26.8.2012

Sienet ja säilöminen

Pieni kanttarellirypäs
Pari sanaa sienistä ja niiden säilömisestä.
Tämä vuosi on osoittautunut erinomaiseksi sienivuodeksi ainakin meidän seudulla. Kanttarelleja on ollut todella hyvin.

Tänä aamuna tukevan aamiaisen päälle lähdimme rouvan kanssa metsäretkelle, joka onkin ollut tapana viime viikkoina. Raikkaassa metsässä on haustka samoilla. Kävimme läpi vakio kanttarellipaikat joissa oli taas jonkun verran kanttarelleja. Lisäksi päätimme käydä uusilla seuduilla, erittäin vaikeasti läpipäästävän ryteikön ja parin puron ylityksen jälkeen kutakuinkin koskemattomalle suon reunalle.

Olen kuullut tarinoita mm. isovanhemmilta paikoista joissa kanttarelleja kasvaa mattona, ja olen kuvitellut kyseessä olleen enemmän tai vähemmän legendan. Nyt kuitenkin törmäsin vastaavaan itse. Kanttarelleja kasvoi keltaisena mattona ja saimme muutaman eekkerin alalta korin täydeltä, useita litroja (punnitsin kotona kala-vaa'alla 1,68 kg) kanttarelleja!

Sienethän pitää säilöäkin, yksi mahdollisuus on ne kuivata, mutta mielestäni ko konsti sopii suppilovahveroille ja tateille, itse kuitenkin pidän suolasäilötyistä sienistä. Niistä saa todella maukasta sienisalaattia tuonnempana.

Suolasieniä
Sienien suolasäilöntä
- Putsaa sienet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi, esim 4 osaan.
- Kiehauta nopeasti
- Laita lasipurkin pohjalle kerros sieniä niin että pohja peittyy
- Lisää ohut kerros karkeaa merisuolaa, siten että sienet peittyvät
- Täytä purkki kerroksittain vuorotellen täyteen, ja paina välillä sieniä hieman kasaan purkissa
- Laita päällimmäiseksi noin 1 cm kerros suolaa
- Riippuen kannen materiaalista, kannattaa ainakin metallikannen sisäpinta suojata parilla tuorekelmukerroksella
- Säilö jääkaapissa vähintään muutama viikko, nämä säilyvät kyllä riittävän pitkään.

Sienistä alkaa välittömästi eroamaan nestettä, josta muodostaa säilövä suolavesiliemi sienille. Sopiva suolamäärä on noin 100/litra sieniä. Suolasäilöntä on ehkä rouskuille ja sekasienille paras säilöntäkonsti.

Suppiksiakin on jo
Sienisalaatti
- Ota pari desiä suolasieniä ja liota niitä vedessä kunnes sienet ovat makuusi sopivan suolaisia
- Pilko sienet ja 1 sipuli hakkeeksi ja sekoita keskenään
- Lisää joukkoon 2 dl kermavaahtoa ja sekoita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti