniccit täällä kumminkin.


Kun vertaa Burger Baria yläkerrassa (Nämä molemmat ovat Macy'sin yläkerroksissa, maisemat kohti laskevan auringon valossa kylpevää Union Squarea) olevaan Cheesecake Factoryyn ei tarvi ihmetellä miksi sinne on aina 60 min jonoa ja tänne ei. Myös Cheesecake factory ansaitsee oman postauksen joten siitä lisää tuonnempana.

Suklaata Suklaata!
Siinä siis käytännössä päivän ateriat. Toki aamiainen vaihteli, joskus pannukakku/crepejä. Päivällä joskus Meksikolaista (Meksikolainen safka on todella hyvää ja tietysti autenttista täällä, siitä oma kirjoitus tulevaisuudessa).

Jokatapauksessa, kuten olen jauhanut, ruokaa leimaa tuoreus ja terveellisyys kautta linjan. Vaikka olen syönyt "riittävästi", kotona vaaka osoitti painon itseasiassa pudonneen pari iloa!

Ja vaikka olen kirjoittanut paljon hampurilaisista ja leivistä, syödään täällä toki muutakin, mutta sangen usein se on sormin syötävää jossa on periaatteessa taikinalätty jonka sisällä lihaa ja kasviksia. Oli sitten Kiinalaista, Vietnamilaista, Tostadaa, Hampurilaista, Calzonea. Tosin tämä Street Food taitaa olla meidän juttu enemmän.

3 kommenttia:

 1. pitääpä taas hieman päivittää tilannetta.

  Safkaosastolla tilanne on niin sanotusti vakiutunut, dinereissä syödään pitkälti samojen listojen tuotteita. Samat hampparit, leivät, salaatit jne. Ja kun aivan ydinkeskustasta lähtee hieman kauemmas lähiöön hinnat laskevat rankasti ja ruoan laatu paranee myös.

  On ollut muuten yllätys että kaupunkialueella en ole törmännyt yhteenkään ketju roskaruokapaikkaan, mäkkiin, huttiin, B.K.:iin tms.

  Ei maar, nyt Kellerin Hubertille Kobe pihville. Palataan tuonnempana.

  VastaaPoista
 2. kobe jäi suunnitelma asteelle ja mentiin buffalolla. Ehkä huomenna cheesecake factorylla...

  VastaaPoista
 3. Ei jumal#%&*, nyt on ihan pakko kommentoida täältäkäsin kun sattui osumaan silmään uutinen\artikkeli http://
  m.iltalehti.fi/?&d=0704&p=vapaa&id=2011070313998167

  uutisesta jää omaan mieleeni kuva että alhainen lihapitoisuus tai jopa 0% lihaa makkarassa olisi jotenkin hyvä asia. On täysin huuhaa puhetta myös nuo uutisessa mainitut korkeimmat lihapitoisuudet, puhumattakaan korkean lihapitoisuuden nostamasta rasvamäärästä. Sehän on aivan päinvastoin!

  Jos lihateollisuuden tutkimuskeskuksen ryhmäpäällikkönä on tuollaista laukova kaveri niin ei voi kun ihmetellä mitä hel%#+?&ä on tekeillä. Minkälaisissa käsissä elintarviketeollisuus oikein on?

  "Moni pitää vähemmän lihaa sisältävistä makkaroista, koska niiden pureskelu on helpompaa." Huh huh

  VastaaPoista