27.10.2012

Guerillakeittiöstä Marokkolaishenkistä fuusiopataa


 Tervehdys interweb.

Tänään en viitsinyt sen kummemmin kokkailla vaan päätin tehdä jotain supersimppeliä, aineet paloiksi ja pataan hautumaan sen kummemmin kokkailematta. Tarkoituksena oli tehdä Boeuf Bourguignonia.

Kaupan pihalla oli kuitenkin illuminaatin poliittista propagandaa jaossa ja päätin huitasta aamukahvit tuulensuojaan samalla reissulla. Ingsoc. Sumpin kanssa oli tarjolla pikkuleipiä joissa oli mukavan kaardemummaidenen, jotenkin Marokkolainen klangi, joten guerillakeittiön puolelle lipsahti. Burgundin pata otti odottamattoman kimmokkeen Mystisen Fuusiopadan suuntaan. Ei kun säveltämään.

Muuten mennään jotenkin sinnepäin, mutta sekaan lisätään Ras el Hanoutia ja bouquet garnista muodostui "bouquet garni", yrttinippu jossa on mm minttua.

Originaalissa Burgundilaisessa ei myöskään käytetä lihaliemiä, vaan pelkkää viiniä. Keittiöviinistä puheen ollen, kun joskus jää edelliseltä/edellisiltä illoilta punkeoa tai valkkaria, älä heitä niitä opis vaan roudaa köökkiin ja käytä keittiöviininä vielä jonkin aikaa sen jälkeen kun niitä ei kannata juoda. Omalla kohdalla pataan päätyi Sangioveseä.

Syrahia, pataa ja valkosipulivoileipää
rakuunasilpulla
300g naudanpaistia
400g porsaan lapaa
1 iso sipuli
2 isoa porkkanaa
4 kynttä valkosipulia
1 palsternakka
1 lanttu
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl valkopippuri
2 rkl lihafondia
1,5 dl vettä
1 tl suolaa
50g voita
2 rkl tomeettipyre
½ tl sokeria
1 pullo punkkua
4 laakerinlehteä
 
Yrttinippu
rakuunaa
timjamia
rosmariinia
minttua
fenkolin siemeniä
meiramia
mausteneilikkaa
- Pilko lihat noin 4-5 cm isoiksi kuutioiksi (Nahka pois lavasta)
- Kuori sipuli ja lohko se 6 lohkoon, kuori myös porkkanat ja palsternakka ja palastele noin ½cm kiekoiksi, kuori nauris ja leikkaa noin nopan kokoisiksi kuutioiksi. Kuori myös lakosipuli ja murskaa lyömällä kerran päälle avokämmenellä
- Sekoita jauho, valkopippuri, Ras el Hanout ja suola, laita seos isoon kulhoon, lisää sekaan lihakuutiot ja kierittele lihakuutiot kauttaaltaan jauhon peittoon (kaiken jauhon pitäisi mennä tähän)
- Ruskista lihat voissa paistinpannulla ja kaada pataan.
- Lisää paistin pannulle kaikki kasvikset ja ruskista hetki, lisää päälle vesi, tomaattipyre ja lihafondi. Kiehauta hetki ja kaada kaikki pataan (ideana on että kaikki pannulle tarttunut maku sadaan pataan).
- Lisää pataan punaviiniä sen verran että aineet juuri peittyvät.
- Lisää sokerija sekoita
- Lisää yrttinippu (kääräse yrttejä vajaa 1 rkl/laji yhteen sideharso nyyttiin tai vaikka teehauduttimeen) sekaan
- Lisää laakerinlehdet pataan
- Keitä vähintään 2,5 tuntia. Jos ruoka kuivahtaa liikaa välillä, lisää sekaan vähän punkkua. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Pastis maistuu aina.
Voit lisätä vaikka valmiiseen annokseen chipotletahnaa tuomaan vähän botnea maun mukaan, mutten suosittele koko padan maustamista kerralla.

Tämä setti paranee ajanmyötä ja huomenna vieläkin parempaa jos mahdollista. Kylkeen suosittelen jotain hyvää robustia vaaleaa maalaisleipää ja kuivaa (mutta mausteisuus vaatii hedelmäistä ja aromaattista), pehmeätanniinista punaviiniä. Rhônelaiset voisi mennä. Parhaiten joku Chileläisen Rucahuen Syrah:n tyyppinen (on muuten sangen erinomainen ja monikäyttöinen viini, mielenkiintoisen rosmariininen maku!). Jos käytät chipotletahnaa niin viinivalinta muuttuukin hieman kinkkisemmäksi.

Ja alkuun & kokkailuun suosittelen pikku pastista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti