6.3.2010

Inspiraation lähteenä Marokko

Katselin televisosta eilen suosikkiani Anthony Bourdainia Marokossa, josta sain virikkeen tehdä jotain Marokkolaiseen keittiöön vivahtavaa. Puritaaneille painotan sanaa vivahtavaa, oikeastaan kyseessä on taas fuusio eri maiden keittiöitä eikä Marokkolainen.

Mausteiset lihapullat
400 g Naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 sipuli (keskikokoinen)
1 rkl paprikajauhe
1 tl jeera (juustokumina)
1 tl chilijauhe/cayenne
2 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
½ dl korppujauho
kourallinen persiljaa
Mustapippurirouhe
Suola
(Halutessa Dukkah-rouhetta)

- Pilko sipuli, persilja ja valkosipuli pieneksi silpuksi
- Lisää sekaan paprikajauhe, jeera ja chilijauhe ja sekoita
- Lisää jauheliha, muna ja korppujauhot, vähän rouhittua pippuria ja sormellinen suolaa. Vaivaa kädellä taikinaa muutama minuutti
- Anna seistä jääkaapissa hetken ja muotoile lihapulliksi
- Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja paista lihapullat kypsiksi
- Nosta kypsät lihapullat kulhoon

Jos käytät Pohjois-Afrikkalaista Dukkah-rouhetta, resepti jatkuu vielä:
- Kaada paistoöljy pannulta kypsien pullien päälle ja sekoita
- Kaada muutama ruokalusikallinen Dukkah seosta lihapullien päälle ja ravistele kulholla niin että mauste seosta tarttuu jokaiseen lihapullaan.

Dukkah seos on pähkinäinen mausteseos jota hieman eri variaatioin käytetään ympäri Pohjois-Afrikkaa. Dukkahin raaka-aineet ovat manteli, hasselpähkinä, seesaminsiemen, korianterinsiemen, jeera, suola ja sokeri, ja se tuo mielenkiintoisen pähkinäisen maun lihapulliin.

Tässä vaiheessa haluan muistuttaa että näitä "eksoottisempia" mausteita kannattaa ostaa etnisistä kaupoista, saat samaan hintaan huomattavasti enemmän ja laadukkaampaa tavaraa kuin P-marketista. Sano ei natriumglutamaatille ja muille mausteisiin kuulumattomille lisäaineille.

Lihat ostimme kimpassa pikku porukalla jo aiemmin suoraan Karppilan tilalta, kertakaikkiaan erinomaista Charolais-nautaa. En ole törmännyt missään aiemmin yhtä erinomaiseen lihaan.

Chilit kasvattelen itse ikkunalla, työpaikan ikkunalla ja kasvihuoneessa sekä pitkin pihaa, vähän jokapaikassa missä on taimen mentävä paikka. Osan viime kesän sadosta savustin (Habanero-Lemon Drop-Aji Benito) ja jonka rouhin chilimausteseokseksi, jota käytin chilijauheen/cayennen tilalla hieman ronskimman määrän (kyllä, portti-teoria toimii chileissä; enemmän, tulisempaa, nopeammin).

Minttu-Jogurttikastike
2 dl maustamaton jogurtti
1 dl minttusilppua
sokeria ripaus
suolaa ripaus

- Valuta jogurtti (halutessasi)
- Sekoita aineet keskenään
- Laita jääkaappiin muutamaksi minuutiksi (halutessasi)

Mietin mikä kastike sopisi yllä mainituille lihapullille ja painiskelin hieman ajatuksen kanssa tehdä tsatsiki kastike, mutta päädyin kuitenkin raikkaaseen minttu-jogurttikastikkeeseen vaihtelun vuoksi.

Tabouleh-salaatti
2 dl couscous
2 dl vettä
3 tomattia
1 paprika
1 omena
oliiviöljyä
suolaa
mustapippurirouhe
nippu minttua (1 dl)
½ sitruunan mehu

- Kiehauta vesi, siirrä kattila syrjään kuumalta liedeltä ja lisää sekaan couscous, sekoita
- Couscousin jäähtyessä ja turvotessa pilko tomaatit (poista siemenet), paprika, omena ja minttunippu
- Kun couscous on jäähtynyt, lisää sekaan tomaatit, paprika, omena ja minttu, sekoita
- Lisää oliiviöljy, sitruunamehu, suola (vähän) ja pippuri (vähän), sekoita

Tabouleh toimii erinomaisena kevyenä ja raikkaana lisäkkeenä; ja esim perunan/pastan korvikkeena; lähes ruoalle kuin ruoalle.


Tämän setin kylkeen istui hyvin Naanleipä, jonka tällä kertaa hankin sieltä P-marketin vakuumileipäosastolta. Mielestäni markettien Naan-leivät ovat kuitenkin yllättävän kelvollisia, enkä usko että itsekään pystyisin tekemään paljoa parempaa. Vakuumi Naan-leivästä saa muuten erinomaista kun heittää sen takkaan kuumenemaan jälkilämmöllä.

Juomapuolelta aloin miettimään mikä sopisi palanpainikkeeksi. Viini olisi voinut olla yksi vaihtoehto, lassi toinen, mutta päädyin kolmanteen vaihtoehtoon, mitä itseasiassa en ole ruokajuomana nauttinut ikinä. Nimittäin Mojito omaan tapaani.

Mojito
4 cl tumma rommi
4 cl vaalea rommi
Sprite zeroa
Vissyä
Minttua (~5 vartta)
½ Lime
½ tl Sokeria
Angostuuraa

- Laita lasiin lime, minttu ja sokeri ja murskaa aineet esim puisella survimella/lusikalla
- Kaada päälle jäät/jäämurska
- Lisää rommit lasiin
- Lisää tilkka Spriteä ja täytä lasi vissyllä
- Kaada 3 tippaa angostuuraa päälle
- Sekoita

Mojitosta muodostui lempipaukkuni parikesää sitten, jolloin tein sitä silloin tällöin pienen kannullisen ja nautiskelin sitten pitkin päivää mukavan virkistävänä drinkkinä siinä ruohonleikkuun välissä... Juomasta saa muuten kelvollisen version myös kanelibasilikalla (ja miksei perusbasilikallakin).

Tämä ateria maistuu kesälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti