14.10.2012

Valkosipulikeittoa ja marjapiirakkaa

Jotain fuusiotyyppistä? Espanjalaishenkistä valkosipulikeittoa, kaukoitään vivahtavaa pääruokaa ja kotimaahan viittaavaa Kuningatarmarjapiirakkaa. Pitäisi saada sellaiset maut että ne toimisivat kokonaisuudessa jonka kuohuviini kokoaisi loppuun.

Valkosipulikeitto
3 valkosipulia
1 pieni sipuli
1 tl sokeria
1 peruna
2,5dl maitoa
vajaa 1 dl ruokakermaa
sokeria
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
timjamia
- Leikkaa kokonaisista kuorimattomista valkosipuleista päältä ½ cm pois, siten että kaikkien kynsien päät aukeavat, ja laita ne uunipelille
- Kaada päälle loraukset oliiviöljyä ja paahda uunissa 200'C noin 30 min
- Kuori uunissa pehmenneet valkosipulit (kynnet suorastaan putoavat sipulista pois)
- Kuori ja kuutioi peruna pieniksi kuutioiksi, tee sama sipulille
- Kuullota sipulia oliiviöljyssä kasarissa hetki ja lisää joukkoon perunat
- Lisää joukkoon valkosipulinkynnet ja sokeri ja paahda hetki (älä päästä palamaan)
- Lisää kattilaan maito ja oksa timjamia, ja keitä noin 15 minuuttia (tai kunnes perunt ovat kypsiä)
- Poista timjamin oksa ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi (tässä menee hetki)
- Lisää joukkoon kerma, suola ja valkopippuri ja kiehauta

Tarjoile joko päälle krutonkeja tai ihan vaan paahtoleipää.


Jälkkäriksi kokeilin leipoa marjapiirakkaa, ja tämä onnistuikin erinomaisesti (en ole kauhean hyvä leipomaan, mutta tämä toimi!:

Pohja:
125 g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa
- Tee taikina vaahdottamalla voi ja sokeri
- Sekoita joukkoon 1 muna
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita voi-sokeri-muna taikinan joukkoon
- Vaivaa taikinasta pallo, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin 30 min
- Ota taikina esille ja painele se voideltuun piirakkavuokaan tasapaksuksi pohjaksi ja reunoksi
- Paista uunissa 5 minuuttia 200'C ja ota uunista pois

Täyte
1 prk vaniljarahkaa
2 munaa
1 dl sokeria

- Sekoita aineet

Marjatäyte
Mustikkaa, vadelmaa, mansikkaa (noin 1,5dl yhteensä) 
- Keitä marjoja hetki (älä lisää sokeria)
- Lisää marjoihin ½ limen mehu ja sekoita

- Lisää esipaistetulle pohjalle vaniljarahkaseos
- Lisää päälle muutamaan kohtaan marjaseos ja sekoita (varo, älä riko pohjaa)
- Paista 190'C noin 37 minuuttia


Sitten pääruokaan...siitä olikin muodostumassa epic failure.

Pääruoaksi ajattelin jotain Aasialaisvivahteista joka natsaisi tuon alkukeiton kanssa. Ostin itselleni naudanlihaa (suikaloi) ja rouvalle broitsun rintaa (suikaloi).

Kirjoitan nyt ohjeen mitä piti tulla. Omalla kohdallani meni guerillakeittiön puolelle. Sataykastike oli loppu, huomasin sen liian myöhään. Ei muuta kuin äkkiä tekemään sitä itse. Mutta. Kookoamaitokin oli loppu. En mene sen tarkemmin ykityiskohtiin, mutta päädyin lopulta käyttämään maapähkinävoita, suolaa ja tuoretta chiliä satayn korvikkeena. Maku oli vähän sinnepäin, mutta kaukana tavoitellusta.

Kun yrittää vetää MacGyveriä köökissä, niin sangen usein menee metsään niin että oikein sepeli ropisee. Nyt käytiin jo pitkällä ojassa niinsanotusti. Mutta tosiaan, allamainittu resepti kyllä toimii kun jättää tuon sähläämisen pois.

400g suikaleliha
1 purjo
noin 1 rkl ruokaöljyä
2 rkl satay tahna
1 porkkana
1 chili
1 paprika
inkivääriä
Kiinankaali tai paksoi

Hapanimelä kastike:
2 rkl Ketjap Manis soy
1 dl vettä
0,25dl siiderietikka
3 rkl ruokosokeri
(sekoita aineet)

Satay kastike (Makulehdessä on hyvä Sataykastikkeen ohje)
2,5 dl suolapähkinöitä
1 kpl sipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl tuoretta chiliä (Rawit/Thai) 
1 rkl tuoretta inkivääriä (raasteena)
2 rkl ruokaöljyä
1 tl juustokuminaa (jauhettuna)
400 g kookosmaitoa
2 rkl fariinisokeria
1 kpl limettiä (mehu)

- Rouhi pähkinät morttelissa.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna chili.
- Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä.
- Lisää joukkoon chili sekä juustokumina ja kääntele seosta parin minuutin ajan.
- Lisää joukkoon kookosmaito, sokeri ja rouhitut pähkinät.
- Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
- Lisää limetin mehu ja tarkista maku.
- Lisää halutessasi Ketjap Manis -kastiketta tai suolaa
 
Annos:
- Paista liha wokissa kuumassa öljyssä, lisää sataytahna, sekoita ja mausta suolalla
- Lisää sekaan julienneksi (tikuiksi) leikatut kasvikset ja pari lusikallista hapanimeläkastiketta ja raastettu inkivääri (maun mukaan, puolen sentin kuutio) ja paista muutama kymmenen sekuntia (hyvin nopeasti!)
- Aseta lautaselle kiinankaalin tai paksoin lehti, nostele liha-kasvis päälle ja lisää hapanimeläkastiketta pari lusikallista


Niin tosiaan, Freixenetin Carte Nevada Semi Seco Cava meni kaikkien edellämainittujen kanssa erinomaisesti. Loppuun tein vielä Obsession drinkit, 1cl Amaretto, 1cl Crème De Cacao, 1cl Amarula ja 1cl maitoa. Alkuun maidon soundiin sekoittuva amaretto on mielenkiintoinen, mutta jälkimakuna Amarulasta tuleva uskomattoman hedelmäinen makea kaiku jättää suuhun kerrassaan hyvän jälkimaun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti