14.1.2012

Teemalauantai: Sahramijäätelöä ja Kebabia. Iran.

Johan on! Teemalauantaiksi pätkähti Iran!

Alkuun Iran vaikutti kovin haastavalle, mutta Persialainen köökki olikin mitä mahtavin inspiraation lähde! Persialaisen keittiön inspiroimia safkoja tulen ehdottomasti tekemään jatkossakin.
Aloitetaan jostain yksinkertaisesta, riisiä, Shish-kebabia ja sahramijäätelöä.

Riisilisäke
Basmatiriisiä
Vettä
- Liota Basmatiriisiä puolituntia vedessä.
- Laita liotetut riisit metallisiivilään, siivilä kiehuvan kattilan päälle ilman että riisi koskettaa vettä ja anna olla kannen alla kunnes riisi tuntuu kypsälle (noin 35 minuuttia).



Vartaita
Shish Kebab
400g Naudan palapaistia (tai lammasta)
1 Sipuli
1 Paprika
3 kynttä valkosipulia
persiljaa
minttua
suolaa
pippuria
½ lime
oliiviöljyä
- liota 4-6 tuntia puisia varrastikkuja vedessä.
- Naudan palapaisti marinoitumaan 4-6 tunniksi marinadiin jossa on 3 kynttä puristettua valkosipulia, reilu tukko silputtua persiljaa, reilu tukko silputtua minttua, suolaa, pippuria, limemehua ja oliiviöljyä.
- Palastele paprika ja lohko sipuli
- Töki lionneisiin vartaisiin vuorotellen lihaa, paprikaa ja sipulia
- Grillaa hiilillä kauttaaltaan
(Grillaa samalla luumutomaatteja kylkeen)


Valmis annos: Riisiä, vartaita,
grillattuja tomaatteja, kastikkeita
ja Dukkahilla päällystettyä
Naan-leipää.
Tomaattikastike:
½ dl Muttin tomaattipyrettä
2tl Ras El Hanoutia
pippuria
sokeria
suolaa
- Sekoita aineet keskenään

Jogurttikastike:
Maustamatonta jogurttia (tai partaäijää)
Minttua
Sitruuna
sokeria
suolaa
- Sekoita keskenään jogurtti, minttunippu, suola ja sokeri ja raasta sekaan sitruunan kuorta


Sahramijäätelöä ja
kahvia. Joku jäätelötehdas
saisi alkaa tekemään
sahramijäätelöä.
Huippua! Vanilja ja
sahrami istuvat samaan
pöytään muin nenä päähän.
Sahramijäätelö
½ l vaniljajäätelöä
½ pussia sahramia
1 tl voita
- Laita voi kuumaan kasariin ja kun se on sulanut lisää sahrami, paista hetki sekoittaen
- Ota pois lämmöltä ja lisää 1 rkl jäätelöä pannuun, sekoita (älä päästä kärähtämään)
- Sekoita pehmeän jäätelön joukkoon sahramiseos ja laita pakastimeen tunniksi

Nauti pääruoka Naanleivän kanssa ja jälkiruoan kylkeen tiukat sumpit. Koska Iranissa ei katsota hyvällä alkoholin nauttimista, nauti Brämhultsin appelsiinimehun kanssa.





2 kommenttia: