14.6.2014

Makkaramarkkinat 2014

Tosiaan, Twitteriin raportoin paikapäältä, tässä summa päivästä. 

Vierailin siis Tammelan makkaramarkkinoilla. Alkuun hieman epäröin minkälainen sää tulee olemaan mutta ihan passelihan tuo oli.

Tänävuonna tuli maisteltua parikymmentä makkaraa, ja täytyy sanoa että taso ei ollut aivan yhtä kova kuin aiemmin.

Makkarat olivat pääosin kuivempia kankia, mielestäni makkara vaatii tietyn määrän rasvaa ja suolaa. Myös hevosenliha oli jonkinmoinen trendi, ja koska itse en oikein välitä hevosenlihan mausta, heijastui se automaattisesti arvosteluihin. Mutta olihan siellä helmiäkin pari kappaletta.

Aloitetaan. Makkarat tuottajittain, ei paaremmuusjärjestyksessä. Paremmusjärjestykseen ne ilmestyvät makkararanking 2014 puolelle.

Pajuniemi Luomugrilli
Hyvä ja mukavan rasvainen makkara. Hieman sniidusti suolaa ja makua, mutta ei kauheasti pahaa sanottavaa, joskaan ei ylimaallisia kehujakaan. Mutta positiivisen puolella selvästi. Lihaa 84%

Pajuniemi Helsinkiwursti Tomaatti-mozzarella
Tähän jo lähtökohtaisesti suhtautuu varauksella, tomaatti ja mozzarella eivät kuulu konservatiivin makkaraan, imho. Mutta mitäs hemmettiä, nyt on pakko tarkastaa omia asenteita. Kyseessä on markkinoiden ylivoimaisesti paras makkara! Maukas, aurinkokuivattuun tomaattiin vivahtava juuri nappiin suolattu makkara. Kutsuva ulkonäkö. Kuten viimeksi totesin saman, Pajuniemi tekee onnistuneita makkaroita suurella prosentilla, tämä on ehdotonta kärkipäätä grillimakkaroiden saralla 2014! Hyvää työtä taas! Lihaa 94%(!)

Pajuniemi Bratwurst

Perus OK tavallinen bratwursti. Ei aiheuta lippiksen ilmalentoa, muttei kauheasti negatiivistakaan. Yrttinen, sopisi hyvin Teutoniseen tyyliin ranujen ja currykastikkeen kanssa. Curry mit wurst macht spass!

Pajuniemi Ryynimakkara
No tässä sahattiin itseä jalkaan. Kummallinen koostumus; niinkuin normaali grilleri jossa harvakseltaan siellä täällä muutama ryyni. Hyvin tummanpunainen väri joka tullee sydämestä. Ei oikein kyllä toimi. Lihaa 29%/elimien kanssa 56%

Makuliha Panimomestarin olutmakkara
Loistavaa! En ole suuri maltaan ystävä, mutta nyt on jyvät kohdallaan! Hyvä ja tasapainoinen koostunus, maukas jossa erinomaisella tavalla nousee esiin maltaan parhaat aromit ja hyvä suola. Kilpamakkaroista paras, sanoisin (tomaatti-mozzarella ei ollut kilpamakkara). Hyvää työtä! Lihaa 82%

Makuliha ratsumestari
Perus ok makkara joka ei herätä allekirjoittaneen intohimoja mihinkään suuntaan.

Hakalan Lihavalmiste Savotta
Perus ok mieto perunaa sisältävä makkara. Ei oikeastaan mitään muuta mainittavaa. Perunanpalat eivät mielestäni oikein istu makkaraan.

Hakalan Lihavalmiste Tukkijätkä
Tylsähkö perusmakkara. Perusvarma. Lihaa 88%

Liha-Iitti hiittigrilli
No, ei tarvi seurata raveja oivaltaakseen hiitti viittauksen nahkaformuloihin. Hevosmakkara siis, yrttinen ja turhan hevosen makuinen minulle. Eikäpä lennä lippis nytkään. Lihaa 70%

Liha-Iitti juustohepo
Hevosmakkaroiden parhaimmistoa. Mukavan rasvainen, jossa hevosenlihan makua oikealla tavalla tukee/verhoaa rapsakansuolainen emmentalin maku. Mutta onko tämä sittenkin hevosenlihalla maustettu grillattu emmental, juustoa on runsaasti? Kuitenki oikeastaan ainoa hevosmakkara jota voisin ostaa muutenkin. Hyvä. Lihaa 70%

Lihamestari Vaske twiksi
Aikamoonen, sano pohojalaane. Kyrtsässä on hevosta, lammasta, nautaa ja hirveä kovin kuivana sekoituksena. Ei maistu. Lihaa 95%(!)

Lihamestari Vaske grilleri
Tässä vähän perinteisemmin, possua, nautaa ja naudankieltä. Juustomakkaraksi ihan OK, mutta jotenkin kuivakka tämäkin. Lihaa 79%

Harjun makkaratehdas savuinen mustapippurimakkara
Ihan ensin pisteet puugrillistä! En ole varma menikö makkarat sekaisin hässäkässä, mutta kanki joka myyjä kertoi olevan chiliä maistui voimakkaan mustapippuriselle, ja päinvastoin. No, hällä väliä. Vaihdan siis notet päittäin.
Pitkä ja voimakkaan mustapippurinen jälkimaku. Hyvin rasvaa ja mukavahko koostumus. Hyvä.

Harjun makkaratehdas seitsemän chilin makkara
Jaa-a, ihan normimakkaralle tämä maistuu, en kyllä huomaa edes viitteellisesti chilin makua. Oon kuitenkin kasvatellut chilejä kymmenkunta vuotta ja uskoisin pystyväni poimimaan maut, erityisesti habaneron ominaisen hedelmäisen makunsa vuoksi. Mutta ei. Kuivahko peruskeppi, odotukset oli tosi korkealla, nyt olen hämmentynyt.

Savuhovi juustogangsteri
Perus juustokeppi. Ei kerrottavaa negaa tai posia jälkipolville.

Savuhovi Marskin hovigrilleri (tjsp)
"Suomen isänmaallisin makkara." Jaså, väärä myyntipuhe, HK:n Sininen on Suomen isänmaallisin makkara. Hovigrilleri oli mitäänsanomaton pätkä Bleun rinnalla. Sen verran viitsin nähdä vaivaa että noteseissa lukee vain...TYLSÄ!!!

Lihatukku Veijo Votkin valkosipulinakki
Ihan OK, maukas ja tasapainoinen.

Lihatukku Veijo Votkin Sörkan Grilleri
Tästä löytyikin myös vanhat notesit jotka ovat tismalleen samankaltaiset kuin nytkin. Mukavaa että taso säilyy tasaisena. Hyvä perusgrilleri. Lihaa 73%

Summa; Pajuniemi ja Makuliha erottuivat taas edukseen, ehkä myös Harjun makkaratehdas, joskin pienellä varauksella. Kaikenkaikkiaan taso oli kuitenkin kuten mainittua alhaisempi kuin aiemmin.

Päivittelen vielä myöhemmin mukaan tarttuneita joita en ole ehtinyt maistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti