5.9.2012

Sveitsiläistä katuruokaa

Katunäkymää
Käväisin Zürichissä Sveitsissä sukuloimassa isäukon kanssa ja viettämässä hieman laatuaikaa, ja reissu kääntyi taas maistelumatkaksi omalta osaltani.

Saksalainen, Ranskalainen ja Italialainen keittiö lyövät kättä hauskalla tavalla enkä oikein tiedä mitä Sveitsiläinen keittiö itseasiassa on?

Koitin matkalla välttää tavallaan tietoisesti ravintoloissa syöntiä, ja ostin sapuskat muutamaa kertaa lukuunottamatta katukioskeista. Saksasta on tullut vahva makkaraperinne, erilaisia wursteja kapankaalin, leivän, muusin tai vaan jumalattoman ärmäkän sinapin kyytipoikana. Ja kylkeen parin desin stobe paikallista lageria. Ajatusleikki; jos Suomessa saisi snagarilta olutta, tarjoiltaisiinko se lasista vai jostain jogurttipurkkia muistuttavasta muovikiposta? Aivan! Tosin enpä juuri muualla ole koskaan törmännyt tällaiseen määrään kertakäyttöroinaa kuin Suomessa. Ehkä vakuumieinekset ja kertakäyttöastiat kulkevat käsikädessä?

Perusleipomo, sekä makeampaa 
että suolaisempaa.
Ranskalaisesta keittiöstä oli tullun myös erilaisia leikkeitä, pateita ja keittoja, leivonnaisia, croissanteja ja marmeladeja. Italialainen ruoka pastoineen, kinkkuineen ja focaccia henkisine leipineen oli vahvasti kadulla. Kioskeissa ja pystybaareissa oli siis runsaasti erilaisia leipiä ja lempi artikkelini oli schinkengipfel, voimakkaan suolainen croissantin tyyppinen leivonnainen joka oli täytetty prosciutolla tai schwartzwaldinkinkulla, sekä voimakkaalla paikallisella juustolla, appenzellerillä tai tilsitillä. Juustojahan täällä on jokalähtöön, toinen toistaan herkullisempia.

Vadelmajustokakkua jälkkäriksi.
Paikalliset oluet ovat perin Saksalaistyyppisiä vaaleita lagereita joita siemailee mielellään suolaisen katuruoan kyytipoikana. Lisäksi paikalliset yrttiliköörit ja -viinat olivat mielenkiintoisia. Hapokkaat raikkaat paikalliset valkkarit menevät mainiosti suolaisten leivonnaisten kyytipoikana.

Niin tosiaan, ja Sveitsiläinen suklaahan on huikeaa ja sitä on myynnissä siellä täällä.

Mielenkiintoisesti sekoittunutta katukeittiötä! Aamupalaksi luonnonjogurttia, hedelmiä, croissanteja ja erilaisia salameita tymäkän kahvin kera, sitten kadulla n-määrää erilaisia makkaroita, suolaisia leivonnaisia ja paikallista olutta jonka päälle vähän suklaata ja yrttiliköörejä. Illalla ehkä jotain focaccia tai pizza tyyppistä murkinaa. Aika nappi veto tuo matka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti