29.1.2012

Pide leipää.

Katselin tuossa Ville Haapasalon Silkkitie 30 päivässä (erinomainen sarja muuten, ehkä jopa parempi kuin hänen aikaisempi Venäjän halki 30 päivässä) ja edellisessä jaksossa kaveri oli Tadzikistanissa. Yhdessä kohtauksessa, jossa Ville kutsuttiin illalliselle, huomasin pöydässä olevan leivän joka muistutti kovasti tekemääni (josta pitikin juuri kirjoittaa) perinteistä Pide-leipää. Pide-leipä kuuluu ymmärtääkseni ramadanin (paaston) aikana tärkeänä osana auringonlaskunjälkeistä ateriaa.

 Jossain tätä leipää verrataan pitaleipään, mutta oma versioni (joka näytti identtiselle Tadzikkileivän kanssa) on ehkä täkäläisen hiivaleivän hyvin kaukainen sukulainen.

Pide
0,5 palaa (30g) hiivaa
sokeria
2,5 dl reilu kädenlämpöistä vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 keltuainen
2 tl oliiviöljyä

- Liuota hiiva ja 1 tl sokeria 1 dl veteen
- Siivilöi jauhot kulhoon ja lisää suola ja liuotettu hiiva.
- Sekoita hyvin
- Lisää loput vedestä ja vaivaa kunnes taikina on sitkoa eikä tartu kiinni käsiin (lisää tarpeen mukaan hiukan jauhoja).
- Kohota lämpimässä liinalla peitettynä noin 20 min. Kuumenna tällävälin uuni 200 asteeseen
- Muotoile leivästä pyöreä noin 3-4cm paksu leipä pellille ja paina sen keskelle kuoppa. Piirrä leivä pintaan ristikkokuvio öljytyllä sormella.
- Sekoita keltuainen, 1tl sokeria ja vähän oliiviyljyä ja penslaa leivän pinta seoksella.
- Paista uunissa 20 min

Vaikken olekaan mikään leipuri (vaan täysi tumppu, rehellisesti sanottuna), niin tämä on parasta tekemääni leipää. Leivästä tuli tosi hyvää ja kun leikkasin palan halki ja täyten sen voimakkaasti maustetulla jauskilla, kaaliraasteella, tomaateilla ja paprikalla. Niin ja vähän luonnonjogurttia ja tomaattipyresoosia päälle.

Köyhänmiehen pitakebab?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti