9.5.2010

Konjakkikermamakkaraperunat.

Tänään(kään) en yksinkertaisesti viitsinyt alkaa tekemään mitään kovin monimutkaista ruokaa, joten päädyin omaan versiooni makkaraperunoista. Lankkuperunoita ja nakkeja pippurisella konjakkikermakastikkeella.
Yleensä laittaisin tähän paikkaan ehkä ohjeen lankkuperunoista, mutta törmäsin S-marketissa pakastekaapilla sangen erinomaiseen uutuustuotteeseen, Rainbow lankkuperunoihin. Vaikka yleensä paasaan tuoreiden raaka-aineiden puolesta, eivätkä lankkuperunatkaan ole mikään maailman vaikein valmistettava, tässä on uutuustuote joka yllättää hyvällä hinta/laadullaan. Perunoihin on jätetty hieman kuorta, ja kokonsa takia perunat ovat mukavan pehmeitä sisältä ja rapeita pinnalta paistamisen jälkeen (Yleensä nämä pakastetut tuppaavat olemaan pelkkää pehmeää mössöä).

Makkaraksi kävin hakemassa eräänä päivänä suoraan palvivankkurin tiskiltä nakkeja. Nakeista (ja makkaroista) sen verran että älkää hyvät ihmiset ostako ihan mitä hyvänsä vaan katsokaa että lihapitoisuus on edes 85%. Hyviä ovat Kivikylän Kotipalvaamon Wanhanajan nakit ja esimerkiksi Lidlin makkarat. Tietysti näitä löytyy muitakin, mutta edellämainitut ovat hyviä peruskäyttöön ja saatavilla jokapuolella(?).


Lankkuperunat ja nakit

½ pussia Rainbow Lankkuperunoita
250 g (½ pakettia) Nakkeja/makkaroita
Grillimaustetta

Levittele uunipellille niin paljon perunoita kuin pellille hyvin mahtuu (noin ½ pussia) ja laita uuperunat uuniin 15 minuutiksi 225'C (ei kiertoilma). 15 minuutin kohdalla ota perunat ulos uunista, käännä ne ja ripottele päälle hyvää grillimaustetta, esimerkiksi aiemmasta ohjeestani täältä. Paloittele nakit (noin 9 kpl) reiluiksi paloiksi ja lisää perunoiden sekaan, ja nosta maustetut perunat ja nakit uuniin vielä 10 minuutiksi. Aloita kastikkeen tekeminen.

Pippurinen Konjakkikermakastike
1½ rkl Viispippuria
1 rkl Voita
2 dl Ruokakermaa
1½ rkl Dijon sinappi
1 rkl ketsuppi

1 rkl konjakkia/brandyä
sokeri


Murskaa viispippuria morttelissa noin 1½ rkl. Kuumenna pannussa noin 1 rkl voita ja lisää sekaan morttelista murskattu pippuri. Sekoita 20 sekuntia kunnes pippuri "ritisee" ja tuoksuu, mutta ÄLÄ polta. Lisää sekaan purkki kermaa ja sekoita. Lisää sekaan myös 1½ rkl Dijonsinappia ja 1 rkl ketsuppia ja sekoita. Lisää vähän sokeria (1/4 tl) sekä konjakki ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen vajaat 10 minuuttia (kunnes perunat ovat valmiita). Laita kastike hetkeksi lepäämään pois kuumalta levyltä. Kastike maistuu hieman kitkerältä sellaisenaan, nutta perunan ja makkaran kanssa sen ominaisuudet tulevat hienosti esiin.

Laita pieni keko perunaa ja makkaraa lautaselle ja kaada päälle makusi mukaan kastiketta. Jos haluat, voi lisätä annokseen vielä VÄHÄN ketsuppia ja/tai makeaa (esim. koti) sinappia.

Loppuun on pakko lisätä vielä mielipide, liian kauan Suomessa on totuttu tässäkin asiassa kelvottomaan tuotteeseen ja pidetty jotain Kabanossia makkaroiden Johtotähtenä, vaikka siinä on lihaa 72%. Lidlin perusmakkarassakin on jo lihaa 88%! Ellen väärin muista Suomalaiset makkaravalmistajat (siis ainakin suurimmat) joutuivat muutama vuosi sitten vaikeuksiin kun direktiivien mukaan ne eivät valmistaneetkaan makkaraa, lihapitoisuus kun oli tuotteissa liian alhainen ollakseen makkaraa. Kaupan hyllyllä huomasin jopa että eräässä suositussa "makkarassa" on broileria, lihaa ja lihaan verrattavia aineita 40%. 40%! Mitähän se loppu 60% on (tai ehkä on parempi ettei sitä tiedosta).


Ja nythän sama on toistumassa kanannahkapihvien muodossa. Ja uudelleen. ja uudelleen. ja uudelleen. Kunnes me kuluttajat vaadimme jotain muutosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti