13.5.2010

Torielämää ja hiiligrillailua

Sain tänä aamuna idean. Tiesin että Forssassa on Helamarkkinat ja ehdotin rouvalle että hyppää kyytiin eukkoseni, piipahdetaan markkinoilla. Vastaus oli myöntävä, matkaan siis.

Oli hauskaa viettää sellainen päivä torilla, jonka muistan sen lapsuudesta. Kojuja, hälinää ja herkullisia tuoksuja. Forssan tori on siitä hauska paikka, että ihmiset itseasiassa käyttävät sitä, se ei ole ainoastaan "hauska" lisä kaupungin brosyyrissä, eikä tunnelma ole pelkkää kahviteltta-krääsäkoju-rahatpois meininkiä. Torilta löytyy kaikkea elintarvikkeista terroristihuiveihin ja paljon muuta. Mieleen tulee lähinnä Tampereen Kauppahalli tai Helsingin kauppatori.

Jos ei lasketa sumppeja, pasteijoita ja tietysti makkaraa (Yksi päivän parhaita hetkiä oli istahtaa alas syömään arinalla paistettua Veijo Votkinin Sörkan Grilleriä sinapilla...), torilta ei tälläkertaa tarttunut mukaan kuin ruiskuoreen leivottua lohta, peruna...piirakoita (ei sellaisia tavallisia, en oikein tiedä mitä nuo ovat) ja torilla olleelta Hollantilaiselta juustomyyjältä Savujuustoa (vaikuttaisi olevan nuorta Goudaa?), tomaatti-Oliivi juustoa ja Valkosipuli-sipuli-paprika-juustoa.

Kotona sitten oli aika alkaa grillaamaan; ei muuta kun grilli tulille. Oikeanlaisen hiilloksen aikaansaaminen on muuten kovaa ja kuumaa työtä ja vaatii vartin verran kiivasta pumppaamista palkeilla, mutta hiilistä tuleva aromi on vaivan arvoinen. Olen huomannut myös että kun lisää hiillokselle savustuslastua samaan aikaan kun alkaa grillaamaan, tulee lihaan mukava aromi. Itse käytin tällä kertaa omenapuu-bourbonhikkori yhdistelmää josta tulee hieman makea soundi puun hiiltyessä.

Olin jo aiemmin laittanut porsaanlihat marinoitumaan; palastelin lihan jonka laitoin litraseen minigrip pussiin ja perään 1 dl punkkua, ½ dl herkkusienisoijaa, porkkana, sipuli, valkosipulin kynsi, pari chiliä (Lemon Drop) ja 2 rkl makeaa chilikastiketta. Lihanpaloista piti tietenkin tehdä vartaita, eli lihaa, vaimoni reseptin mukaan marinoitua kesäkurpitsaa, herkkusientä ja halloumijuustoa. Ja grillatessa penslasin vartaita erinomaisella Bourbon BBQ kastikkeella;

Loistava Bourbon BBQ soosi5 dl Ketsuppi
2½ dl Ruskea sokeri
2 dl Jim Beam (No, miksei muukin bourbon kävisi)
2 rkl Dijon
4 rkl Valkoviinietikka
4 rkl Soijakastike
2 tl Cayennejauhe
2 tl Habanerojauhe tms chilijauhe
turaus "nestesavua"

- Kaikki aineet sekaisin
- Nopea kiehautus (sekoita)
- Lämpötilan pudotus ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 20 min sekoittaen
Kastiketta tulee pari pikkupurkkia joissa soosi on hyvä säilöä jääkaapissa.

Vartaiden lisäkkeeksi päätin tehdä makeahkon maissisalaatin, jonka ohjeen kerroin jo aikaisemmin. Lisäksi grillasin vielä sokerimaissintähkiä, joita penslasin voilla grillauksen ajan. Niin, ja kuuluihan ateriaan edellämainintut juustotkin.

Virkistysjuomaksi tein ison ja virkistävän kannullisen bassomojitoa ja aterialle valitsin Sinebrychoffin Nikolai Tumman Lagerin.

Tällainen oli tämä Torstai, ei taas oikein voi valittaa. Koko päivä kului taas ihmetellessä erilaisia ruokia ja ruoka-aineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti