30.9.2012

Kekripyhät: Tarte aux poires ja Karpalolikööriä (Vaarin likööri)

Se oli kekriviikonloppu. Sadonkorjuujuhla. Eilinen päivä käytettiin karpalosuolla, ja jumaliste mikä määrä karpaloa tänä vuonna. Huh huh. Mättäät punaisena mattona karpaloa. Kolmasosa oli jo kypsiä, mutta ehkä pitää odottaa vielä viikko tai kaksi loppujen kypsymistä. Ja suppilovahveroita kanssa on näköjään jo melkoisen hyvin.


Alkuun rouva loihti koskenlaskijasta ja suppiksista loistavan keiton, ehkäpä parasta suppis-safkaa mitä olen maistanut. Pääruoaksi appiukon kodassa itse loimuttamaa lohta ja veneperunoita. Ja päälle anopin omenakaura paistosta. Kaikki siis metsästä hommattua tai paikallista.

Tänään jatkoin kotona kekripuuhissa ja poimin päärynät ja yrtit talteen. Alkuruoaksi tein lipstikkakeittoa, joka on maailman yksinkertaisinta tehdä, ja loistava vaihtoehto esimerkiksi pinaattikeitolle. Keitettyä kananmunaa vaan kylkeen.

Pääruoaksi olikin sitten ryynäriä. Ryynäri on mielestäni makkaroiden aatelia rapsakaksi paistettuna. Kylkeen hieman karpalohilloketta (Kuulloja sipulia hieman pannussa, lisää karpalot ja sokeria).

Jälkkäriksi päärynätorttua.

Päärynätorttu
Kulhollinen kuorittuja päärynöitä
100g voita
50 g sokeria
50 g fariinisokeria
2 tl vanilijasokeria

Muropohja:
125 g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa

- Tee murotaikina vaahdottamalla voi ja sokeri
- Sekoita joukkoon 1 muna
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita voi-sokeri-muna taikinan joukkoon
- Vaivaa taikinasta pallo, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin 30 min
- Ota taikina esille ja painele se voideltuun piirakkavuokaan tasapaksuksi pohjaksi ja reunoksi
- Paista uunissa 7 minuuttia 200'C

- Lohko päärynät lohkoiksi ja poista siemenkodat
- Sulata voi pannulla ja sekoita sokerit joukkoon
- Karamelisoi muutama minuutti päärynälohkoja ja kaada taikinan päälle piirakkavuokaan tasaiseksi kerrokseksi
- Paista uunissa 200'C 20 minuuttia


Ja loppuun vielä muistutus, nyt ehdit vielä tekemään omat liköörit pikkujouluja varten:

Karpalolikööri (Vaarin likööri)reilut puolikiloa jäisiä karpaloita
70 cl kirkasta maustamatonta viinaa

6 dl sokeria (ei ruskeaa sokeria)
1 pala kanelia
4 kpl neilikkaa

Vaihe 1:
- Sekoita aineet pulloon/purkkiin peitä astia elmukelmulla tiiviisti
- Anna juoman olla kelmulla peitettynä huoneenlämmössä kolme viikkoa-kuukausi, muista sekoittaa juomaa joka päivä jotta sokeri liukenee

Vaihe 2:
- Painele marjat rikki siivilässä ja ota niistä mehu talteen. ´
- Siivilöi/suodata likööri tiheällä siivilällä tai sideharson läpi kunnes juoma on riittävän kirkasta.
- Kaada juoma pulloon ja jätä jääkaappiin 2-3 viikoksi-kuukaudeksi, juoma paranee
jääkaapissa koko ajan.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti