15.6.2010

Italian job - Bolognan kastike, pitkä versio

Håplaa.

Ehkä suurin miinus ruoanlaittotaidoissani on Titanicin mentävä aukko kastikkeiden kohdalla. Lähinnä peruskastikkeet on räpylässä, ruskeakastike, punaviinikastike ja bechamel ja pari pastakastiketta. Ylivoimaisesti paras kastikkeistani on Bolognese jonka valmistus ei ole mitään rakettitiedettä, mutta kunnollinen valmistaminen vaatii hieman pitkäjänteisyyttä ja malttia.

Kuten sanoin, Bolognese on helppo tehdä ja parhaan lopputuloksen saamiseen kuluu aikaa. Bolognese on parhaimmillaan vasta noin 3-4 tunnin keittämisen jälkeen. Kastiketta voi toki syödä aikaisemminkin, mutta kastikkeen rakenne muuttuu vasta 2,5-3 tunnin haarukassa sopivaksi. Lopputulos on ehdottomasti odottamisen arvoinen.

Bolognese
2 porkkanaa (tai 1 iso)
1 kesäkurpitsa
1 iso sipuli
50 g Voita
400g naudan jauhelihaa
2 siivua pekonia
Purkki hyvää tomaattimurskaa (Polpa)
1,5 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
3 kynttä valkosipulia
1 tl jauhettua muskottia
1 tl sellerisuolaa/suolaa (tai maun mukaan)
1 tl mustapippuria (tai maun mukaan)
1 rkl oregano (jos haluat)

- Tee lihaliemi
- Laita 25 g voita sulamaan kasariin
- Pilko porkkanat, kesäkurpitsa ja sipuli max. puolen sentin kuutioksi
- Kuullota kasviksia hetki (3-4 min) kasarissa ja kaada hetkeksi toiseen astiaan
- Lisää 25 g voita kasariin ja ruskista siinä jauheliha. Kun väri on vaihtunut, lisää sekaan hieman kuullotetut kasvikset, murskattu valkosipuli sekä pekoni ja hauduta keskilämmöllä kannen alla hetki (3-4 min).
- Lisää sekaan muskotti, sellerisuola/suola ja mustapippuri ja sekoita
- Kaada kasariin lihaliemi, punaviini ja tomaattimurska ja sekoita
- Keitä kannen alla hiljalleen 2 tuntia (muista sekoittaa silloin tällöin), lisää sekaan oregano ja keitä ilman kantta tunti (kunnes kastikkeen koostumus muuttuu ja kastike sakeutuu). Jos kastike kuivuu liikaa lisää sekaan lihalientä. Poista pekonin siivut ennen tarjoilua.

Kastikkeeseen kannattaa käyttää laadukasta tomaattimurskaa, parhaaksi olen todennut S-marketissa myytävän Muttin Polpa säilykemurskan. Bologneseen kuuluisi myös kananmaksaa, mutta koska itse olen allerginen kanalle ja muille linturuoille, sitä ei versiooni kuulu ja jätänkin sen joko pois kokonaan tai korvaan parilla ruokalusikallisella maksamakkaraa jonka sekoitan jauhelihan sekaan.

Alkupalaksi toimii mainiosti vaikka pieni Bruscetta; yksinkertaisuudessaan paahtoleipä jonka karkeaan paahdettuun pintaan hierotaan hieman valkosipulin kynttä, päälle kaadetaan hieman oliiviöljyä ja ripaus suolaa.

Olen aina luullut että Bolognalainen tarjoillaan oletuksena spagetin kera, mutta alunperin se onkin tarjottu Tagliatellen kanssa. Itse valitsin kuitenkin tälläkertaa pinaatti fettucinen. Mukaan annokseen vielä parmesaania ja hyvää patonkia pari palaa, joilla voi kaapia lautasen. Juomaksi suosittelen vaikka jotain raikasta Sangiovesea.

Ja jälkkäriksi fingerpori sitä Limoncelloa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti