19.6.2010

Makkaramestari 2010

Kesäretki! Tänään oli edessä ex-tempore kesäretki Tammelan Makkaramarkkinoille, ja tutustumaan kesän makkarauutuuksiin sekä Makkaramestari 2010 kandidaatteihin. Vaikka kilpailu oli tasainen, selkeitä erojakin oli huomattavissa parhaiden ja keskikastin (saati sitten keskikastin alapuolisten) makkaroiden välillä ja paras osio kyllä erottui selkeästi massasta.

Alla muutamia muistiinpanoja päivän maisteluista, tämän mukaan siis mittumaarina:

Lihamiehen Tuhti Pippurigrillis
Heinäkepin kanssa suosikkini. Lihaisa ja kiinteä koostumus, vahva pippuri, hyvin maustettu ja mukavan rasvainen, erittäin pitkämakuinen makkara. Muistuttaa hieman Krakovanmakkaraa. Lihapitoisuus 83%

Lihamiehen Tuhti Valkosipuligrillis
Lihaisa koostumus, ehkä hieman pehmeämpi massa kuin Pippurigrilliksessä. Valkosipuli mukavassa suhteessa muihin mausteisiin. Erinomainen ja pitkämakuinen makkara. Kuten Pippurigrillis, muistuttaa Krakovanmakkaraa.

Heinäkeppi, Veljekset Mattila
Pippurigrilliksen kanssa suosikkini. Sopivasti rasvaa ja suolaa, erinomaisen robustisti maustettu karkeahko ja lihaisa makkara. Erittäin hyvän näköinen! Lihapitoisuus 77%

Chorizo, Veljekset Mattila
Mausteinen ja lihaisa grillimakkara. Sopivasti rasvaa, suola myös hyvin balanssissa.Mielestäni tätä ei kannattaisi silti myydä Chorizon nimellä vaikka mausteinen makkara onkin. Hyvä silti. Lihapitoisuus 84%

Härkätien Grillimakkara, Makuliha
Napakka ja kiinteä koostumus. Erittäin lihaisa ja melko hyvin maustettu, joskin hieman suolaton ja rasvaa saisi olla hieman enemmän. Makkaramassa porsaasta johon sekoitettu savustettua naudanlihaa selkeinä paloina. Yksi suosikeitani, joskin Makulihan Kuuma Kurvi on hieman parempi. Lihapitoisuus 84 %

Hirvimakkara, Kylmänen Food
Pehmeämassainen makkara. Vaikuttaa liiaksi perus-Campingille grillattuna omassa suussani. Toimisi varmasti erittäin hyvin höyrymakkarana. Jotenkin puuttuu mausteita, rasvaa ja suolaa. Lihapitoisuus ? (Hirvi 47%, possu ?)

Premium Bratwurst, Herkkujaloste Culinary Solutions
Bratwurst. Enpä oikein tiedä...maistamani makkara oli karkeaa massaa (mutta samaan aikaan omituisen pehmeä), ja joka oli liian miedosti maustettu ollakseen sellainen bratwurst johon olen tottunut. Lihapitoisuus 82 %.

Juustotuhti, Kivikylän kotipalvaamo
Ehkä paras juustomakkara mihin olen törmännyt. Mukavan lihaisa koostumus, kuten aiemmin maistamallani Huiluntuhdilla , ehkä hieman kiinteämpi. Makkara on sopivan rasvainen ja suola on hyvin tasapainossa, juustona savujuusto. Lihapitoisuus 87%

Toiseen kertaan maistetut:
Pajuniemen Pajugrilli, aiemmat tasting notet pitävät paikkansa.
Kivikylän Kotipalvaamo Huiluntuhti, aiemmat tasting notet pitävät paikkansa.


Salamit (Hollantilainen juustokauppias josta kerroin aiemmin, on näemmä ottanut valikoimiin salamit):

Hollantilainen OlutmedwurstParas medwursteista. Selkeitä maltaan ja oluen aromeita, pippurinen, lihaisa ja vähärasvainen (siis, niin vähärasvainen kuin salamit nyt ovat...)

Hollantilainen Italialaistyyppinenmedwurst
Mausteinen, tyypillinen italialainen salami. Ei kovin tulinen, mutta mausteinen, melko rasvainen.

Hollantilainen Valkosipulimedwurst
Tymäkkä valkosipuli! Melkorasvainen ja erittäin pitkä maku. Myös suolainen.

Hollantilainen Chilipippurimedwurst
Selkeästi oikeaa chiliä. Pehmeä, rasvainen ja suolainen, muistuttaa paljon Espanjalaista picante chorizoa .

Hollantilainen Maustamatonmedwurst
Suolainen, mieto ja rasvainen, perus-metukka.

Hollantilainen Pippurimedwurst
Erittäin kova ja vähärasvainen. Mukana sitkeitä lihanpaloja.



Niin joo, entä mitä mieltä tuomaristo ja muu yleisö oli tuotteista? Mistä tuli 2010 Makkaramestari? Katso täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti