13.5.2012

Muutamia oluita ja grillimeininkiä

Törmäsin paikallisessa pitkäripaisessa Anchor Breweryn Liberty Aleen. Tätä oluttahan tuli naatiskeltua, sekä saman panimon Ancho Steamia, jonkun verran alkuperäisellä Amerikkaa lautasella rundilla San Franciscossa, joten oli mukava tavata vanha tuttu omilla nurkilla! Olen nyt noissa Amerikkaa lautasella jutuissa paasannut Amerikkalaisista erinomaisista pienpanimoista joista tässä on hyvä esimerkki. Tästä sain idean Pienimuotoiseen olut tastingiin.


Żywiec Jasne Pełne, 5,6%, Puola
Puolan reissulta tutu mukava ja raikas vaalea lager. Raikkaan kirkas ja keltainen, mukavan humalainen ja kevyesti makeita nyansseja omaava perus-lager. Vaahto keskikarkeahko eikä kovin runsas. Kelpo vaihtoehto hyvintehdyksi perus-lageriksi.

Toimii hyvin grillimakkaran kyytipoikana, esim Lidlin Krakovalainen tai hyvin tehdyn hodarin kumppanina.


Anchor Brewing Co. Liberty Ale, 5,9%, USA
Runsas, pehmeä vaahto. Vähän robustimpi täyteläinen maku. Vahva mutta hyvin tasapainoinen, hieman yrttinen ja raikkaan sitruksinen. Sangen hyvä. Väri hieman samea ja pullossa melkoisesti sakkaa pohjalla, ota huomioon lasiin kaataessa.

Sama kuin edellinen, toimii hyvin perus grilli meiningeissä ja kestää vähän voimakkaammankin ruoan kyytipoikana. Jääkylmänä erinomainen hiiva takaterassilla istuskeluun.


König Ludwig Dunkel, 5,1%, Saksa
Tummahko peruslager jossa nopea ja robusti vaahto. Tuoksussa kevyesti makeita aromeita, ei kovin persoonallinen. Keskitäyteläinen maku jossa kevyesti leipää. Yllättävän kevyt ja hieman pliisu.

Ehkäpä Makkarapadan kanssa ihan OK kumppani.


Innis & Gunn Rum Finished Oak aged beer, 7,4%, Skotlanti
Melkoinen olut! Maussa heti huomattavissa rommista tyypilliset aromit. Makeahkossa maussa hyvin pitkälti samoja makuja kuin Ron Zacapa Centenario 23 anosissa. Väri todella mukavan tumman ruskea jossa kahvin, pähkinän ja toffeen aromeita. vähän karkeaa vaahtoa. Yksi kesän suosikkeja ehdottomasti!

Tämä menee jo ihan itsenään jälkiruoaksi ja vaatii ruoalta vähän enemmän syvyyttä, ei ihan perusgrillailuun.


Robinsons Old Tom, 8,5%, Englanti
Käsittääkseni maailman parhaana palkittu tumma ale. Runsas vaahto, hieman makea ja täyteläinen olut jossa selkeä tumman suklaan aromi. Paljolti samoja makuja kuin Sysmän sahdissa ja tuoreessa ruisleivässä. Pitkä, hieman siirappinen tai mämminen maku. Melkoinen blockbuster, jossa alkoholia runsaasti, mutta ihan OK tasapainossa muun maun kanssa.

Ei ihan perusgrillailuun tämäkään, mieluiten ei aivan jääkylmänä tarjoiltuna jälkiruoaksi. Ehkä hyvien juustojen kanssa vaihtoehtona portviinille.


Oluiden kanssa maisteltiin briketeillä grillattua Krakowalaista, Lidlin Grillimaisteria, graavilohitahnaa, savulohta, muikkua, Riipisen karhu- ja hirvisäilykettä sekä tuoretta maalaisleipää, ruisleipää ja Jurmon saaristolaislimppua. Niin ja savuhilma salaattia.

Grillimakkaratastingnotesit tulee taas tuota pikaa, Tammelan Makkaramarkkinat pidetään pian jossa pitää käydä katsastamassa tarjontaa. Tähän mennessä ehkä Lidlin Grillimaisteri on kyllä ollut perus grillimakkaroiden ykkönen, mukavan suolainen ja hyvä koostumukseltaan. Rasvaa saisi olla hieman enemmän mutta varovasti grillatessa toimii kyllä. Lidlin Krakowalainen myös toimii niin grillissä, padassa kuin hodarin välissä. Kivikylän Huiluntuhti ei jostain syystä tänä vuonna oikein toimi kohdallani ja kabanossit nyt on kabanosseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti